Αν το 7% του πληθωρισμού (CPI – δείκτης τιμών καταναλωτή) που ανακοίνωσαν χθες οι ΗΠΑ σας φαίνεται τρομαχτικό, περιμένετε να δείτε το λεγόμενο πληθωρισμό “χονδρικής”.

Ο δέικτης τιμών παραγωγού εκτοξεύθηκε με άλμα ρεκόρ κατά 9,7%, σε ετήσια βάση, το Δεκέμβριο! Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, σε μηνιαία βάση, ο δείκτης αυξήθηκε 0,2%.

Ποιο 7; Στο 10% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ!

O δείκτης PPI (Producer Price Index) εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκε 8,3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020, επίσης σε επίπεδα ρεκόρ.

Ποιο 7; Στο 10% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ!

Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Διότι φυσικά οι αυξήσεις που επηρεάζουν τους παραγωγούς σταδιακά και τελικά μετακυλύονται πάντα στον καταναλωτή. Γι’ αυτό και ο πληθωρισμός χονδρικής στην ουσία είναι σοβαρότερος, αφού αποτελεί τη βάση για τη γενική αύξηση των τιμών.

10% λοιπόν… και αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία, έτσι; Τα μαγειρεμένα… Η πραγματική αύξηση τιμών που νιώθει η κοινωνία στην τσέπη της είναι όπως γνωρίζουμε πολύ υψηλότερη, δεδομένης της εκτόξευσης των τιμών σε βασικά αγαθά, όπως ενέργεια (φυσικό αέριο +135% για Ελλάδα), τρόφιμα +30% παγκοσμίως, στέγη (+20% τα ακίνητα στις ΗΠΑ).

Το 2022 “τελειώνει” η βαριά φάση της πανδημίας. Η Μεγάλη Στέρηση ξεκινά…

Πληθωρισμός 5,1% τον Δεκέμβριο – Αυξήσεις «φωτιά» σε ενέργεια, τρόφιμα

Ένας πληθωρισμός καθόλου «παροδικός» και από άλλη εποχή…

Ακριβό φυσικό αέριο σημαίνει ακριβό λίπασμα, και αυτό σημαίνει… «πόλεμο»

Η Μεγάλη Στέρηση: Θα είναι το 2022 το «τέλος» της πανδημίας;