Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι επεσήμανε αναφορικά με τον Ρώσο ομόλογό του πως «είμαι πάντοτε έτοιμος να τον συναντήσω, δεν χρειάζεται παρά ένα μέρος και μία ημερομηνία» σε χθεσινή (20/04) συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFΜ.

«Αντιλαμβάνομαι ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη κινητοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα της. Θα μπορούσε να είναι μια απόφαση τακτικής, υπάρχουν λόγοι ανησυχίας», προσέθεσε και ολοκλήρωσε λέγοντας πως:

«είμαστε ευγνώμονες στη Γαλλία για την υποστήριξή που μας δίνει· έχουμε λάβει ανθρωπιστική, διπλωματική στήριξη και αναμένουμε στρατιωτική βοήθεια. Έχω εμπιστοσύνη στη Γαλλία, στους ηγέτες σας και ελπίζουμε να λάβουμε αυτά τα όπλα».

Το ρωσικό τελεσίγραφο έληξε νωρίτερα, εφιάλτης στη Μαριούπολη

Η Ανατολική Ουκρανία βρίσκεται από χθες σε οριακή κατάσταση, με τις ρωσικές δυνάμεις να εντείνουν την πίεσή τους μέσω επιθέσεων σε Μαριούπολη και Ντονμπάς.

Ως η «κορύφωση» του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να χαρακτηριστεί η μάχη για τον έλεγχο του Ντονμπάς, τον κύριο στόχο της εισβολής.

Απέναντι στους πάνω από 70.000 πλήρως εξοπλισμένους Ρώσους στρατιώτες, που έχει συγκεντρώσει η Μόσχα στο μέτωπο για την τελική επίθεση, υποστηριζόμενους από εναέρια και χερσαία μέσα, η Ουκρανία συγκροτεί μία σθεναρή αμυντική γραμμή λαμβάνοντας διαρκώς βαρύ οπλισμό από τη Δύση.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ευρωπαϊκή Ένωση, Καναδάς, αλλά και Ιαπωνία με συντονισμένες ενέργειες αποστέλλουν στο Κίεβο στρατιωτική βοήθεια, έχοντας συμφωνήσει με την εκτίμηση της ουκρανικής κυβέρνησης ότιεάν πέσει το Ντονμπάς είναι πιθανόν οι ρωσικές δυνάμεις να στραφούν στη συνέχεια εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας πόλης, επιδιώκοντας την ολοκληρωτική επικράτηση στη χώρα και την εκδίωξη του Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος και οι συνεργάτες του δηλώνουν ότι «εάν οι Ρώσοι νικήσουν στο Ντονμπάς, τότε θα στοχεύσουν και πάλι στο Κίεβο».

«Ο Πούτιν δεν θα περιοριστεί στην περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας. Αν οι ρωσικές δυνάμεις επικρατήσουν στο Ντονμπάς, θα επιτεθούν ξανά στο Κίεβο, καθώς η διχοτόμηση της χώρας είναι το ένα ζητούμενο για το Κρεμλίνο. Το δεύτερο είναι η πτώση της κυβέρνησης Ζελένσκι, ώστε να επιτευχθεί και ο πολιτικός στόχος» διαμηνύεται.