search

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Βροχή» οι ρωσικές ρουκέτες στη Χερσώνα – Σφοδρές μάχες στη Μπαχμούτ

Οι μάχες ήταν ιδιαίτερα έντονες γύρω από τη στρατηγική ανατολική πόλη Μπαχμούτ στην επαρχία Ντονέτσκ

Ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης Σολεντάρ στην ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν 33 ρουκέτες εναντίον πολιτικών στόχων στην ουκρανική πόλη Χερσώνα κατά το 24ωρο που μεσολάβησε μέχρι τις αρχές της Τετάρτης, ανακοίνωσε ο στρατός της Ουκρανίας, καθώς οι μάχες εντάθηκαν και η Ρωσία ανέπτυξε περισσότερα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα στις γραμμές του μετώπου.

Οι μάχες ήταν ιδιαίτερα έντονες γύρω από τη στρατηγική ανατολική πόλη Μπαχμούτ στην επαρχία Ντονέτσκ και το Σβάτοβε, βορειότερα στην επαρχία Λουχάνσκ, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Στην Μπαχμούτ, όπου ζούσαν 70.000 άνθρωποι πριν από τον πόλεμο και τώρα είναι ερειπωμένη, οι δημοσιογράφοι του Reuters είδαν φωτιές να καίνε σε ένα μεγάλο κτίριο κατοικιών, ενώ συντρίμμια γέμιζαν τους δρόμους και στα περισσότερα κτίρια είχαν σπάσει τα παράθυρα.

Ο ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Όλεχ Ζντάνοφ δήλωσε ότι οι μάχες είχαν ενταθεί με τη Ρωσία να αναπτύσσει τεθωρακισμένα οχήματα και τανκς. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναφορές από το πεδίο της μάχης.

Το διπλωματικό μέτωπο

Στο μέτωπο της διπλωματίας, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις και κατηγόρησε την Ουκρανία και τους δυτικούς συμμάχους της ότι δεν συμμετέχουν σε συνομιλίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ μαζί με την Ουκρανία θέλουν να νικήσουν τη Ρωσία “στο πεδίο της μάχης” για να την καταστρέψουν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στο κρατικό πρακτορείο TASS σε δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι επιβεβαίωσε την “πλήρη υποστήριξη” της κυβέρνησής της προς την Ουκρανία σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε το γραφείο της σε ανακοίνωσή του.

“Θα συνεχίσουμε να προετοιμάζουμε τις ένοπλες δυνάμεις και την ασφάλεια της Ουκρανίας για το επόμενο έτος. Αυτό θα είναι ένα αποφασιστικό έτος. Αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους του χειμώνα. Καταλαβαίνουμε τι πρέπει να γίνει την άνοιξη”, δήλωσε ο Ζελένσκυ.

Διαβάστε ακόμη: