Για παγιδευμένους αμάχους, καθώς και νεκρούς και τραυματίες, κάτω από κτίρια που έχουν καταρρεύσει στο εργοστάσιο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, κάνει λόγο ένας από τους τελευταίους Ουκρανούς υπερασπιστές στη πολιορκημένης πόλης, ενώ οι Ρώσοι εντείνουν τις επιθέσεις τους.

Ο υποδιοικητής Svyatoslav Palamar από το τάγμα του Αζόφ μιλώντας στο BBC ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι βομβαρδίζουν συνεχώς το εργοστάσιο. 

«Όλα τα κτίρια στο Αζοφστάλ έχουν πρακτικά καταστραφεί. Ρίχνουν βόμβες, βόμβες που καταστρέφουν αποθήκες και προκαλούν τεράστιες καταστροφές. Έχουμε τραυματίες και νεκρούς μέσα στις αποθήκες. Μερικοί άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα κτίρια που κατέρρευσαν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Παλαμάρ.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι άμαχοι βρίσκονταν σε άλλες τοποθεσίες μακριά από τους μαχητές. «Βρίσκονται σε υπόγεια όπου στο καθένα έχουν βρει καταφύγιο 80-100 άτομα, αλλά δεν είναι σαφές πόσοι είναι συνολικά οι άμαχοι, καθώς ορισμένα κτίρια είχαν καταστραφεί και οι μαχητές δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά λόγω των βομβαρδισμών», επισήμανε.

Οι είσοδοι σε ορισμένες από τις αποθήκες έχουν «μπλοκαριστεί» από βαριές πλάκες από σκυρόδεμα που μόνο βαριά μηχανήματα μπορούν να μετακινήσουν, επισήμανε.

«Διατηρούμε επαφή με τους πολίτες που μένουν σε μέρη που μπορούμε να φτάσουμε. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μικρά παιδιά εκεί μόλις τριών μηνών», είπε.

Ο αναπληρωτής Διοικητής του Συντάγματος Αζόφ ανέφερε στο Radio Liberty:

«Ήταν το αυτοσχέδιο νοσοκομείο μας… Βαριές βόμβες πέφτουν στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ, και τώρα πολλοί άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια… Το Azovstal βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Βγάζουμε κόσμο από τα ερείπια».

Ο Παλαμάρ απηύθυνε έκκληση για ασφαλή διέλευση αμάχων από το χαλυβουργείο και ζήτησε από μια τρίτη χώρα ή έναν διεθνή οργανισμό να ενεργήσει ως εγγυητής για την ασφάλειά τους.

«Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ήδη περάσει πολλά, μέσα από εγκλήματα πολέμου. Δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους και είναι φοβισμένοι», συμπλήρωσε.

Ξεκαθάρισε δε ότι δεν τίθεται θέμα παράδοσης των όπλων στους Ρώσους. 

«Όσο για την παράδοση με αντάλλαγμα την ασφαλή διέξοδο για τους αμάχους, ελπίζω να ξέρουμε όλοι με ποιον έχουμε να κάνουμε. Γνωρίζουμε σίγουρα ότι όλες οι εγγυήσεις, όλες οι δηλώσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν αξίζουν τίποτα».

Σημειώνεται ότι χθες, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας και σύμβουλος του Ζελένσκι, Μικαΐλο Ποντολιάκ, κατηγόρησε χθες τους παγκόσμιους ηγέτες ότι έχουν «αίμα στα χέρια τους» προσθέτοντας ότι «ο κόσμος παρακολουθεί τη δολοφονία παιδιών στο διαδίκτυο και μένει σιωπηλός».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τελεσίγραφο της Μόσχας για το «τελευταίο οχυρό» Azovstal στη Μαριούπολη

Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν το Κίεβο και η Ρωσία απειλεί με χτύπημα αμερικανικών στόχων

Σε απευθείας αντιπαράθεση στο πεδίο του πολέμου στην Ουκρανία είναι δυνατόν να οδηγηθούν για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η Ουάσιγκτον ενισχύει σημαντικά τη στρατιωτική ικανότητα του Κιέβου με την Μόσχα να απειλεί ότι θα χτυπήσει αμερικανικούς και Νατοϊκούς στόχους.

Την ίδια ώρα φρίκη προκαλούν οι αποκαλύψεις για ομαδικούς τάφους, ακόμα και 9000 αμάχους στη Μαριούπολη, όπου οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν τις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Azovstal, παρά την εντύπωση που άφησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Πέμπτη, περί αναστολής της επίθεσης.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη νύχτα το Κρεμλίνο ότι δεν συμφώνησε σε πασχαλινή εκεχειρία, ενώ καταφέρθηκε και εναντίον της προσπάθειας της Μόσχας να οργανώσει δημοψήφισμα για την απόσχιση της Χερσώνας από την Ουκρανία.

Εκρήξεις στο Κίεβο-Τελεσίγραφο Μόσχας στους στρατιώτες που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη

Οι κινήσεις της Ουάσιγκτον και η απάντηση της Μόσχας

Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν την Μεγάλη Πέμπτη φαίνεται να δίνουν μία νέα, δραματική τροπή στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον να ενισχύσει στρατιωτικά το Κίεβο, δείχνει ότι μπορούν να αλλάξουν σημαντικά οι συσχετισμοί στο πεδίο και να αμφισβητηθεί η ρωσική υπεροχή, ιδιαίτερα στο ανατολικό μέτωπο όπου έχουν στραφεί οι δυνάμεις εισβολής.

Όπως δήλωνε μάλιστα, με καθεστώς ανωνυμίας, Αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου, οι Ουκρανοί έχουν πλέον και περισσότερα άρματα από τους Ρώσους και την ικανότητα και δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουν. Ανεξαρτήτως τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην πράξη, καθώς η γενική στρατιωτική υπεροχή των Ρώσων δεν αμφισβητείται, είναι γεγονός πια ότι η ουκρανική άμυνα ενισχύεται σημαντικά.

Η δε ανακοίνωση της Ουάσιγκτον ότι στέλνει στην Ουκρανία ένα μεγάλο στρατιωτικό πακέτο με δεκάδες οβίδες, πυρομαχικά, μη επανδρωμένα αεροσκαφών (drones), αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου Howitzer και πυρομαχικά, προκάλεσε την οργή της Μόσχας. Μάλιστα τα συγκεκριμένα drones «φαντάσματα», όπως αναφέρονται, αναπτύχθηκαν ταχύτατα από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ειδικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πρόκειται συνολικά για τουλάχιστον 121 drones, τύπου Phoenix Ghost Tactical Unmanned Aerial Systems. Η νέα στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων και ανακοινώνοντας την αμερικανική απόφαση ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν με τη φράση «δεν θα πετύχετε ποτέ την κατάληψη και την κυριαρχία στην ουκρανική επικράτεια».

Αντιδρώντας στην κίνηση του Λευκού Οίκου η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα διαμήνυσε ότι η Μόσχα έχει το δικαίωμα να στοχοποιήσει τις αμερικανικές και νατοϊκές δυνάμεις, σε περίπτωση που τα όπλα της Δύσης περάσουν στην ουκρανική επικράτεια. Πρόκειται για την πιο σαφή απειλή της Ρωσίας κατά των δυτικών χωρών, από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Σημειωτέον ότι οι ΗΠΑ δείχνουν τη διάθεση να αναλάβουν όλο και πιο ενεργά έναν πρωταγωνιστικό και συντονιστικό ρόλο για τη στήριξη της ουκρανικής άμυνας, έναντι της ρωσικής εισβολής. Είναι ενδεικτικό ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν προσκάλεσε τους ομολόγους του από αρκετές χώρες σε συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να συζητήσουν για την άμυνα της Ουκρανίας. Η συνάντηση πρόκειται να γίνει στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν, στη Γερμανία, όπως γνωστοποίησε και επισήμως ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, ο Τζον Κέρμπι.

Στην Ελλάδα έχουν έρθει 17.481 Ουκρανοί πρόσφυγες από την έναρξη του πολέμου

Οργή Ζελένσκι για το «δημοψήφισμα» σε Χερσώνα και Ζαπορίζια

Αργά τη νύχτα της Πέμπτης ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι γνωστοποίησε ότι η Ρωσία απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Πάσχα, ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιδιώκει να οργανώσει ψευτοδημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των περιφερειών της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας, που έχει καταλάβει ο στρατός της, στο νότιο τμήμα της χώρας. Και κάλεσε τους κατοίκους αυτών των περιοχών να μην συνεργάζονται με τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής σε αυτή την διαδικασία.

«Δεν θα υπάρξει λαϊκή δημοκρατία της Χερσώνας. Αν κάποιος θελήσει νέα προσάρτηση, νέες ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις θα πλήξουν τη Ρωσία», τόνισε ο Ζελένσκι και απηύθυνε δραματικό κάλεσμα στους πολίτες λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μην δίνετε κανένα προσωπικό δεδομένο, όπως οι αύξοντες αριθμοί των διαβατηρίων τους, όταν τους τα ζητούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Δεν θέλουν απλώς να κάνουν απογραφή. Ούτε να σας μοιράσουν ανθρωπιστική βοήθεια οποιοδήποτε είδους. Πρόκειται για τη χάλκευση ενός λεγόμενου δημοψηφίσματος στην επικράτειά μας, αν φθάσει διαταγή από τη Μόσχα να οργανωθεί αυτή η κωμωδία».

Θηριωδίες κατά αμάχων στη Μαριούπολη καταγγέλλει ο Ζοζέπ Μπορέλ

Την ευρωπαϊκή στήριξη στην έκκληση της Ουκρανίας προς τη Ρωσία προκειμένου να επιτραπεί η ασφαλής εκκένωση των αμάχων της Μαριούπολης εξέφρασε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, που κατήγγειλε τη Ρωσία για θηριωδίες εναντίον αμάχων υπό το πρόσχημα της δηθεν «απελευθέρωσης» της πόλης.

Ο Μπορέλ τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα ανθρωπιστικοί διάδρομοι στο εργοστάσιο του Azovstal και σε άλλες περιοχές της πόλης αλλά και της Ουκρανίας, με τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις κατάπαυσης του πυρός.

Επίσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ελεύθερη και ασφαλής πρόσβαση για όσους παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Εδώ και εβδομάδες, ο κόσμος έχει γίνει μάρτυρας μιας σκληρής παράνομης επίθεσης στη Μαριούπολη από τη Ρωσία που οδήγησε σε ευρεία καταστροφή της πόλης, συμπεριλαμβανομένων θηριωδιών εναντίον αμάχων, υπό το στρεβλό πρόσχημα της «απελευθέρωσης» της πόλης. Χιλιάδες από τους κατοίκους του έχουν απελαθεί στη Ρωσία ή εκτοπίστηκαν βίαια στις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές της Ουκρανίας» αναφέρει. Επιπροσθέτως, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισημαίνει ότι «παρά το μακελειό που προκάλεσε η Ρωσία, περισσότεροι από 100.000 πολίτες παραμένουν στη Μαριούπολη».

«Επαινούμε την Ουκρανία για τις προσπάθειές της να βρει μια διπλωματική λύση για την εκκένωση αμάχων και λυπούμαστε που η Ρωσία δεν ανταποδίδει» αναφέρει.

Βρέφη ανάμεσα στους 1.000 εγκλωβισμένους αμάχους στο Azovstal

Εφιάλτης δίχως τέλος εκτυλίσσεται στη Μαριούπολη που θυμίζει απέραντο νεκροταφείο με σχεδόν 20.000, συνολικά, αμάχους να έχουν σκοτωθεί, ενώ όπως αποκαλύφθηκε από δορυφορικές εικόνες, που κυκλοφόρησαν, πραγματοποιήθηκε επέκταση του τάφου κοντά στην πόλη για να ενταχθούν 200 ακόμη σοροί.

Οι Ρώσοι διεμήνυαν, προ ενός 24ωρου, ότι έχουν καταλάβει τη Μαριούπολη ενώ οι Ουκρανοί διατράνωναν πως θα συνεχίσουν την αντίσταση.

Σύμφωνα με την επίτροπο του ουκρανικού κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Λιουντμίλα Ντενίσοβα, περίπου 1.000 άμαχοι βρίσκονται παγιδευμένοι στην εγκατάσταση της χαλυβουργίας Azovstal. Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένοι.

Ακόμη, 500 στρατιώτες βρίσκονται τραυματισμένοι στο καταφύγιο, χωρίς νερό και τροφή.