Οι προ εβδομάδων… μισές εξαγγελίες της Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τη στήριξη της ΕΚΤ στις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, μέσω της αγοράς ομολόγων, δεν είχαν πείσει τις αγορές. Και αυτό συνέβη διότι η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε αποφύγει να αποσαφηνίσει τον τρόπο λειτουργίας του νέου εργαλείου, αλλά και το πότε αυτό θα ενεργοποιηθεί.
Το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει σήμερα τις βασικές πτυχές του νέου προγράμματος στήριξης της ΕΚΤ προς τις υπερχρεωμένες χώρες, μέσω της αγοράς ομολόγων.
Με το εν λόγω «εργαλείο», που σύμφωνα με το έγκυρο πρακτορείο θα τεθεί από αύριο σε λειτουργία, η ΕΚΤ θα επενδύσει σε ομόλογα της Ιταλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ελλάδος, με κεφάλαια που θα προέρχονται από γερμανικά, γαλλικά και δανικά ομόλογα που λήγουν (αφορούν το έκτακτο πρόγραμμα PEPP).
Στην ουσία δηλαδή η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα των αδύναμων χωρών του Νότου, χρησιμοποιώντας κεφάλαια των ισχυρών και πιο εύρωστων δημοσιονομικά κρατών.
Στόχος της ΕΚΤ είναι να αποφευχθεί η ασύμμετρη αύξηση του κόστους δανεισμού μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, ή όπως έχει επικρατήσει να λέγεται «ο κατακερματισμός στην αγορά των ομολόγων της ευρωζώνης».
Όπως αναφέρει το Reuters, το νέο αυτό πρόγραμμα προβλέπει τον διαχωρισμό των 19 χωρών της Ευρωζώνης σε τρεις ομάδες, τους δωρητές, αποδέκτες και ουδέτερους.
Οι αποδέκτες, οι αδύναμες δηλαδή χώρες όπως η Ελλάδα, θα λαμβάνουν από την ΕΚΤ μέρος των μετρητών από τις λήξεις ομολόγων που αγόρασε από τους δωρητές (ισχυρές χώρες), κατά τη διάρκεια του έκτακτου προγράμματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP). Επίσης τα έσοδα από τα ομόλογα των «ουδέτερων» χωρών, θα λογίζονται και θα χρησιμοποιούντα ως αποθεματικό ασφαλείας.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του είχε αποφασίσει να δημιουργηθεί ένα νέο εργαλείο προκειμένου να παρεμβαίνει η ΕΚΤ στην αγορά των ομολόγων μετά των τερματισμό των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει σήμερα, και να προχωρήσει με ευελιξία στην επανεπένδυση των ομολόγων που ωριμάζουν.
Στο 3,6% υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου
Εν αναμονή της εφαρμογής από αύριο του νέου αυτού ευέλικτου πλαισίου επανεπένδυσης των ομολόγων, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,6%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διαμορφωθεί στο 2,23%.
Αντιστοίχως η απόδοση του Ιταλικού 10ετούς μειώθηκε στο 3,37%, του Πορτογαλικού στο 2,43% και του Ισπανικού στο 2,44%.