Καθώς η Ευρώπη αναζητά τρόπους περαιτέρω εξοπλισμού του Κιέβου στον συνεχιζόμενο πόλεμο με τη Ρωσία, ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας υποστήριξε ότι το Βερολίνο δε στηρίζει επαρκώς την Ουκρανία.

Ο Συντηρητικός Ματέους Μοραβιέτσκι σημείωσε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, που είναι η γερμανική, πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην εκστρατεία για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, σε συνέντευξη στο Politico, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. «Η Γερμανία πρέπει να στείλει περισσότερα όπλα, πυρομαχικά και μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, καθώς είναι μακράν η πλουσιότερη χώρα», ανέφερε.

Στη συνέχεια, αναγνώρισε πως το Βερολίνο έχει κάνει στροφή στην πολιτική του, μεταξύ άλλων με τεράστιες επενδύσεις εκσυγχρονισμού του στρατού και άρση της απαγόρευσης αποστολής όπλων σε εμπόλεμη ζώνη. Συγκεκριμένα, έκανε ειδική μνεία στην απόφαση της Γερμανίας να στείλει άρματα μάχης “Leopard” στον ουκρανικό στρατό. «Τρεις μήνες νωρίτερα, έλεγε πως δεν είναι εφικτό. Τώρα, είναι. Οπότε, αλλάζουν την προσέγγισή τους», σημείωσε.

Τον τελευταίο χρόνο, οι κυβερνήσεις της ανατολικής Ευρώπης έχουν κατ’ επανάληψη πιέσει τους ομολόγους από τη δυτική να προμηθεύσουν την Ουκρανία με πιο εξελιγμένα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό. Παρ’ ότι δυνάμεις όπως η Γερμανία και η Γαλλία διαμηνύουν κατά καιρούς ότι έχουν αποστείλει όπλα, οχήματα και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, η Βαρσοβία παραμένει αυστηρή απέναντι στο Βερολίνο.

«Δεν τούς επιτίθεμαι, απλώς λέω το προφανές», σημείωσε ο κ. Μοραβιέτσκι, ο οποίος αναφέρθηκε και στη σχέση ενεργειακής εξάρτησης του Βερολίνου από τη Ρωσία, υποστηρίζοντας πως «αυτή, οδήγησε την Ευρώπη σε επικίνδυνα μονοπάτια».

«Μέσω της εξαιρετικά εσφαλμένης πολιτικής απέναντι στη Ρωσία για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, είναι συνυπεύθυνοι για ό,τι συμβαίνει, αυτό το χάος στην αγορά ενέργειας. Η Γερμανία έκανε αυτό το τραγικό λάθος, να εξαρτάται πλήρως από τα καύσιμα της Ρωσίας και εμείς τούς φωνάζαμε, ζητώντας από εκείνους να μην το κάνουν», προσέθεσε. Όπως γνωστοποίησε, έχει συζητήσει τις θέσεις του, περί στήριξης της Ουκρανίας με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. «Κάθε τόσο, έχω αυτή τη συζήτηση και τού ζητώ μεγαλύτερη στήριξη. Αυτό μπορώ να κάνω», κατέληξε ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Διαβάστε ακόμη: