Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, “Poor Things”, στην οποία πρωταγωνιστούν ο Willem Dafoe και η Emma Stone, βραβεύτηκε με τον Χρυσό Λέοντα στο 80ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Η ταινία έλαβε διθυραμβικές κριτικές όταν προβλήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου στο Φεστιβάλ. Ο Guardian, μάλιστα, τη βαθμολόγησε με πέντε αστέρια, επισημαίνοντας τις εξαιρετικές υποκριτικές ικανότητες της πρωταγωνίστριας.

Το “Poor Things”, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες την 4η Ιανουαρίου 2024 από τη Feelgood Entertainment, συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βενετίας διεκδικώντας μαζί με ακόμη 22 ταινίες το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης, τον «Χρυσό Λέοντα» που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της επιτροπής, Νταμιέν Σαζέλ.

Η υπόθεση, που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Alasdair Grey περιστρέφεται γύρω από τη Bella Baxter (Stone), μία νεαρή γυναίκα που ανασταίνεται χάρη στον ιδιοφυή και αντισυμβατικό επιστήμονα Δρ. Godwin Baxter (Dafoe).

Υπό την προστασία του Baxter, η Bella ανυπομονεί να μάθει τα πάντα. Καθώς είναι θιψασμένη για εμπειρίες, η ίδια το σκάει με τον Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), έναν ικανό, αλλά ανήιθικο δικηγόρο, με τον οποίο μπλέκει σε μια περιπέτεια περιπλάνησης σε όλες τις ηπείρους. Απελευθερωμένη από τις προκαταλήψεις και τα στεγανά της εποχής της, η Bella αποφασιστικά επιδιώκει να δώσει τη «μάχη» της, για την ισότητα και την ελευθερία.

Αυτό είναι το πρώτο βραβείο του Γιώργου Λάνθιμου στο Φεστιβάλ Βενετίας μετά το Μεγάλο Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, δηλαδή τον «Αργυρό Λέοντα» που έλαβε το 2018 για την ταινία “The Favorite”, ξανά με πρωταγωνίστρια την Emma Stone.