Για όποιον δεν το έχει αντιληφθεί επαρκώς και σε βάθος, τα δεδομένα σε οικονομία και Χρηματιστήριο έχουν πλήρως ανατραπεί, το κλίμα έχει αναστραφεί και οι καιροί, ξαφνικά, έχουν αλλάξει!

Η εμπόλεμη κατάσταση Ρωσίας – Ουκρανίας, το τέλος της οποίας δεν είναι ακόμη ορατό, η ενεργειακή κρίση, η έκρηξη της ακρίβειας, η εκτίναξη του πληθωρισμού, η αύξηση των επιτοκίων και του κόστους του χρήματος, διαμορφώνουν νέες συνθήκες για την αγορά, νέα οδηγούν σε νέα συγκυρία και ανατροπή των υφιστάμενων δεδομένων!

Ειδικά η αύξηση των επιτοκίων κυρίως από την FED, έχει αρχίσει να προκαλεί σοκ στο σύστημα, καθώς η αύξηση του κόστους του χρήματος ελλοχεύει τον κίνδυνο ανατροπής εξαγορών από τα funds – καθώς μειώνονται κατά πολύ τα περιθώρια κέρδους– ενώ ο δανεισμός επιχειρήσεων καθίσταται πανάκριβος και σχεδόν απαγορευτικός!

Για να καταλαβαίνετε, συνειδητοποιείστε ότι το ομόλογο των 670 εκατ. ευρώ του Ελλάκτορα με επιτόκιο 6,375% θεωρείτο από την αγορά μέχρι πρότινος πανάκριβο!!!

Και σήμερα, επί τη βάσει της εκτίναξης πληθωρισμού και επιτοκίων, θεωρείται σχεδόν ως το φθηνότερο…

Πώς αλλάζουν οι καιροί!!!

Η διαμόρφωση νέου κατά πολύ υψηλότερου επιπέδου επιτοκίων, που συνεχώς ανεβαίνουν λόγω των αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων, διαμορφώνει ένα καινούργιο σκηνικό στα διεθνή αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο και δυστυχώς φέρνει τα πάνω κάτω σε ομολογιακές εκδόσεις, εξαγορές, αλλά και στα αποκαλούμενα success stories του Ελληνικού Δημοσίου, στην υλοποίηση των οποίων είχαν επενδυθεί προσδοκίες και κεντρικοί σχεδιασμοί!

Υπό το πρίσμα αυτό, τα νέα δεδομένα, όπως πολύ έγκαιρα σε ανύποπτη χρονική στιγμή έχει αναλύσει και παρουσιάσει η Axianews και τι Radar, πάνε μοιραία πολύ πίσω την πώληση του 20% της Εθνικής σε ξένους και Έλληνες επιχειρηματίες και επενδυτές, το placement του 10% της Τρ. Πειραιώς που σχεδίαζε για το τέλος του έτους το ΤΧΣ, την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίου που «τελειώνει» ως ζήτημα οριστικά, ενώ μεγάλος προβληματισμός επικρατεί και για τον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Αττικής Οδού, που λογικά θα πάει για μετά τις εκλογές, που κατά τις πληροφορίες θα προσδιοριστούν για τα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου και θα ανακοινωθούν με διάγγελμα του πρωθυπουργού μετά τον 15 Αύγουστο και πριν την ΔΕΘ! Δηλαδή, γύρω στις 20 Αυγούστου…