Ο πρίγκιπας Χάρι εμφανίστηκε μέσω βίντεο στην τελετή απονομής του βραβείου Νταϊάνα, που δίνεται προς τιμή της μητέρας του.

Ο δούκας του Σάσεξ είπε μεταξύ άλλων πως αισθάνεται την παρουσία της πριγκίπισσας Νταϊάνα τώρα περισσότερο από ποτέ.

«Δεν υπάρχει μέρα τις τελευταίες δυόμισι δεκαετίες που να μην έχω σκεφτεί το σημάδι που άφησε, όχι μόνο σε μένα και τον αδελφό μου, αλλά και στις ζωές όλων μας» είπε.

Το βραβείο Νταϊάνα τιμά τους νέους που εργάζονται για τη βελτίωση της ζωής των άλλων. Καθιερώθηκε το 1999 και απονέμεται σε άτομα ηλικίας από 9 έως 25 ετών. Φέτος, τιμήθηκαν για το έργο τους 180 φιλάνθρωποι και ο Χάρι είπε ότι δεν μπορούσε παρά να βλέπει την κληρονομιά της, όταν τους κοιτάζει πως εργάζονται.

«Βλέπω την κληρονομιά της σε όλους σας», είπε ο πρίγκιπας Χάρι. «Βλέπω την κληρονομιά της σε μια κοινότητα του βραβείου Νταϊάνα που εκτείνεται σε πολλές γενιές. Βλέπω την κληρονομιά της κάθε φορά που συναντώ οικογένειες, νέους και παιδιά από όλες τις γωνιές του κόσμου. Και βλέπω την κληρονομιά της μαμάς μου όταν κοιτάζω τα δικά μου παιδιά κάθε μέρα».

Ο πρίγκιπας Χάρι μίλησε επίσης για το πώς η μητέρα του τον ενέπνευσε να «παλέψει για έναν καλύτερο κόσμο».

«Η μητέρα μου ενστάλαξε σε εμένα, και σε όλους μας, μια ώθηση να μιλήσουμε και να αγωνιστούμε για έναν καλύτερο κόσμο», είπε.

«Και τώρα, ως σύζυγος και γονιός, η φωνή της μητέρας μου είναι ακόμα πιο δυνατή στη ζωή μου. Όλοι σας βοηθήσατε να κρατηθεί η φωνή της ζωντανή, δείχνοντας στον κόσμο πως μετράει κάθε μικρή πράξη, πόσο εκτιμάται ακόμα η καλοσύνη και πώς ο κόσμος μας μπορεί να είναι καλύτερος αν επιλέξουμε να λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο».

Στο τέλος της τελετής, ο πρίγκιπας Χάρι είπε ότι «ανεξάρτητα από το ποιος είσαι, από πού είσαι ή ποιο είναι το υπόβαθρό σου, μπορείς να κάνεις θετικές αλλαγές στον κόσμο μας. Ξέρω ότι η ανάμνηση που κρατάω από τη μαμά μου δεν θα σβήσει ποτέ, γιατί βλέπω το πνεύμα της σε καθέναν από εσάς. Σας ευχαριστώ που κρατήσατε τη φωτιά της ζωντανή».

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ έγραψε επίσης μια επιστολή συγχαίροντας τους αποδέκτες του βραβείου.

«Είστε μέρος μιας εμπνευσμένης γενιάς νέων που αλλάζουν τον κόσμο μέσω των πράξεών σας και θαυμάζω πολύ τις προσπάθειές σας» έγραψε.

«Οι ιστορίες σας είναι αξιοσημείωτες. Πολλοί από εσάς αντιμετωπίζετε τεράστιες προκλήσεις μπροστά σε δύσκολες στιγμές, ωστόσο καταρρίπτετε ακούραστα τα εμπόδια για να δημιουργήσετε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας».

«Σας ευχαριστώ για τη συμπόνια, τη γενναιότητα και την απόλυτη αποφασιστικότητά σας. Είστε πραγματικά η προσωποποίηση της κληρονομιάς της μητέρας μου και ξέρω ότι θα ήταν τόσο περήφανη για όλους σας» κατέληξε ο μεγαλύτερος γιος της πριγκίπισσας Νταϊάνα.