Οι εταιρείες private equity (ιδιωτικών συμμετοχών) που συγκέντρωσαν περισσότερα από $1,5 τρισ περιουσιακών στοιχείων στην Κίνα σε μόλις δύο δεκαετίες, τώρα αγωνίζονται να “ξεφορτώσουν” ορισμένες από τις κάποτε υποσχόμενες επενδύσεις τους οι οποίες θα τους “χάριζαν” υψηλές αποδόσεις.
Με τις δημόσιες αγορές να βρίσκονται σε ύφεση και να προσφέρουν μη ελκυστικές αποτιμήσεις, οι εταιρείες διερευνούν τις ιδιωτικές πωλήσεις, ωστόσο, οι αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους των επενδύσεων στην ηπειρωτική Κίνα έχουν αφήσει τους λεγόμενους “δευτερεύοντες αγοραστές” να απαιτούν εκπτώσεις από 30% έως και πάνω από 60%, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την αγορά και μιλούν στο πρακτορείο Bloomberg.
Το “κούρεμα” σε Ευρώπη και ΗΠΑ πλησιάζει το 15%. Πολλές εταιρείες εξετάζουν επίσης μια εναλλακτική στρατηγική, αναβάλλοντας τις πωλήσεις ιδρύοντας τα λεγόμενα “κεφάλαια συνέχισης” για την ανάληψη συμμετοχών για αρκετά ακόμη χρόνια, σύμφωνα με συνεντεύξεις με περίπου δώδεκα επενδυτές και συμβούλους private equity. Κάτι που αποδεικνύεται επίσης πρόκληση.
Η έλλειψη εύκολων εξόδων – που επηρεάζει εταιρίες όπως η PAG που υποστηρίζεται από την Blackstone Group και η Carlyle Group Inc. – έχει μετατοπίσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο από ένα τεράστιο όριο εξαγορών σε ένα αβέβαιο τοπίο για μακροπρόθεσμες επενδύσεις.
Η ζήτηση για κινεζικά περιουσιακά στοιχεία μειώθηκε τα τελευταία χρόνια, με εκροές ρεκόρ ακόμη και από τις δημόσιες αγορές, καθώς η οικονομία αγωνίζεται να ανακτήσει και πάλι την “χαμένη της λάμψη”.
«Βρισκόμαστε σε πιο δύσκολους καιρούς, πολύ παρόμοιους με τον τρόπο που βιώσαμε κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση», δήλωσε ο Niklas Amundsson, συνεργάτης της Monument Group, ενός παγκόσμιου πράκτορα ιδιωτικών τοποθετήσεων. «Η Κίνα βρίσκεται σε αδυναμία και οι παγκόσμιοι επενδυτές θα την βάλουν σε αναμονή προς το παρόν» λέει ο ίδιος στο Bloomberg.
“Φρέσκο χρήμα”
Η PAG με έδρα το Χονγκ Κονγκ, η οποία διαχειρίζεται $50 δισ και επικεντρώνεται στην Ασία, προσπαθεί εδώ και μερικούς μήνες να κανονίσει μια δημοπρασία για περίπου $1 δισ. περιουσιακών στοιχείων σε προηγούμενα κεφάλαια. Αν και η εταιρεία δεν σχολιάζει το θέμα, άνθρωποι που γνωρίζουν την κίνηση αυτή αναφέρουν ότι ορισμένες συναλλαγές ενδέχεται να πραγματοποιηθούν χάρη στις κατάλληλες συνθήκες. Την ίδια ώρα οι Carlyle Group και Trustar Capital επιδιώκουν μερική έξοδο για την επένδυσή τους στις δραστηριότητες της McDonald’s Corp. στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα – μια πιθανή συμφωνία $4 δισ. που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου οχήματος προσελκύοντας νέα κεφάλαια, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος.