Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει ακλόνητος στη θέση του, μετά τη χθεσινή του νίκη, παρατείνοντας για ακόμη πέντε χρόνια την παραμονή του στην εξουσία.

Όπως υπογραμμίζει το Politico, ο 69χρονος Ερντογάν απειλήθηκε για πρώτη φορά από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κερδίζοντας τον, ωστόσο, στον δεύτερο γύρο των εκλογών της Τουρκίας με ποσοστό 52% έναντι 48%, με καταμετρημένο το 99,5% των ψήφων.

Σημειώνεται ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε τη στήριξη των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, ωστόσο δεν κατάφερε να ανατρέψει τον «σουλτάνο».

Κατά την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, ο Ερνογάν απευθύνθηκε στον τουρκικό λαό, από την Κωνσταντινούπολη, τραγουδώντας.

«Σήμερα πρώτα ο Θεός, είναι μια μεγάλη μέρα! Είμαστε ερωτευμένοι με την Κωνσταντινούπολη! Αγαπητοί μου φίλου με σεβασμό, ανάμεσα σε δύο θρησκευτικές εορτές, είχαμε και μία γιορτή δημοκρατίας! Ευχαριστώ όλου τους πολίτες. Τους εθελοντές, αυτούς που πήγαν στις κάλπες, όλους», δήλωσε από την οροφή ενός λεωφορείου που ήταν σταθμευμένο μπροστά από την κατοικία του στην Κωνσταντινούπολη, κοντά στην οποία είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου.

Μάλιστα, τόνισε ότι ο μόνος νικητής είναι η Τουρκία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της αντιπολίτευσης θεωρεί υπεύθυνο τον υποψήφιο Κιλιτσντάρογλου για τις κακές του επιδόσεις.

«Το έθνος μας μάς εμπιστεύτηκε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Θα τηρήσουμε όλες τις υποσχέσεις που δώσαμε στον λαό», τόνισε, δηλώνοντας ότι «κάθε εκλογή είναι μια αναγέννηση». «Αυτές οι εκλογές έδειξαν ότι κανείς δεν μπορεί να επιτεθεί στα κεκτημένα αυτού του έθνους».

«Συγχαίρω τις γυναίκες μας, τους νέους και όλα τα αδέρφια μας που έδωσαν την καρδιά τους στο κόμμα μας». Κάθε μέλος του έθνους μας, το ευχαριστώ!», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ανοίξαμε την πόρτα ενός νέου αιώνα», πρόσθεσε ενώ το «bye bye Κεμάλ», ήταν το σύνθημα – λογοπαίγνιο που έκανε ο «Σουλτάνος», αναφερόμενος στον αντίπαλό του.

«Κανένας δεν θα κουνάει το δάχτυλο στην Τουρκία, δεν μπορούν να μας απειλήσουν δεν μπορούν να μας εμποδίσουν να σταθούμε όρθιοι», διαμήνυσε στη συνέχεια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εύχομαι στον Θεό να είμαστε άξιοι της εμπιστοσύνης που μας δείξατε. Τι σας είχα πει; Ότι θα είμαστε μαζί όχι μέχρι σήμερα, αλλά μέχρι τον θάνατο. Σας είπα ότι δεν τελειώνει εδώ αυτή η ιστορία», είπε.

Η σημασία των τουρκικών εκλογών και η θέση της Τουρκίας

Η θέση της Τουρκίας ως βασικής δύναμης του ΝΑΤΟ μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, κατέστησε τις εκλογές μία από τις πιο στενά παρακολουθούμενες πολιτικές αναμετρήσεις στον κόσμο. Ο ηγέτης της Τουρκίας ξεκινά μια ακόμη πενταετή θητεία και βρίσκεται σε θέση που μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τη μελλοντική κατεύθυνση της δημοκρατίας στη χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων, αλλά και να διαμορφώσει την πολιτική στην περιοχή και πέραν αυτής.

Ο καθοριστικός ρόλος της Τουρκίας στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία επέτρεψε στην Ουκρανία να συνεχίσει να στέλνει σιτάρι σε έναν πεινασμένο κόσμο, αναδεικνύει την επίδραση του Ερντογάν στις διεθνείς υποθέσεις. Αυτό φαίνεται και  με τη καλή σχέση που διατηρεί με τη Ρωσία ακόμα και μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, την ώρα που όλη η Δύση της έχει γυρίσει την πλάτη.

Το βράδυ της Κυριακής, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γάλλος ηγέτης Εμανουέλ Μακρόν ήταν μεταξύ εκείνων που συνεχάρησαν τον Ερντογάν για τη νίκη του. Ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν ότι το αποτέλεσμα ήταν «το φυσικό αποτέλεσμα του ανιδιοτελούς έργου σας ως επικεφαλής της Τουρκίας και ξεκάθαρη απόδειξη της στήριξης του τουρκικού λαού για την ανεξάρτητη εξωτερική σας πολιτική. Εκτιμούμε την προσωπική σας συμβολή στην ενίσχυση των ρωσοτουρκικών σχέσεων».

«Ανυπομονώ να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ σε διμερή ζητήματα και κοινές παγκόσμιες προκλήσεις», έγραψε ο Μπάιντεν στο Twitter.

Σκληρή εκστρατεία

Tο Politico επισημαίνει ότι η νίκη του Ερντογάν ήρθε έπειτα από μία σκληρή προεκλογική εκστρατεία, κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος  κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι συνδέεται με την τρομοκρατία και υποστήριξε ότι η χώρα θα βρεθεί απέναντι σε χάος αν η εξακομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης έρθει στην εξουσία.

Ο Ερντογάν κυβερνά την Τουρκία από το 2003, πρώτα ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια ως πρόεδρος αλλά οι εκλογές αυτές θεωρήθηκαν ευρέως ως καθοριστική στιγμή για τη χώρα.

Οι υποστηρικτές του Ερντογάν λένε ότι έκανε τη χώρα ισχυρότερη, αλλά οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι η αυταρχική του προσέγγιση στην εξουσία υπονομεύει τη δημοκρατία της Τουρκίας.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου  είπε ότι ήταν «η πιο άδικη εκλογική διαδικασία των τελευταίων ετών» στη δική του μετεκλογική ομιλία.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές στις οποίες ο Tούρκος πρόεδρος και το ισλαμιστικό κόμμα του AK κέρδιζαν εύκολα τους αντιπάλους τους, ο Ερντογάν πήγε στην αναμέτρηση του Μαΐου πίσω στις δημοσκοπήσεις. Όμως κόντρα τους δημοσκόπους στις 14 Μαΐου, βγήκε πρώτος στον πρώτο γύρο και κυριάρχησε και στον β’ γύρο. υ

Η εκστρατεία επανεκλογής του είχε να αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα, όπως ο οδυνηρά υψηλός πληθωρισμός – επί του παρόντος 43% – και ένα αδύναμο νόμισμα, καθώς και την κληρονομιά του φονικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου. Τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορήθηκε για την αργή αντίδρασή της.

Αλλά η επίδοση του Ερντογάν στον πρώτο γύρο στις 14ης Μαΐου, τον έφερε πέντε ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον Κιλιτσντάρογλου και μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στράφηκε στη συνέχεια σε μια πιο εθνικιστική στάση, υποσχόμενος να απελάσει εκατομμύρια Σύρους και Αφγανούς, αλλά η κίνηση αυτή αποδείχθηκε τελικά ανεπιτυχής. Ο Σινάν Ογάν , ο εθνικιστής υποψήφιος που κέρδισε το 5% στον πρώτο γύρο, υποστήριξε στη συνέχεια τον Ερντογάν και όχι τον Κιλιτσντάρογλου.

Πολιτικοί αναλυτές λένε ότι η νίκη του Ερντογάν αναδεικνύει την πόλωση στην τουρκική κοινωνία, ιδίως τις διαιρέσεις μεταξύ ισλαμιστών και κοσμικών. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ακτογραμμής της Τουρκίας, οι μεγάλες πόλεις και το σε μεγάλο βαθμό κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας ψήφισαν υπέρ τουΚιλιτσντάρογλου, τα κεντρικά εδάφη τάχθηκαν σθεναρά υπέρ του Ερντογάν.

Διαβάστε περισσότερα