search

ΚΟΣΜΟΣ

Ποιοι πολίτες «πλήρωσαν» ακριβότερα το Brexit σύμφωνα με νέα έρευνα του LSE

Νέα έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Επιδόσεων του London School of Economics (CEP) αποκαλύπτει ότι μετά το Brexit ο μέσος λογαριασμός τροφίμων για τους Βρετανούς έχει αυξηθεί.

brexitbillfood

Νέα έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Επιδόσεων του London School of Economics (CEP) αποκαλύπτει ότι μετά το Brexit ο μέσος λογαριασμός τροφίμων για τους Βρετανούς έχει αυξηθεί κατά £210 ή $254 μέσα σε δύο χρόνια.

Η μελέτη, που περιγράφει τον οικονομικό αντίκτυπο των μη δασμολογικών φραγμών στις τιμές καταναλωτή, αποκαλύπτει ότι οι λογαριασμοί των οικιακών τροφίμων αυξήθηκαν κατά 6% τη διετία έως το τέλος του 2021, δύο χρόνια μετά την επίσημη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος έχουν πληγεί περισσότερο από την άνοδο του κόστους μετά το Brexit.

Οι αυξήσεις των τιμών που προκλήθηκαν λόγω της αποχώρησης της χώρας από την Ένωση ήταν της τάξεως του 1,1% για το συνολικό κόστος ζωής τους.

Το ποσοστό αυτό σύμφωνα με την έρευνα είναι σαφώς χαμηλότερο του αντίστοιχου 0,7% που καταγράφηκε για το δέκατο του συνολικού πληθυσμού του δείγματος των πλουσιότερων νοικοκυριών.

Τουτέστιν τα πλουσιότερα νοικοκυριά βρέθηκαν αντιμέτωπα με χαμηλότερη επιβάρυνση του συνολικού κόστους ζωής τους έναντι των φτωχότερων.

Συνολικά, οι καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου πλήρωσαν £5,8 δισ.($7δισ.) σε πρόσθετο κόστος για προϊόντα τροφίμων κατά τη διάρκεια των δύο ετών.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ τον Ιούνιο του 2016, αλλά ακολούθησαν πολλά χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων προτού αποχωρήσει επίσημα από την ένωση τον Ιανουάριο του 2020.

Εκ των υστέρων προέκυψε και η αποχώρησή της από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση τον Ιανουάριο του 2021.

Εν τω μεταξύ το εμπόριο μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει απαλλαγμένο από δασμούς σύμφωνα με τους κανόνες της συμφωνίας.

Ωστόσο, προστέθηκαν εκτενείς τελωνειακοί έλεγχοι, απαιτήσεις κανόνων καταγωγής και υγειονομικά μέτρα για το εμπόριο ζώων και φυτών, αυξάνοντας τις τριβές για εισαγωγείς και εξαγωγείς.

Διαβάστε ακόμη: