Το ΑΕΠ της γιγαντώθηκε κατά 18,3% φέτος – Μεγάλος χαμένος (ποιος άλλος;) η Ευρώπη
Δεν πιστεύουμε να εκπλήσσεται κανένας… Ουδέν κακό αμιγές καλού, ή μάλλον… γιν-γιανγκ που είναι και το πασίγνωστο κινεζικό σύμβολο.
Διότι ο Κινέζος όχι μόνο δεν έχασε από την πανδημία, αλλά επωφελήθηκε κιόλας, οικονομικά μιλώντας πάντα. Από την αρχή φυσικά το λέγαμε, πως ο τρόπος διαχείρισής της πανδημίας από την Κίνα, αλλά κυρίως το είδος της κρίσης με το οποίο είχε να κάνει ο πλανήτης, μόνο όφελος θα μπορούσε να έχει για τον ασιατικό γίγαντα.
Διότι όταν όλος ο πλανήτης έχει εγκλωβιστεί ενάμιση χρόνο σε λοκντάουν, σκοτώνοντας την οικονομία του, ενώ ο Κινέζος (που κατέχει στα χέρια του όλη την παραγωγή) δουλεύει κανονικά μήνες τώρα, δε χρειάζεται οικονομολόγος να μας αναλύσει το γιατί ο ασιατικός γίγαντας θα γιγαντωθεί ακόμη περισσότερο σε μια τέτοια κρίση. Μεγάλος χάμενος, ποιος άλλος, η Ευρώπη… Αναλυτικότερα:
Ποιοι κέρδισαν, ποιοι έχασαν (πολλά)
Η Ομάδα των Είκοσι (G20) ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη είδαν το ΑΕΠ τους να επανέρχεται το πρώτο τρίμηνο του 2021 στα προ πανδημίας επίπεδα, με τον ρυθμό ανάκαμψης των οικονομιών όμως να εμφανίζει μεγάλες διαφοροποιήσεις.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ των G20 διευρύνθηκε κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ομάδας των Είκοσι ανέκαμψε στο 3,4% το πρώτο τρίμηνο του 2021, μετά από συρρίκνωση 0,7% που καταγράφηκε το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Η Κίνα, όπου ξέσπασε αρχικά η πανδημία του κορονοϊού, σημείωσε την υψηλότερη ανάπτυξη σε ετήσια βάση (18,3%), ενώ στον αντίποδα το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση (-6,1%), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ (δείτε εδώ).
Η εικόνα στην Ευρώπη ήταν ιδιαίτερα κακή κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου η περιοχή επλήγει από το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η Ινδία, η Τουρκία και η Κίνα (το ΑΕΠ των οποίων είχε ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα ήδη από το προηγούμενο τρίμηνο) συνέχισαν να ανακάμπτουν και το πρώτο τρίμηνο του 2021, με ρυθμούς 2,1%, 1,7% και 0,6% αντίστοιχα. Στα προ πανδημίας επίπεδα επέστρεψε η ανάπτυξη και σε Αυστραλία, Νότια Κορέα και Βραζιλία κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.
Χαμένη η Ευρώπη
Οι ρυθμοί ανάπτυξης στις υπόλοιπες οικονομίες των G20, ωστόσο, εξακολουθούν να υστερούν σε σύγκριση με τις προ πανδημίας επιδόσεις τους, με τις αποκλίσεις μεταξύ των χωρών το πρώτο τρίμηνο του 2021 να είναι εντυπωσιακές.
Στις ΗΠΑ ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους στο 1,6% από 1,1% στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, ενώ αύξηση του ΑΕΠ κατέγραψε και η Ιταλία. Αντίθετα, Ινδονησία, Καναδάς, Νότια Αφρική και Μεξικό έτρεξαν με χαμηλότερο ρυθμό.
Στον αντίποδα, συρρίκνωση του ΑΕΠ εμφάνισαν η Γερμανία (-1,8% μετά από ανάπτυξη 0,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2020), το Ηνωμένο Βασίλειο (-1,5%, μετά από αύξηση 1,3% στο τέλος του προηγούμενου έτους), η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία και η Γαλλία, όπου μάλιστα το ΑΕΠ συρρικνώθηκε για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο, αν και με βραδύτερο ρυθμό (-0,1%, μετά από πτώση 1,5% στο τέταρτο τρίμηνο του 2020).
Συνολικά, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη υστέρηση σε σύγκριση με το επίπεδο των ΑΕΠ τους προ πανδημίας, με αποκλίσεις -8,7% και -6,4% αντίστοιχα. Υστέρηση άνω του 4% εμφάνισαν επίσης η Γερμανία, η Γαλλία, η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση.