Επιβεβαιώθηκε η επιβράδυνση του πληθωρισμού της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο στο 8,5%, αλλά η υποκείμενη αύξηση των τιμών εξακολούθησε να επιταχύνεται λόγω της αύξησης του κόστους των υπηρεσιών, ανέφερε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ Eurostat, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στις 20 χώρες που μοιράζονται το νόμισμα του ευρώ υποχώρησε στο 8,5% τον Φεβρουάριο από 8,6% έναν μήνα νωρίτερα, καθώς η μεγάλη πτώση του ενεργειακού κόστους αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών σε όλους σχεδόν τους άλλους τομείς.

«Πονοκέφαλος» για την ΕΚΤ ο δομικός πληθωρισμός

Εν τω μεταξύ, η υποκείμενη αύξηση των τιμών συνέχισε να επιταχύνεται και ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, ένας δείκτης που παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκτινάχθηκε στο 5,6% από 5,3%, σύμφωνα με το Reuters.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη για να καταπολεμήσει την ιστορική άνοδο των τιμών και οι νέες προβλέψεις της έδειξαν ότι η υποκείμενη αύξηση των τιμών θα είναι επίμονη για τα επόμενα χρόνια, παραμένοντας πάνω από τον στόχο του 2% μέχρι το 2025.

Ενώ η ΕΚΤ παρέλειψε μια συνήθη αξιολόγηση του κινδύνου πληθωρισμού από τη δήλωση πολιτικής της την Πέμπτη, ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν ήδη δηλώσει ότι οι κίνδυνοι στρέφονται προς υψηλότερα αποτελέσματα, επειδή ο δομικός πληθωρισμός αποδεικνύεται επίμονος.

Πράγματι, η συμβολή των υπηρεσιών στον συνολικό πληθωρισμό διπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία, δεδομένου ότι ο τομέας είναι ο πιο ευαίσθητος στην αύξηση των μισθών.

Ο συνολικός πληθωρισμός είναι πιθανό να συνεχίσει να υποχωρεί τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών ενέργειας, αλλά η αύξηση των υποκείμενων τιμών θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνεται και η μείωσή του είναι επίσης πιθανό να είναι παρατεταμένη, λένε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι αναλυτές.

Διαβάστε περισσότερα