Ο θρίαμβος του “Poor Things“ του αριστουργήματος του Γιώργου Λάνθιμου που σαρώνει σε βραβεία και διεθνείς κριτικές, μεταφράζεται και σε… χρήμα, καθώς «σπάει τα ταμεία» τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι πως επί αμερικανικού εδάφους, οι εισπράξεις αγγίζουν τα 21 εκατομμύρια δολάρια, ενώ παγκοσμίως φλερτάρουν με τα 34 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας “Box Office Mojo”. Ταυτόχρονα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την ταινία να προβάλλεται μόλις μία εβδομάδα (δηλαδή μόνο ένα Σαββατοκύριακο, από 12/1), οι εισπράξεις προσεγγίζουν τα 2,5 εκατ. δολάρια, ενώ και στην Ελλάδα οι σινεφίλ εισρέουν μαζικά στις κινηματογραφικές αίθουσες ήδη από την Πρωτοχρονιά για να δουν το έργο τέχνης που έχει κλέψει τις εντυπώσει.

Ειδικότερα, στις HΠΑ κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό κινηματογράφων στις 8 Δεκεμβρίου και μόνο εκείνο το συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο, κατέγραψε την την 3η καλύτερη επίδοση του 2023, καθώς απέσπασε πάνω από 660.000 δολάρια από μόλις εννέα αίθουσες, δηλαδή κατά μέσο όρο 73.000 δολ. ανά αίθουσα. Στην ευρεία κυκλοφορία που ξεκίνησε στις 22 Δεκεμβρίου και την προβολή της ταινίας σε 82 αμερικανικές αίθουσες το επόμενο Σαββατοκύριακο, η ταινία κέρδισε 2,2 εκατ. δολάρια, καταλαμβάνοντας τη 10η θέση. Παράλληλα, το τρίτο Σαββατοκύριακο της κυκλοφορίας, τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 2,4 εκατ. δολάρια από 800 αίθουσες.

Από την άλλη πλευρά, το “Poor Things” φέρεται να κόστισε 35 εκατομμύρια δολάρια την στιγμή που οι προϋπολογισμοί για τους… «κολοσσούς» όπως είναι η “Barbie” και το “Oppenheimer” να διαμορφώνονται στα 100 εκατ. δολ. Μάλιστα, η επιτυχία της ταινίας τράβηξε και την προσοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ένας πρωτοπόρος Έλληνας μεταξύ των κορυφαίων του διεθνούς κινηματογράφου! Μπράβο στον Γιώργο Λάνθιμο σε έναν από τους πιο μεγάλους σύγχρονους σκηνοθέτες. Δικαιώνεται, έτσι, η τολμηρή ματιά του δημιουργού στην προσέγγιση επίκαιρων και, ταυτόχρονα, διαχρονικών θεμάτων μέσα από εκφραστικούς τρόπους με το δικό του μοναδικό στίγμα. Αποδεικνύοντας ότι το σινεμά παραμένει τέχνη για τους πολλούς, που γεφυρώνει την προσωπική αναζήτηση με τους κοινούς προβληματισμούς. Είμαστε όλοι υπερήφανοι. Συγχαρητήρια και πάλι!» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, που ελπίζει να βρει χρόνο να την δει, λόγω της μεγάλης συζήτησης που ξεσήκωσε στα social media.

Χρυσές Σφαίρες

Υπενθυμίζεται ότι η Έμα Στόουν, κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα για τον Α’ Γυναικείο ρόλο της Μπέλλα Μπάξτερ ενώ στα Critics Choice Awards 2024 απέσπασε το βραβείο της Καλύτερης ηθοποιού, ενώ ο Γιώργος Λάνθιμος στις Χρυσές Σφαίρες 2024 έλαβε το βραβείο στην κατηγορία καλύτερη κωμωδία ή μιούζικαλ, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

«Το να υποδύομαι την Μπέλα ήταν μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής μου. Ερμηνεύοντας αυτόν τον ρόλο είχα την ευκαιρία να “ξεμάθω” πολλά πράγματα, τα οποία έχουν να κάνουν με την ντροπή και τις συμβάσεις που μας επιβάλει η κοινωνία. Είμαι πολύ ευγνώμων στους κριτικούς… Αλλά μαθαίνω να μη με νοιάζει τι πιστεύετε» αστειεύτηκε η ηθοποιός στην ομιλία αποδοχής του βραβείου της.

Ο κ. Λάνθιμος με τη σειρά του, με ιδιαίτερο χιούμορ συνέχισε να μιλά για τον Μπρους Σπρίνγκστιν. «Ήταν ο ήρωάς μου από τότε που ήμουν παιδί. Τέλος πάντων, σπαταλάω τον χρόνο μου. Ευχαριστώ πολύ όλους όσοι δούλεψαν στην ταινία, τη Searchlight Pictures, την παραγωγή και που έκανε την ταινία πραγματικότητα, όλους τους υπέροχους ηθοποιούς και τον Μπρους Σπρίνγκστιν, που με έκανε να μεγαλώσω έτσι όπως μεγάλωσα και την Έμα (Στόουν) φυσικά γιατί κέρδισε, είναι η καλύτερη. Σας ευχαριστώ πολύ» υπογράμμισε ο Γιώργος Λάνθιμος.

Η πλοκή

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο βραβευμένο μυθιστόρημα του Σκωτσέζου συγγραφέα Αλασντάιρ Γκρέι. Το πρωταγωνιστικό καστ συμπληρώνουν οι Ραμού Γιούσεφ, Τζέροντ Καρμάικλ και Κρίστοφερ Άμποτ. Εκτός από τη σκηνοθεσία, ο διάσημος σκηνοθέτης ανέλαβε και την παραγωγή, ενώ το σενάριο υπογράφει ο στενός του συνεργάτης και θεατρικός συγγραφέας Τόνι ΜακΝαμάρα.

Η Έμα Στόουν που είναι επίσης παραγωγός στην ταινία, υποδύεται την Μπέλα Μπάξτερ, μία νεαρή γυναίκα που επανέρχεται στην ζωή χάρη στον πανέξυπνο και ανορθόδοξο επιστήμονα που υποδύεται ο Γουίλεμ Νταφόε. Πεινασμένη για την κοσμικότητα που της λείπει, το σκάει με τον Ντάνκαν Γουέντερμπουργκ (Ράφαλο), έναν διεφθαρμένο δικηγόρο, σε μια περιπέτεια σε όλες τις ηπείρους.

Τα συναισθήματα από την πρώτη επαφή με το «Poor Things»

«Διάβασα για πρώτη φορά το μυθιστόρημα το 2010 ή το 2011. Αμέσως, με εντυπωσίασε. Έκανα έρευνα και είδα ότι δεν έγινε ποτέ ταινία, πράγμα που με εξέπληξε πραγματικά. Πήγα να συναντήσω τον Alasdair Gray στη Γλασκώβη και ήταν ένας υπέροχος, πολύ ιδιόρρυθμος άνθρωπος, πολύ ταλαντούχος, υπερταλαντούχος θα έλεγα. Είναι σπουδαίος ζωγράφος και εικονογράφος και σπουδαίος συγγραφέας. Έτσι, πήρα την ευλογία του για να κάνω τη διασκευή. Αλλά στη συνέχεια ήρθαν αλλεπάλληλες απορρίψεις όταν παρουσίασα την πρότασή μου να το κάνω ταινία. Αλλά πάντα το κρατούσα στο πίσω μέρος του μυαλού μου. […] Τελικά, αφού κάναμε την «Ευνοούμενη», μου φάνηκε μια καλή ευκαιρία να προσπαθήσω να το παρουσιάσω εκ νέου. Και ευτυχώς, υποθέτω ότι η ώρα του ήταν τότε. Μίλησα στον Τόνι γι’ αυτή την ιδέα και του έδωσα το μυθιστόρημα. Είχαμε δουλέψει μαζί στην «Ευνοούμενη» όπου είχε γράψει το σενάριο […] και ξέραμε ότι θέλαμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε. […] Αν το είχα κάνει πριν από 10 χρόνια, ίσως, δεν θα είχε την ίδια υποδοχή. Δεν θα είχαμε κάνει την ίδια ταινία. Ποιος ξέρει; Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο, υποθέτω» δήλωσε ο κ. Λάνθιμος στην ΕΡΤ.

Διαβάστε ακόμη: