search

ΥΓΕΙΑ

Πώς να μην ανησυχούν οι γονείς για τον χρόνο που τα παιδιά τους χρησιμοποιούν οθόνες

Η χρήση της τεχνολογίας συσχετίστηκε μόνο με το 0,4% των συνολικών διαταρραχών στην ψυχική ευημερία των εφήβων, σύμφωνα με σχετικές μετρήσεις.

othonespaidia

Μία από τις πιο ολοκληρωμένες μελέτες σχετικά με το θέμα διαπίστωσε ότι σε περισσότερους από 350.000 εφήβους, η χρήση της τεχνολογίας συσχετίστηκε μόνο με το 0,4% των συνολικών διαφορών στην ψυχική ευημερία των εφήβων. Και όσο θα θέλαμε να μπορούσαμε, δεν μπορούμε να προστατεύσουμε πλήρως τα παιδιά μας από τις οθόνες.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Melinda Wenner Moyer, οι πιο επιτυχημένοι γονείς δεν αφιερώνουν χρόνο ανησυχώντας για το πόσο χρόνο ξοδεύουν τα παιδιά τους σε ψηφιακές συσκευές. Αντ’αυτού τους διδάσκουν τρείς βασικές δεξιότητες για το πώς να τις χρησιμοποιούν έξυπνα.

Πώς να αξιολογήσετε τα μέσα

Ερευνήστε και εξερευνήστε εφαρμογές, παιχνίδια και ιστότοπους με τα παιδιά σας. Διαβάστε τη συμφωνία χρήστη και τις κριτικές μαζί και μοιραστείτε τις αξίες και τις ανησυχίες που έχετε μεταξύ σας. Εάν μια εφαρμογή ή ένας ιστότοπος μοιάζει με απάτη ή ότι διδάσκει κακές αξίες, συζητήστε γιατί αισθάνεστε έτσι και πώς αυτό θα επηρεάσει την απόφασή σας να αφιερώσετε χρόνο σε αυτήν. Αυτές οι συνομιλίες θα τους εκπαιδεύσουν σχετικά με το πώς φαίνεται η υπεύθυνη χρήση των μέσων ενημέρωσης.

Πώς να σχεδιάσετε τα όρια της οθόνης

Εάν πιστεύετε ότι έχετε πολύ μικρό έλεγχο στη χρήση της οθόνης των παιδιών σας ή θέλετε να καθορίσετε ορισμένους κανόνες και προσδοκίες, σκεφτείτε να καθίσετε για μια οικογενειακή συνάντηση για να δημιουργήσετε έναν ψηφιακό οδικό χάρτη. Μπορείτε να βρείτε οδηγίες που δημιουργούν μια ισορροπία, να διδάξετε στα παιδιά σας πώς να χρησιμοποιούν τις οθόνες τους εποικοδομητικά και να βοηθήσετε στην αποφυγή ορισμένων από τις ανθυγιεινές επιπτώσεις που μπορεί να εμφανιστούν.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τις οθόνες για τα καλά

Διδάξτε στα παιδιά σας ότι οι οθόνες και η τεχνολογία δεν είναι κατηγορηματικά «κακές» επιρροές.

Μπορούν επίσης να είναι εργαλεία σύνδεσης, μάθησης και ανάπτυξης. Πραγματοποιήστε λήψη εκπαιδευτικών παιχνιδιών και εφαρμογών για το παιδί σας και ενθαρρύνετέ το να σκεφτεί εάν χρησιμοποιεί ή όχι την τεχνολογία του για καλά.

Διαβάστε ακόμη: