Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη Κουπιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, στην περιφέρεια του Χαρκόβου. Την ίδια ώρα, πολεμικοί ανταποκριτές Μέσων ενημέρωσης του εξωτερικού μεταδίδουν ότι ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε και την –στρατηγικής σημασίας πόλη– Ιζιούμ.

Οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις ανάρτησαν φωτογραφίες σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπου διακρίνονται τα μέλη τους «στο Κουπιάνσκ, το οποίο ήταν και θα είναι πάντοτε ουκρανικό». Τοπικός αξιωματούχος δημοσιοποίησε φωτογραφία με Ουκρανούς στρατιώτες, με τη λεζάντα: «Το Κουπιάνσκ είναι Ουκρανία».

Η Κρατική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) επιβεβαίωσε ότι μονάδες της εισήλθαν στην πόλη. Αμφότερες οι πόλεις αποτελούν κέντρα ζωτικής σημασίας στην εφοδιαστική αλυσίδα του ρωσικού στρατού, στην περιοχή του Ντονμπάς.

Το Κουπιάνσκ είναι ένας σιδηροδρομικός κόμβος πάνω στον δρόμο για το κατεχόμενο Ιζιούμ, από όπου η Μόσχα έχει εξαπολύσει ορισμένες από τις κυριότερες επιχειρήσεις στην –εν μέρει κατεχόμενη– περιοχή του Ντονέτσκ, η πλήρης κατάληψη της οποίας είναι βασική προτεραιότητα για το Κρεμλίνο.

Ρώσος αξιωματούχος ανέφερε χθες (10/09) ότι απομακρύνονταν οι άμαχοι από το Κουπιάνσκ και το Ιζιούμ. Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανάρτησε πλάνα με φορτηγά και τεθωρακισμένα να οδεύουν προς την περιοχή του Χαρκόβου. Το Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου, που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, είχε προβλέψει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα ανακαταλάμβαναν το Κουπιάνσκ εντός 72 ωρών.

Οι ρωσικές δυνάμεις στο Ιζιούμ περικυκλώθηκαν, με την πόλη να ανακαταλαμβάνεται από τους Ουκρανούς, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian. Το ρωσικό δίκτυο του BBC μετέδωσε πως τα ρωσικά στρατεύματα εγκατέλειψαν το Ιζιούμ, ενώ άλλα κανάλια ανέφεραν ότι τα ουκρανικά στρατεύματα βρίσκονταν ήδη στο κέντρο της πόλης.

Οι ισχυρισμοί ότι οι δύο –στρατηγικής σημασίας– πόλεις βρίσκονται στα «χέρια» του ουκρανικού στρατού έχουν επίσης κοινοποιηθεί στο διαδίκτυο από πολλούς αναλυτές και δημοσιογράφους, που καλύπτουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ουκρανική σημαία υψώθηκε στην Μπαλακλιά

«Αγόρια και κορίτσια των ενόπλων δυνάμεων, σήμερα δημιουργείτε μία νέα ιστορία της ελεύθερης Ουκρανίας, είμαστε περήφανοι», τόνισε ο Περιφερειάρχης του Χαρκόβου.

Πλάνα που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες, απεικονίζουν κάτοικο της Μπαλακλιά να χαιρετά και να αγκαλιάζει Ουκρανούς στρατιώτες, μετά την απελευθέρωση της πόλης.

Ανακαταλήφθηκαν τριάντα κοινότητες

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες (09/09) ότι οι δυνάμεις του Κιέβου ανακατέλαβαν τριάντα κοινότητες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η Μόσχα στέλνει ενισχύσεις για να αντιμετωπίσει την ουκρανική αντεπίθεση.

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι διεξάγονται σφοδρές μάχες στο Ντονμπάς, όπως αποκαλείται η ανατολική Ουκρανία, καθώς και το νότιο τμήμα της χώρας.

Διαβάστε ακόμη: