Επιστολή με τρία αιτήματα που αφορούν στη διαδικασία ολοκλήρωσης του Εθνικού Κτηματολογίου, απέστειλε η ΠΟΜΙΔΑ προς τον αρμόδιο επί του Κτηματολογίου Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη, εν όψει της επικείμενης λήξης, την 31.12.2023, της προθεσμίας δικαστικής διόρθωσης των ανακριβών πρώτων κτηματολογικών εγγραφών στα Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας, και της εξ αυτού επαπειλούμενης απώλειας τεραστίου αριθμού ιδιωτικών περιουσιακών δικαιωμάτων.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζήτά η προθεσµία για την δυνατότητα άσκησης του δικαιώµατος των πολιτών για διόρθωση των ανακριβών πρώτων εγγραφών στις περιοχές που έχουν κτηµατογραφηθεί, να οριστεί εικοσαετής από την έναρξη λειτουργίας κάθε Κτηματολογικού Γραφείου, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον Αστικό Κώδικα που προβλέπει απώλεια της κυριότητας λόγω 20ετούς «έκτακτης χρησικτησίας».

Σε κάθε περίπτωση ζητά να παραταθεί κατά ένα έτος η σήμερα ισχύουσα προθεσμία διόρθωσης πρώτων εγγραφών, ήτοι μέχρι και 31.12.2024, όπως επίσης και να επεκταθεί άμεσα και στα εκτός σχεδίου ακίνητα η ρύθμιση που έγινε για τα εντός σχεδίου ακίνητα με την παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 3127/2003, για 10ετή ή 30ετή νομή και κατοχή τους.

Τέλος ζήτησε συνάντηση του Δ.Σ. της ΠΟΜΙΔΑ με τον αρμόδιο Υφυπουργό για να του μεταφέρει τους προβληματισμούς των ιδιοκτητών ακινήτων, τους οποίους αφορά πρωτίστως το Κτηματολόγιο, επί των ανωτέρω και του όλου πλέγματος των μεταγραφών των εμπραγμάτων δικαιοπραξιών, και να  ενημερωωθεί και αυτή, όπως έγινε και με όλους τους υπόλοιπους επαγγελματικά ενδιαφερόμενους φορείς, για τις σχετικές πρόσφατες πρωτοβουλίες του για την επίλυσή τους.

Διαβάστε ακόμη: