Αξιωματούχοι της Federal Reserve δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ είναι “πολύ σφιχτή” και ίσως χρειαστεί η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ όχι απλώς να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο, αλλά και να μειώσει τα συνολικά περιουσιακά της στοιχεία για να δαμάσει τον υψηλό πληθωρισμό, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FMOC) που διεξήχθη στις 14-15 Δεκεμβρίου.

“Οι συμμετέχοντες σημείωσαν γενικά… ότι μπορεί να δικαιολογηθεί η αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα ή με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι περίμεναν νωρίτερα οι συμμετέχοντες. Ορισμένοι συμμετέχοντες σημείωσαν επίσης ότι θα μπορούσε να είναι σκόπιμο να αρχίσει η μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας σχετικά σύντομα μετά την έναρξη της αύξησης των επιτοκίων”, αναφέρεται στα πρακτικά.

Τα πρακτικά, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, πρόσφεραν περισσότερες λεπτομέρειες, ως προς τη στροφή της Fed τον περασμένο μήνα προς μια πιο επιθετική νομισματική πολιτική. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφώνησαν να επισπεύσουν το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων που τέθηκε σε εφαρμογή εν μέσω της πανδημίας και εξέδωσαν προβλέψεις βάσει των οποίων αναμένουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμιά κατά τη διάρκεια του 2022.

Τα πρακτικά έδειξαν ότι η Fed δεν συζητά απλώς μια αρχική αύξηση των επιτοκίων, αλλά και εάν θα χρησιμοποιήσει έναν δεύτερο “χαρτί” για να περιορίσει τον πληθωρισμό, επιτρέποντας τη μείωση των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και των ενυπόθηκων τίτλων.

Η συνάντηση του Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού είχε αρχίσει να αυξάνεται λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον.

Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτοξευθεί από τότε και δεν έχει υπάρξει ακόμη κανένα σχόλιο από ανώτερους αξιωματούχους της Fed που να δείχνουν εάν η μεταβαλλόμενη κατάσταση στον τομέα Υγείας έχει αλλάξει τις απόψεις τους σχετικά με την κατάλληλη νομισματική πολιτική.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ θα εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας την επόμενη εβδομάδα για ακρόαση σχετικά με την υποψηφιότητά του για μια δεύτερη τετραετία ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και είναι πιθανό να αποκαλύψει περισσότερα όσον αφορά την άποψή του για την οικονομία.