Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν υποδομές στο λιμάνι της Οδησσού, μία ημέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, για την επανεκκίνηση των εξαγωγών σιτηρών, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

«Ο εχθρός επετέθη κατά του εμπορικού λιμανιού της Οδησσού με πυραύλους Cruise Kalibr. Δύο πύραυλοι καταρρίφθηκαν από τις δυνάμεις της αντιαεροπορικής άμυνας, ενώ δύο έπληξαν υποδομές στο λιμάνι», διευκρίνισε η ουκρανική επιχειρησιακή Διοίκηση του Νότιου Τομέα.

Οργισμένη αντίδραση από το Κίεβο

Η Ουκρανία κατηγόρησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι μέσω της επίθεσης κατά του λιμανιού της Οδησσού, «έφτυσε κατά πρόσωπο» τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Τουρκία.

Το Κίεβο προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα φέρει ακέραια την ευθύνη σε περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας για τις εξαγωγές των σιτηρών και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία να πιέσουν τη Μόσχα, ώστε να τηρήσει τις υποχρεώσεις της για την ασφαλή λειτουργία των θαλάσσιων διαδρόμων και την ομαλή εξαγωγή των σιτηρών στην Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής: «Αποτρόπαια επίθεση»

Η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κίεβο επεσήμανε ότι η ρωσική πυραυλική επίθεση κατά του λιμανιού της Οδησσού είναι «αποτρόπαια» και ότι η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει.

«Το Κρεμλίνο συνεχίζει να χρησιμοποιεί την τροφή ως “όπλο”. Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει», έγραψε η Μπρίτζετ Μπρινκ, σε δημόσιο μήνυμα.

Νεκροί από ρωσικούς πυραύλους στην κεντρική Ουκρανία, μάχες στη Χερσώνα

Το τελευταίο 48άωρο, διεξάγονται σφοδρές μάχες, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την αντεπίθεση στην επαρχία της Χερσώνας, δυτικά του ποταμού Δνείπερου, σύμφωνα με σημερινή (23/07) ενημέρωση της υπηρεσίας πληροφοριών του βρετανικού στρατού.

«Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν πυρά πυροβολικού κατά μήκος του ποταμού Ινχούλετς, παραπόταμου του Δνείπερου, με τις γραμμές εφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων δυτικά του ποταμού να κινδυνεύουν όλο και περισσότερο», επισημάνθηκε.

Στο μεταξύ, δεκατρείς ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν νωρίτερα στρατιωτικό διάδρομο αεροδρομίου και σιδηροδρομικές υποδομές στην περιοχή Κιρόχοβραντ της κεντρικής Ουκρανίας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αρκετούς ανθρώπους, ανέφερε ο τοπικός Κυβερνήτης.

Ο Αντρίι Ραϊκόβιτς υπογράμμισε πως «ομάδες διάσωσης εργάζονται στα σημεία τα οποία επλήγησαν» και πως «ένας μικρός τομέας της περιφερειακής πρωτεύουσας πόλης, Κροπβνίτσκιι, έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας των πληγμάτων».