Σοκ και δέος προκαλούν τα αποτελέσματα μεγάλης δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τα γκάλοπ, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 29,1% με την εκτίμηση ψήφου να ανέρχεται στο 36%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν εισπράττει από τη φθορά του κυβερνώντος κόμματος, αλλά έχει κατρακυλήσει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20% και συγκεντρώνει σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης 19%.

Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ καλπάζει στην κυριολεξία φτάνοντας το 16%.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης προκαλούν έντονο προβληματισμό στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου, ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ανέτοιμοι να διαχειριστούν το υψηλό ποσοστό που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ.

Αβέβαιη αυτοδυναμία

Το 29,1% που συγκεντρώνει η Νέα Δημοκρατία στη δημοσκόπηση, καθιστά αβέβαιη την αυτοδυναμία ακόμη και στις δεύτερες εκλογές.

Είναι δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες να φτάσει το 38% στις δεύτερες εκλογές για να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Γι΄ αυτό αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός για το αν πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

Οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου εκτιμούν ότι μια αλλαγή τώρα του εκλογικού νόμου θα έδινε την εντύπωση στην κοινωνία ότι η Νέα Δημοκρατία φοβάται τις εκλογές.

Ένα κλίμα ηττοπάθειας μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω φθορά στο κυβερνών κόμμα.

Γι΄ αυτό επαναφέρουν στο προσκήνιο το σενάριο των πρόωρων εκλογών, προτείνοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη να αιφνιδιάσει, στήνοντας κάλπες στις 27 Μαρτίου.

 

Μονόδρομος η αλλαγή εκλογικού νόμου

Σε περίπτωση κατά την οποία ο πρωθυπουργός απορρίψει το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού, τότε η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι μονόδρομος, γιατί υπάρχει επαρκής πολιτικός χρόνος για να δικαιολογηθεί μια τέτοια πρωτοβουλία.

Άλλωστε η κυβέρνηση σε περίπτωση που καταθέσει πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου θα επικαλεστεί την ανάγκη για σταθερές κυβερνήσεις, ικανές να αντιμετωπίσουν τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και η χώρα.

Κατρακύλα ΣΥΡΙΖΑ

Η κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά κάτω του 20% με τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ να κινείται στο 3% δηλαδή στα όρια του στατιστικού λάθους έχει ενεργοποιήσεις τα αντανακλαστικά του Αλέξη Τσίπρα.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε με τις προτάσεις ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αντιληφθεί ότι ο εγκλωβισμός του σε ένα παιχνίδι ισορροπιών με τη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση και τις διάφορες τάσεις έχει αποκόψει το κόμμα από την κοινωνία, προκαλώντας ακατάσχετη αιμορραγία ψηφοφόρων, οι οποίοι επιστρέφουν στο φυσικό τους χώρο που είναι το ΠΑΣΟΚ.

Θέλει ισχυρή νομιμοποίηση

Στην προσπάθειά του να διασφαλίσει τη θέση του στο κόμμα την επομένη μιας νέας εκλογικής ήττας, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να εξασφαλίσει ισχυρή νομιμοποίηση με την εκλογή του από τη βάση.

Γνωρίζει ότι με την κίνηση αυτή θα έρθει σε αντιπαράθεση με την ισχυρή ομάδα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που εκπροσωπείται από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Φίλη και Νίκο Βούτση.

Ηλικιακή ανανέωση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει οριστικά τους λογαριασμούς του με την εσωκομματική αντιπολίτευση, γιατί όπως λέει σε διαφορετική περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατρακυλήσει στην τρίτη θέση.

Γι΄ αυτό άλλωστε στις προτάσεις περιλαμβάνεται και ο περιορισμός για τρεις θητείες, για βουλευτές και ευρωβουλευτές.

Η ηλικιακή ανανέωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας απαλλάσσει το κόμμα από τους αιώνιους βουλευτές.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας προλάβει να προχωρήσει σε συνέδριο.

Γιατί σε περίπτωση εκλογικού αιφνιδιασμού είναι υποχρεωμένος να αναβάλει το συνέδριο για μετά τις εκλογές.

Μετά από μια νέα εκλογική ήττα, η εσωκομματική αντιπολίτευση θα θέσει ζήτημα ηγεσίας και τα περιθώρια αντίδρασής του είναι αυστηρά περιορισμένα.

Σε μια τέτοια περίπτωση το μόνο που του απομένει είναι να παραιτηθεί και να ιδρύσει νέο κόμμα.

Απροσδόκητη αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν ζαλιστεί από την απροσδόκητη αύξηση των ποσοστών του κόμματος.

Ακόμη δεν είναι έτοιμοι να διαχειριστούν ένα τέτοιο ποσοστό και ο Νίκος Ανδρουλάκης φοβάται για το ενδεχόμενο οι πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναπτύξει να ανακόψουν την ανοδική πορεία.

Στην κατεύθυνση αυτή έχει παγώσει κάθε ενδεχόμενο αξιοποίησης διαφόρων παραγόντων της Κεντροαριστεράς, όπως του Ευάγγελου Βενιζέλου, της Άννας Διαμαντοπούλου και του Γιώργου Φλωρίδη.

Πάγωσε επίσης και ο δίαυλος επικοινωνίας που είχε ανοίξει η Χαριλάου Τρικούπη με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρο Κοντονή.

Το σύνολο των πρωτοβουλιών του Νίκου Ανδρουλάκη κατευθύνεται στη διαμόρφωση μιας νέας ηγετικής ομάδας, στην οποία δεν θα συμμετέχουν τοξικά στελέχη που έχουν προκαλέσει τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ.

Γιγάντωση της γκρίζας ζώνης

Τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσκόπησης αναδεικνύουν έναν άλλο αστάθμητο παράγοντα.

Πρόκειται για τη γιγάντωση της λεγόμενης γκρίζας ζώνης.

Ένα κρίσιμο ποσοστό του εκλογικού σώματος εμφανίζεται οργισμένο με την ακρίβεια, τη διαχείριση της πανδημίας και την ανεργία και έχει αποκτήσει αντισυστημικά χαρακτηριστικά.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα ξεσπάσει στην κάλπη αυτή η οργή.

Φαντάσματα και κόμματα χωματερές

Έμπειροι δημοσκόποι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στις εκλογές αυτές να εμφανιστούν και πάλι διάφορα φαντάσματα ή κόμματα χωματερές στα οποία θα κατευθυνθεί η αντισυστημική ψήφος.

Εκτιμούν επίσης ότι ο κίνδυνος κατακερματισμού του πολιτικού συστήματος είναι υπαρκτός και γι΄ αυτό δεν αποκλείουν μετεκλογικά το ενδεχόμενο να προκύψει ανάγκη για συμμαχικές κυβερνήσεις και ευρύτερες συναινέσεις.

Οι δημοσκόποι αποδίδουν τη φθορά που εμφανίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα στην κατάσταση που διαμορφώνεται στους μικρομεσαίους επαγγελματίες και επιχειρηματίες.