Οι καταναλωτές εμφάνισαν εκπληκτική ισχύ τον Σεπτέμβριο, ενισχύοντας τις λιανικές πωλήσεις πολύ πάνω από τις προσδοκίες παρά τα υψηλά επιτόκια και τις ανησυχίες για την αποδυνάμωση της οικονομίας.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,7% τον μήνα, πολύ πάνω από την εκτίμηση αναλυτών του Dow Jones 0,3%, σύμφωνα με την εκ των προτέρων έκθεση που δημοσίευσε το Υπουργείο Εμπορίου την Τρίτη.

Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,6%, επίσης πολύ μπροστά από την πρόβλεψη για μόλις 0,2%.

Η λεγόμενη ομάδα ελέγχου, η οποία αφαιρεί αντικείμενα όπως αντιπροσώπους αυτοκινήτων, βενζινάδικα, καταστήματα ειδών γραφείων, τροχόσπιτα και καταστήματα καπνού και χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του ΑΕΠ του τμήματος, αυξήθηκε επίσης κατά 0,6%.

Σημειώνεται ότι οι αριθμοί δεν προσαρμόζονται για τον πληθωρισμό, επομένως δείχνουν ότι οι καταναλωτές συμβαδίζουν με τις αυξήσεις των τιμών.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ονομαστικό πληθωρισμό αυξημένο κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 3,8%, σε σύγκριση με την αύξηση 3,7% για τον ΔΤΚ.

Οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν υψηλότερα μετά την έκθεση, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο χρηματιστήριο πρόσθεσαν τις απώλειες.

Τα κέρδη πωλήσεων ήταν σε ευρεία βάση τον μήνα, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται σε διάφορα καταστήματα λιανικής πώλησης, τα οποία σημείωσαν αύξηση 3%.

Οι διαδικτυακές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,1%, ενώ τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και οι έμποροι σημείωσαν αύξηση 1% και οι υπηρεσίες φαγητού και οι χώροι ποτού αυξήθηκαν κατά 0,9%, καλό για ετήσια αύξηση 9,2%, η οποία ηγήθηκε όλων των κατηγοριών.

Η έκθεση λιανικής θεωρείται σημαντικός παράγοντας για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, καθώς οι αξιωματούχοι σκέπτονται το μέλλον της νομισματικής πολιτικής. Ενώ οι αγορές αναμένουν σε μεγάλο βαθμό ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια για αυτόν τον κύκλο, ένας απροσδόκητα ισχυρός καταναλωτής περιπλέκει την εξίσωση.

Διαβάστε ακόμη: