Τώρα που το νερό μπήκε στο αυλάκι και αποφεύχθηκαν – μέχρι στιγμής πάντα – τα χειρότερα, είναι χρήσιμο και πολλαπλώς ωφέλιμο, να καταγραφούν κάποια πρώτα στοιχεία για το κατά πόσο είναι εκτεθειμένες οι ευρωπαϊκές τράπεζες με καταθέσεις στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα.
Σας είχα αναφέρει μόλις προχθές κάποια πρώτα στοιχεία και επανέρχομαι, με αυτά που αντιστοιχούν όχι ανά τράπεζα ξεχωριστά, αλλά συνολικά ποια έκθεση έχει κάθε ευρωπαϊκή χώρα στις ελβετικές τράπεζες.
– Η Ελλάδα αρχικά, για να ξεκινήσουμε από τα δικά μας, έχει μία έκθεση που κατά τις εκτιμήσεις ανέρχεται σε περίπου 190 εκατ. δολάρια. Μιλάμε για τις ελληνικές τράπεζες και όχι για τις καταθέσεις Ελλήνων ιδιωτών, η διευκρίνηση είναι απολύτως απαραίτητη στην προκειμένη περίπτωση. Το ίδιο ισχύει και για τις χώρες και τα ποσά που ακολουθούν…
– Οι ιταλικές τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση, με ένα ποσό που προσεγγίζει τα 19 δις δολάρια. Στη δεύτερη θέση η Γερμανία, με 11,5 δις δολάρια, στην τρίτη η Γαλλία συμπληρώνει το τρίο των ευρωπαϊκών χωρών με τη μεγαλύτερη έκθεση. Κατά σειρά έπονται Ισπανία (2,5 δις δολ.), Βέλγιο (2 δις), Αυστρία (1,8 δις), Πορτογαλία (400 εκατ. δολ.), Σουηδία (390 εκατ. δολ.) και Ιρλανδία με 197 εκατ. δολάρια
Αλλά, έχει την δική της ξεχωριστή αξία, η καταγραφή και των κυριότερων μετόχων της Credit Suisse, πριν την απορρόφησή της από την UBS, με τη στήριξη σε όλα τα επίπεδα από την κεντρική ελβετική τράπεζα και το ελβετικό δημόσιο.
Όλα τα μεγάλα ονόματα του ευρύτερου χρηματοοικονομικού χώρου είχαν θέση στο ελβετικό…θαύμα, που αποδείχθηκε ότι στηριζόταν σε επιχρυσωμένα ξύλινα πόδια. Ιδού το enfant gateaux της διεθνούς του χρήματος, που πλαισίωνε την “τράπεζα των πλουσίων”:
- Saudi National Commercial Bank, ποσοστό 9,88%
- Qatar Investment Authority 6,80%
- Black Rock 4,07%
- Olayan Group 3,27%
- Dodge & Cox 3,31%
- Norges Bank 3,185
- Vangouard Group 2,58%
- Credit Suisse Group 2,31%
- Silchester International Investors 2,01%
- UBS 1,81% και
- Allianz 1,02%
Δεν υπάρχει περίπτωση, ούτε μία στο εκατομμύριο, όλοι αυτοί και όσοι είχαν μικρότερα ποσοστά, να μην είχαν έκθεση – είτε ως εταιρείες είτε ως εκπρόσωποι πελατών – στα περίφημα ομόλογα ΑΤ1, τα οποία σβήστηκαν κυριολεκτικά από τον χάρτη…