Με μια ρύθμιση «φωτογραφική», επαίσχυντη και προκλητική, η οποία εμπεριέχεται στο σχέδιο νόμου για τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του οποίου η διαβούλευση ολοκληρώθηκε και βαδίζει προς ψήφιση στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας «καθαρίζει» από βαριά κακουργήματα χρηματιστές, πρώην και νυν τραπεζίτες, επιχειρηματίες και πάσης φύσης μεγαλοαπατεώνες του Χρηματιστηρίου!!!

Ο αρμόδιος υπουργός, με απτή παρέμβαση στο σχέδιο νόμου που επεξεργαζόταν ο πρώην υφυπουργός κ. Ζαββός όσον αφορά τη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για το περιεχόμενο του οποίου είχε έρθει σε σφοδρή σύγκρουση με την πρόεδρο της Αρχής κυρία Λαζαράκου, μετατρέπει σε 5ετή, από 10ετή που ισχύει μέχρι σήμερα, την παραγραφή των κακουργημάτων για χρηματιστηριακές απάτες!

Ειδικότερα στο άρθρο 8 του σχετικού σχεδίου νόμου, δια χειρός Σταϊκούρα, αναφέρεται ότι «οι παραβάσεις της νομοθεσίας, που ισχύει για την κεφαλαιαγορά και η σχετική αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για επιβολή κυρώσεων υπόκεινται σε πενταετή παραγραφή»!!!

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μια νομοθετική παρέμβαση πρωτοφανή, που εξυπηρετεί σκοπιμότητες και είναι κομμένη και ραμμένη για να αθωώσει λαμόγια του χθες, που επί χρόνια λήστευαν το χρηματιστήριο με πράξεις και παραλείψεις, αλλά και ταυτοχρόνως να δημιουργήσει ένα καθεστώς ατιμωρησίας στους απατεώνες του σήμερα, να προβαίνουν ανεξέλεγκτα και προκλητικά σε χρηματιστηριακά κακουργήματα εις βάρος των μικρομετόχων, του Κράτους και του επενδυτικού κοινού, Ελλήνων και ξένων!

Με το εν λόγω νομοθέτημα που ενισχύει τη διαφθορά και την διαπλοκή στην κεφαλαιαγορά, ο κ. Χρ. Σταϊκούρας βουτάει στην κολυμβήθρα του χρηματιστηριακού Σιλωάμ, κάθε καρυδιάς καρύδι της πάλαι ποτέ Σοφοκλέους, ξεπλένοντας τους από απάτες και αμαρτίες εις βάρος του επενδυτικού κοινού, όλους όσοι με πρόθεση, δόλο και μρ σύσταση συμμορίας, οδήγησαν την Ελλάδα στα μνημόνια, κατέστρεψαν τις τράπεζες, εξαύλωσαν τις περιουσίες μικρών και μεγάλων επενδυτών του Χρηματιστηρίου!!!

Και είναι προφανές και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο νόμος που προβλέπει την παραγραφή στην πενταετία των αδικημάτων που έχουν σχέση με χρηματιστηριακές απάτες, συνιστά πλυντήριο για μεγαλοαπατεώνες!

Πρόκειται για μια παγκόσμια πατέντα με δεδομένο ότι πουθενά στον πολιτισμένο κόσμο δεν ξεπλένονται κακουργηματικές απάτες μέσα σε μια πενταετία.

Και η οποία έρχεται να καταστεί νόμος του κράτους την ίδια ώρα που κάθονται στο σκαμνί οι Κουτσολιούτσοι της Folli follie και βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αρμοδίων αρχών τεράστιες υποθέσεις χρηματιστηριακής απάτης σε τράπεζες και εισηγμένες επιχειρήσεις!

Σε απλά λόγια, με το νομοθέτημα Σταϊκούρα να ξεπλυθούν οι μεγαλοαπατεώνες της πάλαι ποτέ Σοφοκλέους, είτε είναι τραπεζίτες, είτε διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες, είτε απλώς κερδοσκόποι και λαμόγια εις βάρος του επενδυτικού κοινού, δίνεται ένα ηχηρό χτύπημα στην αξιοπιστία του ελληνικού χρηματιστηρίου και η αξιοπιστία του στα μάτια των ξένων επενδυτών τίθεται εν αμφιβόλω!

Την ώρα που η Fitch αναβαθμίζει την Ελλάδα, η κεντρική εξουσία με ένα πρωτοφανές νομοθέτημα ολοκληρώνει την ατιμωρησία των τραπεζιτών και από χρηματιστηριακές απάτες, ενώ βάζει στο απυρόβλητο απατεώνες, κερδοσκόπους και όλους όσοι κάνουν κατάχρηση εσωτερικής πληροφόρησης!

Διότι είναι προφανές πως η έλλειψη επαρκούς στελέχωσης της Επ. Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου, σε συνδυασμό με τους αργούς ρυθμούς της Δικαιοσύνης, καθιστούν αδύνατη την προώθηση τέτοιων υποθέσεων στο σκαμνί των κακουργιοδικείων εντός της απαιτούμενης 5ετίας!!!

Σε ποιους απατεώνες λοιπόν του Χρηματιστηρίου αφορά το ντροπιαστικό νομοθέτημα; Ποιους επί της ουσίας θέλει να «καθαρίσει» από βαριά κακουργήματα, ο Χρ. Σταϊκούρας;

Μήπως πρόκειται για υποθέσεις απάτης εις βάρος των τραπεζών, οι οποίες ενώ «καθάρισαν» μέσω της κρατικής ασυλίας, με νόμο αντισυνταγματικό που κρίνεται στον Άρειο Πάγο, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ανοίξουν ποινικά μέσω παραβίασης της χρηματιστηριακής νομοθεσίας;

Μήπως αφορά απατεώνες επιχειρηματίες που καταλήστεψαν τις εισηγμένες επιχειρήσεις τους και τους μετόχους, όπως οι Κουτσολιούτσοι και άλλοι πολλοί;

Μήπως αφορά χρηματιστές και τραπεζικά στελέχη που ενεπλάκησαν σε αδιαφανείς αναδοχές και εισαγωγής εταιριών στο ΧΑ; Ή όλους εκείνους τους τραπεζίτες και χρηματιστές που είναι μπλεγμένοι σε παιχνίδια χειραγώγησης μετοχών για ίδιον όφελος και εις βάρος των μικρών κυρίως επενδυτών;

Μήπως πρόκειται για υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μέσω χρηματιστηρίου, το οποίο «καθαρίζεται» με συμμετοχή σε αυξήσεις κεφαλαίου ή αγορά μετοχών;

Μήπως πρόκειται για ποινική απαλλαγή των κερδοσκόπων που με δόλο προσπάθησαν να «χαλάσουν» με ελεύθερες πωλήσεις – κάνοντας κατάχρηση εσωτερικής πληροφόρησης – τις αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha bank, της Τρ. Πειραιώς και της ΔΕΗ;

Απαιτείται την ώρα τούτη μια απάντηση τόσο από τον υπουργό κ. Σταϊκούρα, όσο και από τις Αρχές του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς που καλούνται να πάρουν θέση και να τοποθετηθούν! Όπως και τους συλλόγους των εργαζομένων…