Τον τερματισμό των οριζόντιων επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος θα επισημοποιήσουν, την επόμενη εβδομάδα, οι ανακοινώσεις του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, για τις επιδοτήσεις που θα δοθούν τον Μάρτιο.
Μεγάλοι χαμένοι στο νέο καθεστώς επιδότησης θα είναι τα νοικοκυριά που καταναλώνουν περισσότερες από 500 κιλοβατώρες τον μήνα, που θα σταματήσουν να λαμβάνουν ενίσχυση για αυτό το κομμάτι της κατανάλωσής τους και θα πληρώνουν με βάση τα τιμολόγια των παρόχων, τα οποία παραμένουν περίπου 30% υψηλότερα από την προ κρίσης εποχή.
Ήδη από τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση κατήργησε ουσιαστικά τις επιδοτήσεις για καταναλώσεις πάνω από 500kWh, μετά την απότομη αποκλιμάκωση των τιμών της λιανικής, ως συνέπεια της μεγάλη πτώσης της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία από τα τέλη Ιανουαρίου υποχώρησε κάτω από τα 60 ευρώ/μεγαβατώρα και τώρα διαμορφώνεται χαμηλότερα και από τα 50 ευρώ, δηλαδή είναι χαμηλότερη και από τα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (περίπου 70 ευρώ/μεγαβατώρα).
Οι επιδοτήσεις που δόθηκαν για τον Φεβρουάριο ήταν θεαματικά μειωμένες, κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ συνολικά, καθώς ήταν μικρές σε απόλυτο ποσό και περιορισμένες στις χαμηλές καταναλώσεις, κάτω από 500kWh. Για να λάβει ένας καταναλωτής επιδότηση πάνω από αυτή τη μηνιαία κατανάλωση έπρεπε να μειώσει την κατανάλωσή του τουλάχιστον κατά 15%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του περασμένου χρόνου, κάτι που πρακτικά είναι αδύνατο για τα περισσότερα νοικοκυριά.
Ακριβώς το ίδιο μοντέλο θα ακολουθήσει το υπουργείο Ενέργειας και για τις επιδοτήσεις του Μαρτίου, καθώς μάλιστα η τάση που επικρατεί στην Ευρώπη είναι να μειωθούν δραστικά οι επιδοτήσεις και να περιορισθούν σε λίγα, ευάλωτα νοικοκυριά. Είναι προγραμματισμένη, άλλωστε, σχετική συζήτηση στο Eurogroup του Μαρτίου, όπου αναμένεται να διαμορφωθεί μια κοινή θέση των υπουργών Οικονομικών, αφού το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά τον Φεβρουάριο, στη βάση σχετικής εισήγησης από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή (ACER), το συμπέρασμα της οποίας ήταν ότι έχει αποκατασταθεί η ομαλότητα στις ενεργειακές αγορές και δεν δικαιολογείται η συνέχιση γενναιόδωρων επιδοτήσεων -η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάσθηκαν, είχε την τέταρτη μεγαλύτερη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από επιδοτήσεις ρεύματος στην Ευρώπη ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Με αυτά τα δεδομένα, για τον Μάρτιο θα επιβαρυνθούν αρκετά τα νοικοκυριά με καταναλώσεις πάνω από 500kWh, που δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι ανήκουν σε «προνομιούχες» εισοδηματικές κατηγορίες, αλλά έχουν σχετικά υψηλές καταναλώσεις κυρίως επειδή υπάρχουν ένα ή περισσότερα παιδιά στο νοικοκυριό. Η επιβάρυνση αυτή έχει ήδη φανεί στους λογαριασμούς του Φεβρουαρίου, όπως φαίνεται από το ακόλουθο παράδειγμα:
- Για τον Φεβρουάριο καταργήθηκε το μοντέλο της παροχής επιδότησης στις καταναλώσεις μεταξύ 500 και 1.000kWh, η οποία ήταν περίπου 20% χαμηλότερη από την επιδότηση του αρχικού κλιμακίου, δηλαδή των καταναλώσεων μέχρι 500kWh.
- Έτσι, ένας καταναλωτής έλαβε επιδότηση 0,04 ευρώ/kWh για τις πρώτες 500 και μηδενική επιδότηση για τις καταναλώσεις πάνω από αυτό το όριο, ενώ με το προηγούμενο μοντέλο θα λάμβανε επιδότηση 0,032 ευρώ.
- Ένας συνδρομητής της ΔΕΗ πλήρωσε για τον Φεβρουάριο 0,21 ευρώ/kWh, για τις καταναλώσεις από 500 έως 1.000kWh, δηλαδή συνολικά 105 ευρώ, για μια κατανάλωση 500kWh πάνω από τη βασική κλίμακα. Αν είχε διατηρηθεί η επιδότηση, θα πλήρωνε μόνο 89 ευρώ για την ίδια κατανάλωση, δηλαδή περίπου 15% λιγότερο.
- Σημειώνεται ότι η τιμή της ΔΕΗ και για τον Μάρτιο σε αυτή την κλίμακα κατανάλωσης θα είναι περίπου ίδια, στα 0,207 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Με αυτά τα δεδομένα, οι οικογένειες με σχετικά υψηλές καταναλώσεις θα πληρώνουν για αυτό το κομμάτι της κατανάλωσής τους αρκετά περισσότερα από 0,16 – 0,17 ευρώ που θα πληρώνονται για τις καταναλώσεις έως τις 500kWh, ενώ για τα νοικοκυριά με τις χαμηλότερες καταναλώσεις ουσιαστικά οι χρεώσεις, μαζί με την επιδότηση, θα έχουν επανέλθει στα επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν από την κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης.