Η Δρ. Κέλι Γουέσελμαν από το Αμερικανικό Κολέγιο Ρευματολογίας εξηγεί σε συνέντευξη της, σχετικά με τα πιο συνηθισμένα αλλά και τα παράξενα σημάδια ασθένειας που αποτυπώνονται στα χέρια, ότι «Μπορείς να μάθεις πολλά κοιτάζοντας τα χέρια κάποιου».

Τα κυριότερα σημάδια που προμηνύουν προβλήματα:

Εξάνθημα στην παλάμη ή στον καρπό

Τα μικρά κόκκινα σπυράκια ή οι φλύκταινες στο κατώτερο τμήμα του χεριού υποδεικνύουν συχνά αλλεργία στο νικέλιο.

Πολλά είναι τα αντικείμενα που κατασκευάζονται από νικέλιο και με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή, από κοσμήματα μέχρι ηλεκτρονικές συσκευές.

Επίσης, μικρές ποσότητες του μετάλλου βρίσκονται σε τροφές όπως τα φασόλια, η σοκολάτα, τα φιστίκια, η σόγια και η βρόμη, τονίζει η Δρ Σάλμα Φαρι ντε λα Φελντ, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Έμορι των ΗΠΑ.

Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια

Στα νεαρά άτομα χωρίς διαπιστωμένα προβλήματα υγείας, το μούδιασμα των χεριών φανερώνει συχνά σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Για να διαπιστωθεί που οφείλεται το μούδιασμα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ηλεκτρομυογράφημα, το οποίο εντοπίζει βλάβες σε νεύρα ή μυς.

Δάχτυλο που «κλειδώνει»

Η στενωτική τενοντοελυτρίτιδα, γνωστή και ως «εκτινασσόμενος δάκτυλος» (trigger finger), χαρακτηρίζεται από την αδυναμία κίνησης του αντίχειρα ή του δείκτη και το «κλείδωμα» της άρθρωσης. Συμβαίνει συνήθως όταν υπάρχει φλεγμονή στον τένοντα που συνδέει το οστό με τον μυ του δαχτύλου και είναι συχνότερη στις γυναίκες παρά στους άντρες.

 

Διαβάστε ακόμη: