Οσο πιο μικρό -αν είναι και στούντιο ακόμη καλύτερα- τόσο πιο γρήγορα πωλείται ένα σπίτι στην Αθήνα, πολύ περισσότερο δε όταν αυτό βρίσκεται και στα ανατολικά ή τα δυτικά της πόλης.

Ειδικά όσον αφορά τις περιοχές, σε όλη την Αθήνα, το Γαλάτσι, η Νέα Ιωνία και ο Βύρωνας είναι οι περιοχές που παρουσιάζουν την πιο γρήγορη απορρόφηση οικιστικών ακινήτων προς πώληση με ένα μέσο χρόνο παραμονής στις αγγελίες από 4,9 έως 5,1 μήνες, από την στιγμή που γίνεται η πρώτη ανάρτηση μέχρι την στιγμή της απομάκρυνσης της αγγελίας από την πλατφόρμα.

Τα στοιχεία προέρχονται από το δίκτυο αγγελιών του Spitogatos (www.spitogatos.gr) της γνωστής ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα, με πάνω από 3 εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες που βλέπουν περισσότερες από 100 εκατομμύρια σελίδες τον μήνα.

Συνολικά και σύμφωνα με τα δεδομένα του Σπιτόγατου, οι εγχώριες αναζητήσεις για οικιστικά ακίνητα προς πώληση στην Αττική το 2023 σημείωσαν άνοδο κατά 13% (16% πανελλαδικά) σε συνέχεια και του προγράμματος στέγασης «Σπίτι μου» για τη χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων προς νέους με στόχο την αγορά πρώτης κατοικίας, ενώ οι περισσότερες αναζητήσεις από το ελληνικό κοινό καταγράφονται για νότια, κεντρική και βόρεια Αθήνα.

Πόσο γρήγορη όμως είναι η εύρεση και αγορά σε Αθήνα, Πειραιά και υπόλοιπο Αττικής;

Κατά μέσο όρο και ξεκινώντας από τους 5,7 μήνες, τα προάστια του Πειραιά και η δυτική Αθήνα κατέγραψαν τους μικρότερους μέσους χρόνους παραμονής αγγελιών στην αγορά ενώ αντιθέτως τα οικιστικά ακίνητα προς πώληση σε υπόλοιπο Αττικής, βόρεια και νότια προάστια κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα, με 7,7 μήνες, 6,8 και 6,4 μήνες αντίστοιχα.

Ανά κατηγορία ακινήτων, πιο δύσκολες στην πώλησή τους αποδεικνύονται οι μονοκατοικίες, όπου ενδεικτικά στα βόρεια προάστια και το κέντρο της Αθήνας, ο μέσος χρόνος παραμονής μιας αγγελίας μπορεί να είναι πάνω από οκτάμηνο.

Την ίδια στιγμή, ένα διαμέρισμα- που είναι και η πιο συνηθισμένη κατηγορία στις αγγελίες- στο κέντρο της Αθήνας μένει στις αγγελίες λίγο πάνω από τους 6 μήνες κατά μέσο όρο, ενώ στον Πειραιά λιγότερο, αφού υπολογίζεται ότι μένει γύρω στους 5,5 μήνες. Στα πιο ακριβά νότια προάστια οι χρόνοι είναι λίγο μεγαλύτεροι, λίγο πάνω από τους 6,5 μήνες και ακόμη περισσότερο, λίγο κάτω των 7,5 μηνών παραμένει στις αγγελίες ένα διαμέρισμα στα βόρεια.

Όταν πρόκειται όμως για στούντιο, χρειάζεται 4 μήνες και κάτι για να πουληθεί όταν αυτό βρίσκεται στα ανατολικά της Αθήνας και 4,5 μήνες στα δυτικά, ενώ και στα νότια ο χρόνος παραμονής στις αγγελίες είναι κοντά στους 4,8 μήνες.

Η ανατολική Αθήνα ξεχωρίζει για το χαμηλότερο μέσο χρόνο στην αγορά για τα στούντιο. Ωστόσο, η προφορά οικιστικών ακινήτων σε αυτή την περίπτωση, το 2023, απαρτιζόταν κυρίως από μονοκατοικίες, μεζονέτες και διαμερίσματα, με στούντιο και άλλους τύπους ακινήτων να ακολουθούν σε σαφώς μικρότερο ποσοστό.

Εστιάζοντας στις επιμέρους περιοχές της Αττικής, Γαλάτσι, Νέα Ιωνία, Βύρωνας, Γλυκά Νερά, Καισαριανή και Γουδή, παρουσίασαν κατά μέσο όρο την πιο γρήγορη απορρόφηση οικιστικών ακινήτων προς πώληση με ένα μέσο χρόνο μεταξύ της ανάρτησης της αγγελίας και της αφαίρεσής της από 4,9 έως 5,3 μήνες.

Σε όλες τις περιπτώσεις, μεγαλύτερο μερίδιο προσφοράς είχαν τα διαμερίσματα, σε ποσοστό 78% κατά μέσο όρο, ενώ διαφορετικό προφίλ ως προς την κατανομή stock, είχαν τα Γλυκά Νερά, με τα διαμερίσματα να καταλαμβάνουν το 47% της προσφοράς, τις μεζονέτες το 28% και τις μονοκατοικίες το 17%.

Διαβάστε ακόμη: