Έχετε ποτέ αναρωτηθεί σε ποιες χώρες ανήκουν οι 50 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες του πλανήτη με κριτήριο την κεφαλαιοποίησή τους (αριθμός μετοχών επί τιμή μετοχής);
Με βάση λοιπόν τις τιμές κλεισίματος Αυγούστου, το 62% ήταν αμερικανικές και από 6% ήταν γαλλικές, ελβετικές και κινεζικές (Alibaba και Tencent). Το 4% ήταν βρετανικές και από 2% ήταν ταϊβανέζικες, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, της Ολλανδίας και της Δανίας.
Η Νο 1 εταιρεία στον κόσμο ήταν η Apple με κεφαλαιοποίηση 2,8 τρισ. δολάρια και την ακολουθούσε η Microsoft με 2,4 τρισ. και η σαουδαραβική Αramco με 2,2 τρισ. δολάρια. Την πεντάδα συμπλήρωναν η Alphabet (Google) με 1,6 τρισ. και η Amazon με 1,4 τρισ. δολάρια.
Η νέα αγαπημένη μετοχή των επενδυτών λόγω ΑΙ, η NVIDIA, ήταν στην 6η θέση, η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ με 774 δισ. δολάρια στην 7η θέση, η Meta (Facebook) με 754 δισ. στην 8η θέση, η Tesla με 715 δισ. στην 9η θέση και η Eli Lilly (φαρμακευτική) με 519 δισ. ευρώ στη 10η θέση.
Ο τομέας που γνώρισε την ισχυρότερη ανάκαμψη είναι αυτός των υδρογονανθράκων, με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η πρώτη που επωφελήθηκε είναι η επιχείρηση Saudi Aramco, η οποία παρέχει σχεδόν το ένα τέταρτο των προμηθειών υδρογονανθράκων του πλανήτη και ανέβηκε στη δεύτερη θέση.
Δύο άλλοι παραγωγοί πετρελαίου συγκαταλέγονται στις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο: Exxon Mobil (7η) και Shell (9η).
Ο τομέας της τεχνολογίας επιβεβαιώνει τον κεντρικό του ρόλο στην αμερικανική οικονομία με τρεις εταιρείες Apple, Alphabet (μητρική εταιρεία της Google) και Microsoft, οι οποίες απέφεραν από μόνες τους 233 δισεκατομμύρια καθαρά έσοδα το 2022.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Γαλλία, με 24 εταιρείες στην κατάταξη έναντι 42 στα τέλη της δεκαετίας του 1990, έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Η TotalEnergies βρίσκεται στην πρώτη θέση σε εθνικό και 20η θέση παγκοσμίως. Η Γερμανία, η οποία πρόσθεσε δύο επιχειρήσεις στην κατάταξη φέτος, ξεπερνά τη Γαλλία. Τώρα έχει 30 εταιρείες, με κορυφαία την αυτοκινητοβιομηχανία BMW, στην 57η θέση παγκοσμίως. Σε σύγκριση με το ΑΕΠ κάθε χώρας, η Γαλλία παραμένει ωστόσο η ευρωπαϊκή χώρα με το υψηλότερο ποσοστό πολυεθνικών εταιρειών.
Συμπερασματικά, οι ειδικοί ανησυχούν για τον κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας χωρισμένη σε γεωπολιτικά μπλοκ, την ανταγωνιστικότητα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και την επιστροφή στον προστατευτισμό. Επίσης, η κατάταξη δείχνει ότι φλέγοντα ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης, οικολογικής μετάβασης, δημοκρατίας, ισότητας των φυλών δεν λαμβάνονται υπόψη. Οι επενδύσεις σε επιχειρήσεις που δε μολύνουν το περιβάλλον, που διοικούνται από γυναίκες, που σέβονται γενικά τα ESG κριτήρια θα αργήσουν να εφαρμοσθούν