Σε τροχιά Όσκαρ φαίνεται να μπαίνει ο Γιώργος Λάνθιμος, με την ταινία του Poor Things, η οποία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας και θριάμβευσε κερδίζοντας τον Χρυσό Λέοντα, να έχει κατακτήσει κοινό και κριτικούς και να έχει συγκεντρώσει διθυραμβικά σχόλια.

«Το ωραιότατο έργο του Λάνθιμου κέρδισε τη διεθνή έκθεση κινηματογράφου της Μπιενάλε. Η ταινία πλέον μπαίνει στην μάχη για την κατάκταση Όσκαρ» γράφει η ιταλική La Repubblica, άποψη που φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο και το Reuters, το οποίο αναφέρει πως «το Poor Things, μια γοτθική, σεξουαλική κωμωδία σε σκηνοθεσία του Έλληνα Γιώργου Λάνθιμου, κέρδισε το διάσημο βραβείο Χρυσού Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας το Σάββατο».

Ο Γιώργος Λάνθιμος, ο οποίος έχει βρεθεί ήδη τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ (δύο υποψηφιότητες για την ταινία «Η ευνοούμενη» και μια για την ταινία «Ο αστακός») μπαίνει για ακόμα μια φορά στη «μάχη» για το χρυσό αγαλματίδιο, ωστόσο αυτή τη φορά θα εκκινήσει από τη θέση των φαβορί.

Για να καταλάβουμε πόσο μεγάλη είναι η επιτυχία του Γιώργου Λάνθιμου, αυτή τη στιγμή (αν και είναι πάρα πολύ νωρίς) οι στοιχηματικές εταιρείες δίνουν το Poor Things ως τρίτο φαβορί για την κατάκτηση του Όσκαρ καλύτερης ταινίας, ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται το Oppenheimer μια από τις ταινίες που πολλοί έχουν φτάσει να χαρακτηρίζουν μια από τις καλύτερες της δεκαετίας. 

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ταινία Poor Things

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι μέχρι χθες το βράδυ, ελάχιστα ήταν αυτά που γνωρίζαμε για τη νέα ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη.

Εκτός από το ότι πρωταγωνιστεί η μούσα του Γιώργου Λάνθιμου, Έμμα Στόουν, αλλά και ότι έχει χαρακτηριστεί ως «ακατάλληλη», λόγω των πολλών γυμνών σκηνών που περιλαμβάνει, ελάχιστες πληροφορίες είχαν γίνει γνωστές -στην Ελλάδα τουλάχιστον- για την εν λόγω ταινία.

Η υπόθεση του Poor Things;

Η ιστορία αφορά την Bella Baxter (Έμμα Στόουν), μία νυμφομανή κοπέλα που ζει στη βικτοριανή εποχή. Η Bella θέλοντας να ξεφύγει από τον βίαιο σύζυγό της, αυτοκτονεί. Ωστόσο επαναφέρεται στη ζωή από έναν εκκεντρικό επιστήμονα ονόματι Goodwin Baxter (Γουίλιαμ Νταφόε).

Για την επαναφέρει στη ζωή, ο Goodwin Baxter μεταμόσχευσε στο κρανίο της τον εγκέφαλο ενός αγέννητου, αλλά ζωντανού εμβρύου που κυοφορούσε.

Η υπόθεση, λοιπόν, αφορά την ζωή ενός νηπίου, το οποίο βρίσκεται ξαφνικά στο σώμα μίας ενήλικης γυναίκας. Το νήπιο-Bella μεγαλώνει άγαρμπα δίπλα στον Goodwin, ώσπου, κάποια στιγμή τον εγκαταλείπει και βρίσκεται στο Παρίσι, ως μία ανεξάρτητη σεξεργάτρια.

Εκεί ξεκινάει μια άλλη ιστορία, στην οποία το χιούμορ, η θλίψη αλλά και τα σεξουαλικά μαθήματα κυριαρχούν.

Πρόκειται για μια ταινία, για την οποία οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλές, που ξεκίνησε την πορεία της με βραβείο!

Γιώργος Λάνθιμος – Έμμα Στόουν: Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια

Το Poor Things αποτελεί την τέταρτη ταινία στην οποία ο Γιώργος Λάνθιμος συνεργάζεται με την Έμμα Στόουν, «σφραγίζοντας» με αυτόν τον τρόπο τον τίτλο της «μούσας» που της έχει αποδοθεί.

Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Cineuropa, ο Λάνθιμος αποκάλυψε ότι έχει σκηνοθετήσει μία ακόμα νέα ταινία, η οποία σηματοδοτεί την επιστροφή του στην Ελλάδα. Σε αυτό το έργο, στο οποίο δεν έχει γίνει ακόμα ούτε η αποκάλυψη του τίτλου, πρωταγωνιστεί… και πάλι η Έμμα Στόουν.

Ο Λάνθιμος, μπορεί να μην αποκάλυψε λεπτομέρειες για αυτή την ταινία, ανέφερε όμως ότι είναι πολύ διαφορετική από το Poor Things. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Έμμα Στόουν και ο Γιώργος Λάνθιμος έχουν, επίσης, συνεργαστεί στις The Favorite (2018), Βληχή (2022) και AND, που αναμένεται να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή το 2024.

Μάλιστα, υπό τις οδηγίες του Γιώργου Λάνθιμου, η Έμμα Στόουν έχει κερδίσει μια τις δυο υποψηφιότητές της για Όσκαρ πρώτου γυναικείου. Τότε, το 2019, δεν κατέκτησε το αγαλματίδιο, το οποίο είχε πάρει… σπίτι της το 2017 για το «La La Land».

Βασίζεται τελικά το Poor Things σε βιβλίο;

Ακόμα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το Poor Things βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα, το οποίο έγραψε ο Alasdair Gray το 1992 και κέρδισε το βραβείο Whitbread και το Guardian Fiction Prize.

Μάλιστα, είναι ενδεικτικό πως για να λάβει ο Γιώργος Λάνθιμος τα πνευματικά δικαιώματα, έχει αποκαλύψει ότι πήγε ο ίδιος στο σπίτι του Alasdair Gray στην Γλασκόβη και τα ζήτησε.

Για τον συγγραφέα του βιβλίου, ο Έλληνας σκηνοθέτης έχει επισημάνει ότι «ήταν ένας αξιαγάπητος άνδρας. Δυστυχώς, πέθανε λίγα μόλις χρόνια πριν δημιουργήσει την ταινία (το 2019), αλλά ήταν πολύ ξεχωριστός και γεμάτος ενέργεια».

Τοποθετημένο στη Γλασκόβη και στα περίχωρά της, στην Αλεξάνδρεια και στο Παρίσι της δεκαετίας του 1880, το βιβλίο περιγράφει τις ερωτικές ζωές δύο γιατρών και μιας γυναίκας που ένας από τους δύο έχει δημιουργήσει. Περιέχει μερικούς ανίερους γάμους, αλλά σχεδόν καμία διαστροφή.

Διαβάστε ακόμη: