Η Ουκρανία πρότεινε χθες, Κυριακή, να διεξαχθεί ένας «ειδικός» γύρος διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία στη σκιά του χαλυβουργείου Azovstal της Μαριούπολης, «ώστε να συζητηθεί η τύχη των αμάχων και των Ουκρανών στρατιωτών που παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη αυτή», ανέφερε ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στόχος των συνομιλιών αυτών θα είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Μαριούπολη, το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων και η απελευθέρωση ή η ανταλλαγή των Ουκρανών μαχητών που έχουν παγιδευτεί στη βιομηχανική μονάδα, ανέφερε σε βιντεοσκοπήμενο μήνυμά του ο Ολέξι Αρέστοβιτς.

Πρόσθεσε ότι αναμένει την απάντηση της Μόσχας.

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν χθες να καταλάβουν το Αζοφστάλ, μολονότι την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι δεν είναι αναγκαίο κάτι τέτοιο. Όπως ανέφερε η διοίκηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο Facebook, οι Ρώσοι βομβαρδίζουν και διεξάγουν «επιθετικές επιχειρήσεις» στην περιοχή του Αζοφστάλ, ενώ ταυτόχρονα εξαπολύουν πλήγματα και σε πολιτικές υποδομές.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αδιάκοπες οι ρωσικές επιθέσεις - Γύρο ειδικών διαπραγματεύσεων ζητά το Κίεβο

Μαριούπολη: Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για την αποτυχία στη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου

Κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος δεν ήταν εφικτό να δημιουργηθεί που να οδηγεί εκτός του λιμανιού της Μαριούπολης χθες, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις ότι δεν σταμάτησαν τις εχθροπραξίες.

Η Βερεστσούκ είπε ότι η ουκρανική πλευρά θα επιχειρήσει ξανά σήμερα, Δευτέρα, να δημιουργήσει ένα ασφαλές πέρασμα εκτός της Μαριούπολης.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικές επιθέσεις σε πέντε σιδηροδρομικούς σταθμούς – Αναφορές για θύματα

Πέντε σιδηροδρομικοί σταθμοί στο δυτικό και κεντρικό τμήμα της Ουκρανίας έγιναν σήμερα στόχος επιθέσεων, οι οποίες προκάλεσαν άγνωστο αριθμό θυμάτων, μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση επικαλούμενη τον επικεφαλής των ουκρανικών σιδηροδρόμων.

Ο Ολεξάντερ Καμίσιν δήλωσε ότι οι επιθέσεις σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα μίας ώρας.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν δύο ουκρανικά drones κοντά στα σύνορα

Η Ρωσία κατέρριψε σήμερα δύο ουκρανικά drones κοντά στα σύνορα, ανακοίνωσαν επιπλέον σήμερα οι τοπικές αρχές.

«Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε δύο ουκρανικά drones σήμερα στις 04:15 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)» στην περιοχή Ριλσκ, στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε στο Telegram ο κυβερνήτης της επαρχίας Κουρσκ Ρομέν Σταροβόιτ. «Δεν υπάρχουν νεκροί, τραυματίες ή υλικές ζημιές. Η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται λίγο αφού οι ρωσικές αρχές επεσήμαναν ότι άγνωστης αιτίας πυρκαγιά μαίνεται σε αποθήκη καυσίμων στη γειτονική επαρχία Μπριάνσκ, περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια της Ριλσκ.

Η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 02:00 σήμερα τα ξημερώματα στην αποθήκη καυσίμων Transneft Briansk-Droujba στην πόλη Μπριάνσκ, η οποία βρίσκεται 150 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία και χρησιμοποιείται ως επιμελητειακή βάση για τη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

Στο Κίεβο Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν – Στρατιωτική βοήθεια και επιστροφή πρεσβευτή στο Κίεβο υποσχέθηκε στον Ζελένσκι ο Μπλίνκεν

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, έφτασαν στο Κίεβο για συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής σε συνθήκες άκρας μυστικότητας.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αδιάκοπες οι ρωσικές επιθέσεις - Γύρο ειδικών διαπραγματεύσεων ζητά το Κίεβο

Οι δύο στενοί συνεργάτες του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσαν στον Ουκρανό πρόεδρο ότι η Ουάσιγκτον θα επαναφέρει τη διπλωματική της αντιπροσωπεία – σε επίπεδο πρεσβευτή καθώς από το 2019 και τις υποθέσεις της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής διαχειρίζονται επιτετραμμένοι – στο Κίεβο διορίζοντας τις επόμενες ημέρες νέα πρεσβευτή των ΗΠΑ στην χώρα την Μπρίτζετ Μπρινκ, νυν πρεσβευτή στη Σλοβακία.

Οι Μπλίνκεν και Όστιν ενημέρωσαν την ουκρανική κυβέρνηση ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν στην Ουκρανία αποδεσμεύοντας 700 εκατομμύρια δολάρια.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αδιάκοπες οι ρωσικές επιθέσεις - Γύρο ειδικών διαπραγματεύσεων ζητά το Κίεβο

Όπως έγινε γνωστό οι δύο Αμερικανοί υπουργοί ταξίδεψαν στην Πολωνία το Σάββατο και μετέβησαν οδικώς στην Ουκρανία την Κυριακή, όπου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και τον υπουργό Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κινητικότητα αυτή έρχεται σε μία κρίσιμη καμπή του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η Μόσχα φέρεται να επιδιώκει πάση θυσία και με κλιμάκωση των επιχειρήσεων στο Ντονμπάς, αλλά και στα νότια της χώρας, ως την Οδησσό, μία ουσιαστική και συμβολική νίκη στο πεδίο μέχρι τις 9 Μαΐου – ημέρα νίκης κατά των ναζί στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο – που θα παρουσιαστεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως «δικαίωση» της απόφασής του για την επίθεση στην Ουκρανία.

Κατάπαυση του πυρός για απομάκρυνση των αμάχων από το Αζοφστάλ ανακοίνωσε η Μόσχα

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα σταματήσουν τις εχθροπραξίες προκειμένου να επιτρέψουν σε αμάχους να εγκαταλείψουν το υπό πολιορκία εργοστάσιο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, από τις 14.00 ώρα Μόσχας (14.00 ώρα Ελλάδας) σήμερα.

Το υπουργείο λέει ότι οι άμαχοι που έχουν εγκλωβιστεί στο εργοστάσιο μπορούν να φύγουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση επιλέξουν.