Ποιος ταϊζει (και άρα ελέγχει) την αγορά ημιαγωγών αυτή τη στιγμή; Η Ταϊβάν, η οποία θεωρείται μεν ανεξάρτητο κράτος, ωστόσο στην ουσία ελέγχεται από την Κίνα.

Η Ταϊβάν καλύπτει μέχρι σήμερα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ζήτησης, όμως τα περιοριστικά μέτρα επηρέασαν τα εργοστάσια και τη λειτουργία των λιμένων στο ασιατικό νησιωτικό κράτος, με τις ταϊβανέζικες εταιρείες ημιαγωγών να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής σε νέα εργοστάσια που κατασκεύασαν στην Κίνα.

«Η Κίνα κέρδισε 5% στο ΑΕΠ της λόγω της έλλειψης ημιαγωγών», δήλωσε στο Reuters η Julie Andrews, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Greater China. «Οι ταϊβανέζικες εταιρείες ημιαγωγών στρέφονται στην παραγωγή chip για αυτοκίνητα, οπότε η έλλειψη ίσως αντιμετωπιστεί στις αυτοκινητοβιομηχανίες τις επόμενες εβδομάδες, όμως η έλλειψη θα συνεχιστεί όσον αφορά άλλες ηλεκτρονικές συσκευές» ανέφερε, και προέβλεψε ότι οι παραδόσεις ορισμένων νέων μοντέλων κινητών μπορεί να καθυστερήσουν.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, όπως η TSMC, η ASML και η Intel πασχίζουν τώρα να αυξήσουν την παραγωγή. Οι ελλείψεις θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2020, εκτίμησε ο Marcus Bergh, στέλεχος της AKHAN Semiconductor, αν και προειδοποίησε ότι η εκτίμηση αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί υπεραισιόδοξη.

Η πανδημία κιρύφωσε τη ζήτηση για ημιαγωγούς καθώς ο κόσμος έσπευσε να προμηθευτεί υπολογιστές και άλλες συσκευές λόγω της τηλεργασίας και του εγκλεισμού στο σπίτι. Και αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε νέες επενδύσεις και ανάπτυξη του κλάδου. Σύμφωνα την VLSI Research, η αγορά ημιαγωγών θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 21% με 25% το 2021.

H Κίνα… χορεύει κανονικότατα τις αγορές

Η σκληρότητα των κανονιστικών μέτρων εναντίον των εταιρειών τεχνολογίας και ενισχυτικής διδασκαλίας είναι η τελευταία προειδοποίηση για τους επενδυτές σε κινεζικές μετοχές – και τις αναδυόμενες αγορές ευρύτερα.

Η κυβέρνηση της Κίνας, με τις αυστηρές της ρυθμίσεις σε πλήθος δραστηριοτήτων, φαίνεται όμως ότι ρυθμίζει τις αγορές, προκαλώντας μεγάλες αναταράξεις τόσο εντός των κινεζικών αγορών, όσο και εκτός.

Η εντεινόμενη καταστολή της Κίνας στους τεχνολογικούς της γίγαντες έχει προκαλέσει ένα πρωτοφανές sell off στον κλάδο.

Η Κινεζική Επιτροπή Ανταγωνισμού διέταξε στις 26 Ιουλίου 2021 την Tencent να εγκαταλείψει τα αποκλειστικά δικαιώματα αδειοδότησης μουσικής, επιβάλλοντας μάλιστα και πρόστιμο για μονοπωλιακή συμπεριφορά.

Η ρυθμιστική παρέμβαση όμως εναντίον της Tencent αποτελεί μόνο το τελευταίο επεισόδιο στις πιέσεις που ασκεί το Πεκίνο στις εγχώριες τεχνολογικές εταιρείες οι οποίες έχουν καταφέρει να αναπτυχθούν τόσο ώστε να έχουν καταστεί από τις πλέον πολύτιμες εταιρείες σε παγκόσμια κλίμακα.

Μόνο τον τελευταίο μήνα, οι κινεζικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα κατά της Didi μετά την Αρχική Δημόσια Προσφορά στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Είχε προηγηθεί η επιβολή προστίμου ρεκόρ 2,8 δισ. δολαρίων στην Alibaba και η αναστολή Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς της Ant Group αξίας 34,5 δισ. δολαρίων.

Αυτή η καταστολή σε ιδιωτικές επιχειρήσεις από την Κίνα επηρεάζει σημαντικά το κλίμα στις αγορές παγκοσμίως, επισημαίνουν οι αναλυτές, που τονίζουν ότι οι κανονιστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κινεζικές εταιρείες έρχονται στην κορυφή της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας και της μετάλλαξης Delta που απειλεί τον ρυθμό της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, ειδικά για μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Στην ασιατική σφαίρα επιρροής το Bitcoin

Η αυξημένη κανονιστική διάθεση της Κίνας δεν είχε αφήσει ούτε την αγορά κρυπτονομισμάτων, με την κυβέρνηση να απαγορεύει τη δραστηριοποίηση των miners στις αρχές Μαΐου, προκαλώντας την κατάρρευση κατά 40% του Bitcoin.

Η Κίνα ήταν υπεύθυνη για περίπου το 65% της παραγωγής Bitcoin πέρσι, με τη Σιτσουάν να κατατάσσεται ως η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός Bitcoin, σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Στόχος της κινεζικής κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, να περιορίσει τους χρηματοποικονομικούς κινδύνους μέσω των περιορισμών την παραγωγή και χρήση κρυπτονομισμάτων, ωστόσο πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι για κάποιο διάστημα αυτοί οι περιορισμοί μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες αναταράξεις στις αγορές.

Επίσης, η κεντρική τράπεζα της χώρας διέταξε αρχές Ιουλίου το κλείσιμο μιας εταιρείας που «υποψιάστηκε ότι παρέχει υπηρεσίες software για συναλλαγές κρυπτονομισμάτων».

Προειδοποίηση SEC: Το κινεζικό κράτος μπαίνει «σφήνα» στις εισηγμένες

Οι κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στα αμερικανικά χρηματιστήρια πρέπει να δημοσιοποιούν τους κινδύνους παρέμβασης της κινεζικής κυβέρνησης στις δραστηριότητές τους, στο πλαίσιο των τακτικών τους υποχρεώσεων ανακοίνωσης, όπως δήλωσε ανώτατο στέλεχος της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με το Reuters.

Τα σχόλια της Δημοκρατικής επιτρόπου Allison Lee είναι τα πρώτα που κάνει στέλεχος της SEC από τότε που οι αρμόδιες κινεζικές αρχές προχώρησαν στην τεράστια έρευνα στην Didi Global την περασμένη εβδομάδα, λίγες μόλις ημέρες αφότου την εισαγωγή της, ύψους 4,4 δισ. δολαρίων, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής της να χάσει 25%.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν πραγματοποιήσει επιχείρηση καταστολής σε άλλες εισηγμένες στις ΗΠΑ κινεζικές εταιρείες και ενδέχεται να απαιτήσουν οι εταιρείες του κλάδου της ιδιωτικής εκπαίδευσης να γίνουν μη κερδοσκοπικές, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg, που είχαν ως αποτέλεσμα να δεχθούν πλήγμα οι μετοχές του κλάδου όπως οι εισηγμένες στη Νέα Υόρκη TAL Education Group και Gaotu Techedu.

Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν πως οι κινεζικές εταιρείες αψηφούν συστηματικά τους αμερικανικούς κανόνες, που απαιτούν οι δημόσιες εταιρείες να δημοσιοποιούν στους επενδυτές μια σειρά δυνητικών κινδύνων για τις δραστηριότητές τους.

“Βραχυκύκλωμα” στην παγκόσμια αγορά μικροτσίπ