Οκτώ μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας έχουν προκαλέσει μαζική απώλεια θέσεων εργασίας και μέσων διαβίωσης και ραγδαία μείωση του ΑΕΠ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αναφέρεται σε νέο ενημερωτικό δελτίο της ΔΟΕ και της Παλαιστινιακής Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας (PCBS).

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει πρωτοφανή καταστροφή στην παλαιστινιακή αγορά εργασίας και στην ευρύτερη οικονομία.

Από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες τον Οκτώβριο του 2023, το ποσοστό ανεργίας στη Λωρίδα της Γάζας έχει φθάσει στο εντυπωσιακό 79,1%. Στη Δυτική Όχθη, η οποία έχει επίσης πληγεί σοβαρά από την κρίση, η ανεργία έχει φθάσει το 32%.

Τα στοιχεία αυτά ανεβάζουν το μέσο ποσοστό ανεργίας στο 50,8% στις δύο περιοχές των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών. Τα ποσοστά και τα μεγέθη για την ανεργία, ωστόσο, δεν λαμβάνουν υπόψη εκείνους που εγκατέλειψαν εντελώς το εργατικό δυναμικό, καθώς οι προοπτικές απασχόλησης αποδείχθηκαν ανέφικτες. Επομένως, ο πραγματικός αριθμός όσων έχουν χάσει τη δουλειά τους είναι ακόμη μεγαλύτερος από αυτόν που υποδηλώνουν τα στοιχεία για την ανεργία.

Επιπλέον, το πραγματικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά το εντυπωσιακό 83,5% στη Λωρίδα της Γάζας και κατά 22,7% στη Δυτική Όχθη τους τελευταίους οκτώ μήνες, ενώ το πραγματικό ΑΕΠ ολόκληρης της περιοχές έχει συρρικνωθεί κατά μέσο όρο κατά 32,8%.

Κατάρρευση

Στη Λωρίδα της Γάζας, σχεδόν όλες οι εγκαταστάσεις του ιδιωτικού τομέα είτε σταμάτησαν εντελώς, είτε μείωσαν σημαντικά την παραγωγή, με τον τομέα να χάνει το 85,8% της αξίας της παραγωγής του – που αντιστοιχεί σε 810 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ – κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του πολέμου. Στη Δυτική Όχθη, ο ιδιωτικός τομέας υπέστη μείωση της αξίας παραγωγής κατά 27%, που ισοδυναμεί με 1,5 δισ. δολάρια, κατά την ίδια περίοδο.

Αυτό μεταφράζεται σε καθημερινές ζημιές της παραγωγής του ιδιωτικού τομέα που ισοδυναμούν με 19 εκατ. δολάρια ΗΠΑ σε ολόκληρη την κατεχόμενη περιοχή, κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες της σύγκρουσης.

«Η αποκατάσταση των μέσων διαβίωσης των ανθρώπων και η δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσουν οι Παλαιστίνιοι στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη να ανακάμψουν από τη φρίκη που τους προκάλεσε ο πόλεμος», δήλωσε η περιφερειακή διευθύντρια της ΔΟΕ για τα αραβικά κράτη Ruba Jaradat.

«Αυτό το έργο της ανάκαμψης πρέπει να πραγματοποιείται παράλληλα με την τρέχουσα ανθρωπιστική ανταπόκριση και η ΔΟΕ και τα μέλη και οι εταίροι της εφαρμόζουν ένα σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για το σκοπό αυτό», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη