Ότι ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία κατηγόρησε τη Δύση ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι οι δυτικές χώρες, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, επιδιώκουν “απεριόριστη εξουσία” στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Κατά την έναρξη της ετήσιας ομιλίας του προς το έθνος, ο Πούτιν σημείωσε επίσης ότι η Μόσχα αψηφά τις προσπάθειες της Δύσης να καταστρέψουν την οικονομία της Ρωσίας μέσω ενός άνευ προηγουμένου πακέτου κυρώσεων, υπογραμμίζοντας ότι τρισεκατομμύρια δολάρια διακυβεύονται για τη Δύση, αλλά οι ροές εισοδήματος στην Ρωσία δεν έχουν στερέψει.

Η Ρωσία ήθελε να επιλυθεί η διένεξη στην Ουκρανία ειρηνικά, αλλά οι δυτικές χώρες είχαν προετοιμάσει ένα “διαφορετικό σενάριο” πίσω από την πλάτη της, τόνισε επίσης ο Ρώσος πρόεδρος.

“Κάναμε ό,τι είναι δυνατό για να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα ειρηνικά, διαπραγματευόμενοι για μια ειρηνική επίλυση αυτής της δύσκολης σύγκρουσης, αλλά πίσω από τις πλάτες μας προετοιμαζόταν ένα πολύ διαφορετικό σενάριο”, σημείωσε.

Η Ουκρανία ετοίμαζε χτύπημα στην Κριμαία

«Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι τον Φεβρουάριο του 2022 όλα ήταν έτοιμα για μια τιμωρητική ενέργεια του Κιέβου στο Ντονμπάς.  Όλα αυτά ήταν τελείως αντίθετα με τα έγγραφα που έγιναν δεκτά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θα ήθελα να επαναλάβω ότι αυτοί ξεκίνησαν τον πόλεμο, και ότι εμείς χρησιμοποιήσαμε βία για να τον σταματήσουμε.

Η Ουκρανία κατέστη σκλάβος της Δύσης, η οποία την ετοίμαζε για ένα μεγάλο πόλεμο» υποστήριξε ο Πούτιν, τονίζοντας ότι ο απώτερος στόχος της Δύσης ήταν να δώσει απεριόριστη δύναμη στο Κίεβο και ότι η Σεβαστούπολη στην Κριμαία, θα ήταν ο επόμενος στόχος μετά το Ντόνμπας.

“Μιλάω σε μια δύσκολη και σημαντική στιγμή για τη Ρωσία, σε μια περίοδο ριζικών αλλαγών παντού στον κόσμο”, δήλωσε εξάλλου ο Ρώσος πρόεδρος ξεκινώντας την ομιλία του ενώπιον της πολιτικής ελίτ της χώρας και στρατιωτικών που πολέμησαν στην Ουκρανία, σχεδόν έναν χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην γειτονική της χώρα.

Η Δύση, όπως είπε χαρακτηριστικά, ελευθέρωσε το τζίνι από το μπουκάλι σε μια σειρά περιοχών σε όλον τον κόσμο σπέρνοντας χάος και πόλεμο.

“Ο λαός της Ουκρανίας έγινε ο ίδιος όμηρος του καθεστώτος του Κιέβου και των δυτικών αφεντών του, οι οποίοι έχουν όντως καταλάβει αυτήν την χώρα κατά πολιτική, στρατιωτική και οικονομική έννοια”, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Δύση χρησιμοποίησε την Ουκρανία για να “τελειώσει” με τη Ρωσία, πρόσθεσε εξάλλου κατά το ετήσιο διάγγελμά του στο ρωσικό έθνος, τονίζοντας ότι οι Δυτικοί φέρουν “την ευθύνη” για την κλιμάκωση.

“Οι ελίτ της Δύσης δεν κρύβουν τον στόχο τους: προκαλέστε στρατηγική ήττα στη Ρωσία, δηλαδή να τελειώσουν μαζί μας μια για πάντα”, είπε κατά την ομιλία αυτή που απηύθυνε τρεις ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Είναι αδύνατο να νικήσουν τη Ρωσία, τόνισε ωστόσο στη συνέχεια.

“Η ευθύνη για την πυροδότηση της ουκρανικής σύγκρουσης και τα θύματά της (…) ανήκει τελείως στις δυτικές ελίτ”, σημείωσε, επαναλαμβάνοντας τη θέση σύμφωνα με την οποία η Δύση υποστήριξε τις νεοναζιστικές δυνάμεις στην Ουκρανία για να παγιώσει εκεί ένα αντιρωσικό κράτος.

Η Μόσχα αποσύρεται από τη συνθήκη New Start

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Ρωσία διακόπτει την συμμετοχή της στην συνθήκη New Start που έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων των δύο πλευρών.

«Σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό, είμαι αναγκασμένος να ανακοινώσω σήμερα ότι η Ρωσία διακόπτει την συμμετοχή της στην συνθήκη για τα στρατηγικά επιθετικά όπλα», δήλωσε ο Πούτιν.

Αναμένεται η αντίδραση Μπάιντεν

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται στην Πολωνία και θα εκφωνήσει ομιλία, μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική του επίσκεψη στο Κιέβο, όπου εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην Ουκρανία και τον πρόεδρο Ζελένσκι.  Οι αγορές παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, καθώς δεν διαφαίνεται προσπάθεια αποκλιμάκωσης.

Διαβάστε περισσότερα