Δεν πιστεύω να εκπλήσσεται κανείς… Τα είχαμε πει από την αρχή της πανδημίας, πως η “μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης” στην οποία έχει περιέλθει ο πλανήτης μόνο όφελος θα έιχε για την Κίνα.

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Μπορέι οι φαρμακοβιομηχανίες να έγιναν ακόμη πιο ζάπλουτες, μπορεί οι κυβερνήσεις του δυτικού κόσμου να κέρδισαν εξουσίες που δύσκολα θα αποχωριστούν, όμως στο φινάλε τα πάντα είναι οικονομία – και μόνο μία οικονομία βγήκε πραγματικά κερδισμένη από όλο αυτό.

Εφοδιαστική κρίση είπατε; Αυτά είναι για τους απέναντι… Ίσα-ίσα, που το εμπορικό μποτιλιάρισμα βόλεψε ακόμη περισσότερο τον ασιατικό γίγαντα. Όταν βάζεις αδιακρίτως σε καραντίνα την οικονομία και πλήττεις ανεπανόρθωτα την ήδη πενιχρή παραγωγή σου, ενώ ο Κινέζος κλείνει κυριολεκτικά για μόνο δύο εβδομάδες και συνεχίζει να παράγει και να εμπορεύεται τα ΠΑΝΤΑ, αυτά είναι τα αποτελέσματα.

Ποια εφοδιαστική κρίση; Ρεκόρ εξαγωγών η Κίνα

Το “κεφάλι” που πήρε η Κίνα στα χρόνια της πανδημίας είναι σαν 2 γκολ στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου… δε συμμαζεύεται. Όχι ότι η μεγαλύτερη (σε πραγματικό ΑΕΠ) οικονομία του κόσμου δε θα το πετύχαινε έτσι κι αλλιώς αυτό. Ωστόσο κάτι Evergrande και φούσκες ακινήτων που τη γυροφέρνουν θα μπορούσαν να ισορροπήσουν λίγο το ματς για τους Δυτικούς.

Αλλά τι να λέμε τώρα, εδώ αυτοί έδιωξαν τον υποτίθεται παλαβό για να φέρουν τον Αλσχάιμερ… Η άνοδος του ασιατικού γίγαντα και το πως θα επηρεάσει τις ισορροπίες και τον τρόπο ζωής του υπόλοιπου κόσμου (όταν κατακάτσει ο κουρνιαχτός της πανδημίας) θα είναι θεαματική, και ίσως για πολλούς τρομαχτική.

Εμπορικό πλεόνασμα-ρεκόρ

Πάμε στα νούμερα λοιπόν. Όπως επισημαίνει το Reuters σε σημερινό δημοσίευμά του, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας διαμορφώθηκε σε ιστορικό υψηλό τον Οκτώβριο του 2021, χάρη στο άλμα των εξαγωγών, παρά τα προβλήματα που καταγράφονται στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 27,1% και διαμορφώθηκαν στα 300,2 δισ. δολάρια, σημειώνοντας διψήφια άνοδο για 13ο συνεχόμενο μήνα. Οι εισαγωγές, παράλληλα, ενισχύθηκαν κατά 20,6%, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο να διαμορφωθεί στο επίπεδο – ρεκόρ των 84,54 δισ. δολαρίων.

Ποια εφοδιαστική κρίση; Ρεκόρ εξαγωγών η Κίνα

Είναι ενδεικτικό ότι οι εξαγωγές του 8μήνου του 2021 ήδη ξεπερνούν τις εξαγωγές για το σύνολο του 12μηνου του 2020.

Η βελτίωση των εμπορικών επιδόσεων έδωσε ώθηση στην κινεζική οικονομία, η οποία επιβράδυνε αισθητά τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της καθίζησης του real estate, των ελλείψεων σε ημιαγωγούς και της μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής.

Στην άκρη, στο μεταξύ, φαίνεται ότι έχουν πάει οι δεσμεύσεις της Κίνας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κάτι που ενισχύει τις ανησυχίες για την στάση του Πεκίνου έναντι της Κλιματικής Αλλαγής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εν μέσω της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης, η ασιατική χώρα σχεδόν διπλασίασε τις εισαγωγές άνθρακα από το εξωτερικό (κοίτα να δεις κάτι πράγματα), σε μια προσπάθεια να βρει εναλλακτικές λύσεις στην έλλειψη καυσίμων.

Ενεργειακή κρίση

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, ο οικονομικός και βιομηχανικός «γίγαντας» εισήγαγε 27 εκατ. τόνους έναντι 14 εκατ. τόνων τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Παρόλα αυτά, το εν λόγω μέγεθος υπολείπεται κατά 18% σε σχέση με τις εισαγωγές του Σεπτεμβρίου, όταν το Πεκίνο προχώρησε σε ρεκόρ εισαγωγής ορυκτών καυσίμων. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή άνθρακα παγκοσμίως, όπως και τον μεγαλύτερο παραγωγό.

Ίδια ακριβώς είναι η εικόνα και στις εισαγωγές φυσικού αερίου, οι οποίες αυξήθηκαν σημαντικά έναντι του Οκτωβρίου του 2020, αλλά μειώθηκαν κατά 10 εκατ. τόνους σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021.

Ποια εφοδιαστική κρίση; Ρεκόρ εξαγωγών η Κίνα

Αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων

Την ίδια ώρα, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας τον Οκτώβριο αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, καθώς το δολάριο διολίσθησε έναντι ενός καλαθιού άλλων σημαντικών νομισμάτων.

Τα αποθέματα της Κίνας, τα μεγαλύτερα στον κόσμο, έφθασαν τα 3,218 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Οκτωβρίου, αυξημένα κατά 0,53% σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία της κρατικής διοίκησης για τη διαχείριση του συναλλάγματος (SAFE).

Νομισματική σταθερότητα

Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε κατά 0,1% τον Οκτώβριο. «Παρά την επαναλαμβανόμενη πανδημία COVID-19 και τις αβεβαιότητες μεταξύ της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης…η οικονομία της Κίνας συνεχίζει να ανακάμπτει με ισχυρή ανθεκτικότητα και τεράστιες δυνατότητες, που θα παρείχαν υποστήριξη για τη διατήρηση της συνολικής σταθερότητας στην κλίμακα των συναλλαγματικών αποθεμάτων», ανέφερε η SAFE στο ανακοίνωση την Κυριακή 7 Νοεμβρίου.

Η αξία των αποθεμάτων χρυσού της αυξήθηκε στα 110,83 δισεκατομμύρια δολάρια από 109,18 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς οι τιμές του χρυσού εκατέβγραψαν άνοδο.

Η Κίνα βγαίνει (πολύ) κερδισμένη από την πανδημία

Έμφραγμα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα

Προς χρεοκοπία κι άλλος κινεζικός κολοσσός ακινήτων

Το «μπαμ» έρχεται: Οικονομική κρίση «Made in China»

Πως η Κίνα κερδίζει (και) από τις ελλείψεις μικροτσίπ