Στη Νεοελληνική Γλώσσα εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2023, που προέρχονται από τα Γενικά Λύκεια της χώρας.
Ένα από τα κείμενα που «έπεσαν» -που μεταξύ άλλων εστίασαν στον φεμινισμό και τη βία κατά των γυναικών- ήταν του Σταύρου Τσακυράκη.
Στο τελευταίο του μάθημα ως καθηγητής στη Νομική Σχολή Αθηνών το 2018, ο κ. Σταύρος Τσακυράκης, ένας από τους πιο επιφανείς καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου, παρουσίασε ένα debate μαζί με τον συνάδελφό του, κ. Φίλιππο Σπυρόπουλο με διακύβευμα τον ορισμό και την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, μέσα από τις βασικές σχολές δικαίου.
«Λοιπόν, δικαίωμα είναι αυτό που πηγή έχει όχι τον νόμο αλλά τη Δικαιοσύνη. Τη Δικαιοσύνη, όπως αυτή γίνεται κατανοητή σε ένα δίκαιο κράτος, σ’ ένα κράτος που αναγνωρίζει το πρόσωπο ως ηθική υπόσταση. Το δίκαιο κράτος δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι πολίτες του ως ηθικές προσωπικότητες που δικαιούνται να το διαμορφώνουν για να συμβιώνουν με ειρήνη και αλληλοσεβασμό αλλά και με επιχειρηματολογικές εντάσεις και να μπορούν να πείθουν με επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα», είχε πει τότε στους μαθητές του ο καθηγητής. Λίγους μήνες μετά, τον Ιούλιο του ίδιου έτους ο καθηγητής έφυγε από τη ζωή στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λέσβο.
Σήμερα, πέντε χρόνια μετά τον θάνατό του, οι τελειόφοιτοι των ΓΕΛ, εξετάστηκαν στις Πανελλήνιες 2023 σε απόσπασμα από το βιβλίο του «Δικαιοσύνη η ουσία της πολιτικής», το οποίο είχε να κάνει με τη βία κατά των γυναικών.
Το απόσπασμα:
«Δεν υπάρχει στην ιστορία της ανθρωπότητας διαρκέστερη και διαστροφικότερη καθυπόταξη ανθρώπων από αυτή που υπέστησαν οι γυναίκες από τους άντρες. Αρχίζοντας από τον Αριστοτέλη αναρίθμητα ήταν τα μεγάλα πνεύματα που αρνιούνταν σε αυτές την ανθρώπινη αξία. Μέχρι τον 20ό αιώνα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλες οι συζητήσεις για την ισότητα θεωρούσαν ως δεδομένο ότι αυτή δεν περιλαμβάνει τις γυναίκες.
Η αντίληψη ότι είναι κατώτερα πλάσματα, φτιαγμένα για να εξυπηρετήσουν την αναπαραγωγή του κόσμου των ανδρών, είχε ως συνέπεια μια τέτοια κακομεταχείριση, βία και εκμετάλλευση, που όμοιά της δεν έχει υποστεί καμία άλλη ομάδα ανθρώπων (ούτε οι μαύροι ούτε η εργατική τάξη, κανείς).
Σε πολλά μέρη του κόσμου ακόμα και σήμερα η ωμή βία εναντίον των γυναικών είναι καθημερινή πρακτική. Στις δικές μας κοινωνίες οι ωμότητες είναι παράνομες. Τα φαινόμενα, όμως, βιασμού, οικογενειακής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και ποικίλων άλλων προσβολών των γυναικών κάθε άλλο παρά σπάνια είναι.
Ξέρω ότι οι καθιερωμένες ημέρες μνήμης δεν συγκινούν. Σήμερα, όμως, ημέρα κατά της βίας εναντίον των γυναικών, δεν μπορεί παρά να αναλογιζόμαστε με ενοχή τη μεγαλύτερη αδικία που υπήρξε από καταβολής κόσμου, να συμπονούμε τις αμέτρητες γυναίκες θύματα, και να προσπαθούμε να οραματιζόμαστε δικαιοσύνη».
Ποιος ήταν ο Σταύρος Τσακυράκης
Γεννημένος στον Μόλυβο της Λέσβου πριν από 67 χρόνια, ο Σταύρος Τσακυράκης βρέθηκε στην Αθήνα ως οικότροφος του Κολλεγίου Αθηνών.
Εισήχθη στη Νομική και δραστηριοποιήθηκε πολιτικά, φτάνοντας στη θέση του γενικού γραμματέα του «Ρήγα Φεραίου», της νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού.
Μάλιστα, στη διάρκεια της δικτατορίας συνελήφθη και βασανίστηκε στην ΕΑΤ-ΕΣΑ.
Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή το 1976 και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης.
Διατέλεσε καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου τον Απρίλιο του 2018 έκανε το τελευταίο μάθημα σε μια κατάμεστη αίθουσα καθώς θα συνταξιοδοτούνταν στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς 2017-2018.
Ταυτόχρονα υπήρξε ακαδημαϊκός επισκέπτης στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Κολούμπια και Νέας Υόρκης.
Στις ευρωεκλογές του 2014 έθεσε υποψηφιότητα με Το Ποτάμι χωρίς όμως επιτυχία.
Αρθρογραφούσε τακτικά σε νομικά περιοδικά και στον ημερήσιο τύπο και ήταν μέλος της επιστημονικής επιτροπής της επιθεώρησης The Books’ Journal.
Πέθανε στις 21 Ιουλίου 2018 στη Μυτιλήνη από καρκίνο.
Από το 2019 και κάθε χρόνο στον Μόλυβο, φίλοι, συνεργάτες και μαθητές του τιμούν με συνέδριο φέτος τη μνήμη του αείμνηστου Σταύρου Τσακυράκη.