Κόντρα στις συμβατικές αναλύσεις, ο πραγματικός μοχλός πίεσης των τιμών πετρελαίου είναι η διαχείριση της πανδημίας από Κίνα
Ξεχάστε τις τρομολαγνικές αναλύσεις (ή υπεραισιόδοξες – αναλόγως σε ποια μεριά της αγοράς βρίσκεστε) που θέλουν το πετρέλαιο να περνά τα 200 δολ/βαρέλι, λέει το OilPrice.com.
Σύμφωνα με το κορυφαίο ενεργειακό portal, το “παραθυράκι” για ένα τέτοιο σενάριο 200 δολαρίων ήταν η ρωσική εισβολή, και πια πέρασε.
Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο γεωπολιτικός κίνδυνος ανέβηκε σε πρωτοφανή επίπεδα. Υπήρξαν ραγδαίες περικοπές στην προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν ή πρόκειται να επιβληθούν στη Ρωσία για τον ίδιο λόγο, ενώ και η προοπτική αντισταθμιστικών προμηθειών από τη Σαουδική Αραβία ή οποιοδήποτε κράτος του ΟΠΕΚ, ήταν απλώς ένα ψέμα.
Και όμως, οι τιμές του πετρελαίου δεν έφτασαν καν κοντά στα 200 δολάρια. Στην πραγματικότητα καθηλώθηκαν στη ζώνη των 100 δολαρίων.
Και ο βασικός παράγοντας σε αυτό είναι ο χειρισμός του Covid-19 από την Κίνα.
Δεδομένης της τεράστιας διαφοράς μεταξύ της ανάγκης της για διάφορα εμπορεύματα και της έλλειψης πολλών από αυτούς τους πόρους, η Κίνα ήταν σχεδόν μόνη υπεύθυνη για τον υπερκύκλο τιμολόγησης των εμπορευμάτων που έλαβε χώρα μεταξύ 2000 και 2014.
Αυτό περιελάμβανε κυρίως το αργό πετρέλαιο, καθώς παρέμεινε ο μεγαλύτερος ετήσιος εισαγωγέας στον κόσμο, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ από αυτή την άποψη το 2017.
Εν ολίγοις, εδώ και 25 χρόνια, η Κίνα ήταν μακράν η μεγαλύτερη προσφορά backstop στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.
Αλλάζει το οικονομικό προφίλ της Κίνας
Καθώς έχει αρχίσει να αλλάζει το μείγμα της ανάπτυξης στην Κίνα, με την παραγωγή από το να κατευθύνεται κυρίως από τη μεταποίηση προς τα αγαθά και τις υπηρεσίες που συνδέονται με την επέκταση της δικής της μεσαίας τάξης, οι ονομαστικοί ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ μειώθηκαν, και αυτό φάνηκε πριν από την έναρξη της πανδημίας Covid-19.
Σε αυτό το ήδη επιδεινούμενο προφίλ οικονομικής ανάπτυξης, η σκληρή άμυνα της Κίνας κατά του Covid-19 που επηρεάζει την οικονομία έχει επιδεινώσει πολλά υπάρχοντα προβλήματα.
Αν και η Κίνα βγήκε από το πρώτο μεγάλο κύμα του Covid-19 το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη χώρα, η βεβαιότητα της σε εκείνο το σημείο ότι αυτό οφειλόταν στον εξαιρετικά σκληρό χειρισμό της πανδημίας οδήγησε στο να συνεχίσει να υποστηρίζει την πολιτική «μηδενικού Covid» την οποία θεώρησε ως τον λόγο της επιτυχίας της από αυτή την άποψη.
Όταν νωρίτερα φέτος εμφανίστηκαν μαζικά νέα κρούσματα Covid-19 στην Κίνα και οδήγησαν στο κλείσιμο πολλών μεγάλων πόλεων, οι αγορές πετρελαίου είδαν τα σχόλια που προέρχονταν από αρκετούς κινεζικούς οργανισμούς ως απόδειξη ότι μια πιο ήπια γραμμή στον χειρισμό της πανδημίας θα μπορούσε είναι στο προσκήνιο και μπορεί να μετριάσει τους καθοδικούς κινδύνους τιμών για το πετρέλαιο.
Το φθηνότερο πετρέλαιο είναι μόλις… ένα κινεζικό λοκντάουν μακριά
Η ξαφνική και απότομη βουτιά της περασμένης εβδομάδας στις τιμές του πετρελαίου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα είναι μια έντονη υπενθύμιση στους ταύρους του πετρελαίου για την ευθραυστότητα των θέσεων αγοράς με τη σκιά του «Παράγοντα Κίνας» να κρέμεται πάνω από τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.
Είναι επίσης εξαιρετικά σωστό να σημειωθεί εδώ ότι ακόμη και η παραμικρή ιδέα για την αναζωπύρωση του Covid-19 στην Κίνα αρκεί για να έχει μια τόσο δραματική αρνητική επίδραση στις τιμές του αργού πετρελαίου.
Η πτώση των τιμών της περασμένης εβδομάδας προέκυψε μόνο από την είδηση ότι τα κρούσματα Covid-19 στη Σαγκάη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχαν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδά τους από τα τέλη Μαΐου και ότι αρκετές άλλες κινεζικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Xi’an και Lanzhou, είχαν θέσει περιορισμούς στους κατοίκους τους ως απάντηση στο αύξηση των κρουσμάτων Covid-19.
Το θέμα στο οποίο, δικαίως, τιμολογούν οι αγορές είναι ότι δεν απαιτούνται πολλά για την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 για να μπει σε πλήρη εξέλιξη η πολιτική της Κίνας για το «μηδενικό Covid».
Σε αυτό το πλαίσιο, ακόμη και στο απόγειο των εστιών σε ολόκληρη τη χώρα νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση δεν αύξησε την ευελιξία της σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι είχε δείξει στις προηγούμενες τεράστιες επιδημίες, γεγονός που επρόκειτο να επιτρέψει την καθημερινή αύξηση των συμπτωματικών κρουσμάτων στο ανώτατο όριο των περίπου 200 προτού τεθούν σε εφαρμογή τα πλήρη μέτρα «μηδενικού Covid».
Ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη βλέπουν οι αναλυτές
Αν και ο σοβαρός βαθμός απήχησης που έχει η πολιτική «μηδενικού Covid» της Κίνας για τις τιμές του πετρελαίου φαίνεται ακόμη μεγαλύτερος από τον ευρύτερο αντίκτυπο στην τροχιά οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας, πολλοί οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν επίσης τώρα εξαιρετικά χαμηλή οικονομική ανάπτυξη – για τα πρότυπα της Κίνας – φέτος.
Μεταξύ άλλων, η SEB προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 4,3% για το 2022, ενώ η TS Lombard βλέπει στην καλύτερη περίπτωση αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ μόλις 2,5% το 2022, από 3,3% πριν από δύο μήνες.
Το Πεκίνο είναι σταθερά δεσμευμένο στην πολιτική «μηδενικού Covid», καθιστώντας τα περαιτέρω lockdown σχεδόν αναπόφευκτα κατά το υπόλοιπο του 2022. Επίσης, για την οικονομία της Κίνας – και για τις τιμές του πετρελαίου – μπορεί να έρθουν πολύ χειρότερες μέρες.
Η αδυναμία στον τομέα των ακινήτων θα διατηρήσει τις πιέσεις στην αγορά ομολόγων.