Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η υφήλιος τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Ο κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης έχει αυξηθεί μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Όλοι περιμένουν με αγωνία τις επόμενες κινήσεις των Ισραηλινών.

Το 99% των επιθετικών drones και πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράνκαταρρίφθηκε από τα ισραηλινά αντιαεροπορικά και πλέον τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Ισραήλ για το αν θα απαντήσει.

Στη χθεσινή επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, η απάντηση του Τελ Αβίβ βρέθηκε στο επίκεντρο.

Οι Αμερικανοί, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε επιχείρηση αντιποίνων από το Ισραήλ, επιχειρούν να μην υπάρξει συνέχεια για να μην ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου στην περιοχή. Άλλωστε, έχουν ισχυρά επιχειρήματα. Απέδειξαν εμπράκτως ότι η «σιδηρά συμμαχία» τους με το Ισραήλ είναι ατράνταχτη, όπως και των υπόλοιπων συμμάχων που βοήθησαν την αεράμυνα της χώρας κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που υπήρχε αντίθεση στην ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα.

Επιπλέον, η αναχαίτιση της επίθεσης και οι μικρές ζημιές που προκλήθηκαν, υποβάθμισαν το Ιράν ως απειλή για το Ισραήλ. Αυτό, οι ΗΠΑ φροντίζουν να το επικοινωνούν, λέγοντας ότι το Ιράν δεν είναι η στρατιωτική δύναμη που ισχυρίζεται ή δείχνει ότι είναι.

Από την άλλη η επιχείρηση «Αληθινή Υπόσχεση» των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν, όπως παραδέχονται αναλυτές, ήταν προσεκτικά σχεδιασμένη ώστε να μην προκαλέσει (έστω, μεγάλες) απώλειες σε ζωές, αλλά σε στρατιωτικές κυρίως υποδομές. Καθώς και ότι είχε στόχο να δώσει στους Ισραηλινούς χρόνο για να τη διαχειριστούν. Και εδώ είναι το κλειδί: Οι Ισραηλινοί λένε ότι κύριος στόχος της επίθεσης ήταν η σημαντικότερη, ίσως, βάση της ισραηλινής αεροπορίας, στο Νεβατίμ στα βόρεια της χώρας. Εκεί, είναι η βάση των F-35 της χώρας, των σημαντικότερων και πιο προηγμένων τεχνολογικά αεροσκαφών.

Αυτό, ίσως δίνει στους Ισραηλινούς τον στόχο της δικής τους απάντησης. Θα μπορούσαν να είναι οι εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται τα drones των Ιρανών. Θα μπορούσαν, εναλλακτικά, να είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Στο Ισραήλ τώρα αρχίζει να επικοινωνείται έντονα μια άλλη ιδέα: Να χρησιμοποιηθεί όλο το διπλωματικό οπλοστάσιο του Ισραήλ, προκειμένου να χαρακτηριστούν από τον ΟΗΕ οι Φρουροί της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση. Σε μια τέτοια περίπτωση, αναφέρουν, η «απάντηση» που έχει υποσχεθεί το Ισραήλ –και θεωρείται δεδομένη- θα μπορούσε να γίνει με τη στήριξη και τη συμμετοχή ενός πολυεθνικού στρατιωτικού σχηματισμού.

Σε αυτό, οι σύμμαχοι του Ιράν δείχνουν πρώιμα ότι είναι διατεθειμένοι να αντιτεθούν σθεναρά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη χθεσινή συζήτηση στον ΟΗΕ, ο πρέσβης της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη Dai Bing δήλωσε ότι η προηγούμενη επίθεση στο προξενείο του Ιράν στη Συρία (με επτά νεκρούς που το Ιράν αποδίδει στο Ισραήλ) ήταν «εξαιρετικά μοχθηρής φύσης». Η Κίνα εξέφρασε επίσης «βαθιά ανησυχία» για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και ζήτησε «μέγιστη ηρεμία και αυτοσυγκράτηση» από όλα τα μέρη. Η ανακοίνωση της Κίνας απαίτησε επίσης την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και δήλωσε ότι η «ανθρωπιστική καταστροφή» εκεί είναι «απαράδεκτη».

Αυτό είναι το ένα σενάριο. Το άλλο, θέλει τον Νετανιάχου για μια ακόμα φορά να αγνοεί τις συμβουλές του Αμερικανού Προέδρου και να προχωρά στην –υποσχεθείσα- απάντηση προς το Ιράν. Αλλά και γι’ αυτό, το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ είναι διχασμένο σε ό,τι αφορά το χρόνο και την ένταση.

To Ισραήλ κάλεσε τον ΟΗΕ, να προχωρήσει στην επιβολή «όλων των πιθανών κυρώσεων» σε βάρος του Ιράν

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να προχωρήσει στην επιβολή «όλων των πιθανών κυρώσεων» σε βάρος του Ιράν μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή του εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

«Το Συμβούλιο πρέπει να δράσει», είπε ο Γκιλάντ Ερντάν κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας έκτακτης συνεδρίασης του η οποία συγκλήθηκε μετά την ιρανική επίθεση μεdrones και πυραύλους, αξιώνοντας ιδίως να «προχωρήσει στην επιβολή όλων των πιθανών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν προτού να είναι πολύ αργά».

Το δικαίωμά του στη νόμιμη άμυνα, επικαλείται το Ιράν στον ΟΗΕ – «Δεν είχαμε άλλη επιλογή»

Το Ιράν «δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά του στη νόμιμη άμυνα», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που συγκλήθηκε μετά την άνευ προηγουμένου ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέλειψε το καθήκον του να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» όταν δεν καταδίκασε τον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό και «σε αυτές τις συνθήκες, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα», είπε ο Ιρανός διπλωμάτης, διαβεβαιώνοντας πως η Τεχεράνη δεν επιδιώκει επ’ ουδενί την κλιμάκωση αλλά θα αντιδράσει δυναμικά σε «οποιαδήποτε απειλή ή επίθεση».

Διαβάστε ακόμη: