search

TOP SECRET

Ποια αγροτική πολιτική ακολουθεί η χώρα; Γεμίζουν φωτοβολταϊκά τα καλλιεργήσιμα χωράφια

Μόνο σε έναν μικρό επαρχιακό δήμο των 1.500 κατοίκων, οι αιτήσεις για άδειες φωτοβολταϊκών ανέρχονται σε πάνω από 400

Ποια αγροτική πολιτική ακολουθεί η χώρα; Γεμίζουν φωτοβολταϊκά τα καλλιεργήσιμα χωράφια

Κατά διαστήματα από αυτή εδώ τη στήλη, καταπιάνομαι με ένα όχι και τόσο “πιασάρικο” και ελκυστικό για τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων θέμα, αυτό της αγροτικής παραγωγής, της κατεύθυνσης που ακολουθεί η χώρα, τις μακροπρόθεσμες επιλογές της σε εθνικό επίπεδο, πέρα από τους γενικότερους ευρωπαϊκούς κανόνες, που φυσικά δεν απαγορεύουν εθνικές πολιτικές.

Χωρίς καμία διάθεση μηδενισμού και χωρίς να υποτιμώ κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες, δυστυχώς, ούτε σταθερή αγροτική πολιτική υπάρχει, πολύ περισσότερο δε, δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη στρατηγική στον αγροτικό και γεωργικό τομέα.

Κάποτε, η Μακεδονία και η Θεσσαλία καλλιεργούσαν μαλακό σιτάρι, που όχι μόνο έφτανε για την εγχώρια κατανάλωση, αλλά κάναμε και εξαγωγές.

Έλα όμως που η χώρα, οι κυβερνήσεις της, φρόντισαν να επιδοτήσουν το σκληρό σιτάρι, που είχε και καλή τιμή εξαγωγής και το μαλακό σχεδόν εξαφανίστηκε από την εγχώρια παραγωγή και τώρα το εισάγουμε πανάκριβο και πολλές φορές δυσεύρετο.

Περίπου τα ίδια έγιναν και με το καλαμπόκι και το ρύζι και σε μεγάλο βαθμό με τα όσπρια, πολλές αυθεντικές ποικιλίες των οποίων διασώθηκαν ευτυχώς, χάρις σε μεμονωμένες πρωτοβουλίες ιδιωτών και κάποιων ομάδων παραγωγών που έβλεπαν μακρύτερα από τους πολιτικούς.

Αν ψάξετε τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων, θα δείτε πολλές ωραίες καταγραφές, ευχολόγια και διαπιστώσεις, ελάχιστες προτάσεις, ανεφάρμοστες στην πράξη οι περισσότερες και κυρίως απουσία πανελλαδικής στρατηγικής και επιμέρους τοπικών πολιτικών, ανάλογα με τις ιδιομορφίες κάθε Περιφέρειας ή νομού ή δήμου.

Έρχονται εκλογές και θα… μετρηθούν πάλι τα λόγια με τις πράξεις.

Γιατί σήμερα, επιδοτούμαι ασύστολα και χωρίς κανένα μέτρο τα φωτοβολταϊκά, μέσα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και όχι σε χιλιάδες στρέμματα εγκαταλελειμμένα, είτε από το δημόσιο, την Εκκλησία ή ιδιώτες.

Και αυτό σημαίνει μειωμένη παραγωγή αγαθών και ακριβές εισαγωγές.

Μόνο σε έναν μικρό επαρχιακό δήμο των 1.500 κατοίκων, οι αιτήσεις για άδειες φωτοβολταϊκών ανέρχονται σε πάνω από 400, σκεφτείτε τι γίνεται στην επαρχία, κατάσταση που οφείλεται και στην ενεργειακή κρίση εν μέρει…

Διαβάστε ακόμη: