Mε το νέο έτος θα υποβληθούν τελικά αιτήσεις για τα 250.000 επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά με το σύστημα net-metering.
Επιδίωξη είναι οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να υποβάλουν εύκολα και γρήγορα αιτήσεις στον ΔΕΔΔΗΕ για τη σύνδεση των συστημάτων.
Θα απλοποιηθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων σύνδεσης για φωτοβολταϊκά στέγης, ώστε η διαδικασία να διενεργείται με λιγότερα δικαιολογητικά και εντελώς ηλεκτρονικά.
Πως θα επιλεγούν οι δικαιούχοι
Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνει με βάση ένα αλγόριθμο εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων.
Θα δημιουργηθεί λίστα προτεραιότητας από το σύνολο των αιτήσεων, από την οποία θα προκύψουν δικαιούχοι και επιλαχόντες.
Εξετάζεται και η λύση της χρονικής προτεραιότητας, δηλαδή πρόκριση των αιτήσεων που θα υποβληθούν στην πλατφόρμα μέχρι να διατεθεί όλο το προβλεπόμενο κονδύλι για τις επιδοτήσεις.
Η δεύτερη αυτή εναλλακτική διερευνάται από το ΥΠΕΝ, καθώς θα περιόριζε το ενδεχόμενο να υπάρξουν δικαιούχοι που τελικά δεν θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων, καθώς στην πορεία θα διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν τελικά να ανταπεξέλθουν στο ποσό που πρέπει να καλύψουν με ίδια κεφάλαια.
«Υπάρχει πρόβλημα όμως εδώ. Οι χρόνοι-ρεκόρ στους οποίους έκλεισε η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για την κατακύρωση ηλεκτρικού χώρου σε Πελοπόννησο και Κρήτη για μικρά φωτοβολταϊκά, έφεραν μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία της πλατφόρμας, τα οποία προκάλεσαν αντιδράσεις και καταγγελίες καθώς το κριτήριο πρόκρισης ήταν αποκλειστικά η χρονική προτεραιότητα.
Επομένως, το ΥΠΕΝ θα επιλέξει αυτή τη λύση, μόνον αν σταθμίσει ότι το ενδιαφέρον δεν θα είναι τόσο μεγάλο για συστήματα net-metering, ώστε να εμφανιστούν ανάλογες παρενέργειες» μας λένε από τη ΡΑΕ.
Τι θα κάνει ο ΔΕΔΔΕΗ
Με δεδομένο ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα είναι και ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος, το ΥΠΕΝ εξετάζει το ενδεχόμενο η διαδικασία αιτήσεων σύνδεσης των συστημάτων να ξεκινήσει νωρίτερα από την κατάθεση των αιτημάτων για επιδότηση.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως στο πρόγραμμα θα δίνεται η δυνατότητα διεκδίκησης χρηματοδότησης και για φωτοβολταϊκά συστήματα τα οποία έχουν κατακυρώσει ηλεκτρικό «οικόπεδο» έως και λίγους μήνες νωρίτερα από το άνοιγμα της πλατφόρμας του προγράμματος.
Με τη χρηματοδότηση θα καλυφθεί η εγκατάσταση τουλάχιστον 100.000 φωτοβολταϊκών από νοικοκυριά, 75.000 από μικρές επιχειρήσεις και 75.000 από αγρότες.
Στην περίπτωση των νοικοκυριών και των αγροτών, τα κονδύλια θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και το REPower EU. Στο πρόγραμμα θα ενταχθεί και η σχετική δράση που έχει ήδη δρομολογηθεί να «τρέξει» για τις μικρές επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η μέγιστη επιδότηση θα ανέλθει στο 60%, η οποία θα αφορά τον συνδυασμό φωτοβολταϊκών με μπαταρίες. Αντίθετα, στην περίπτωση των «απλών» φωτοβολταϊκών η επιδότηση θα ξεκινά από τα επίπεδα του 30%, καθώς με τις υψηλές χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού, ο ενεργειακός συμψηφισμός καθιστά τη σχετική επένδυση ήδη αρκετά ελκυστική.
Ενδεικτικό είναι ότι, παρά την άνοδο των τιμών του εξοπλισμού τους τελευταίους μήνες, ένα ανάλογο οικιακό σύστημα αποσβένεται στα 7-9 χρόνια, ακόμη και χωρίς επένδυση.
Αντίθετα, το κόστος των μπαταριών κινείται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, με συνέπεια να εκτιμάται ότι πρέπει να υπάρξει επιπλέον κίνητρο για τον συνδυασμό των φωτοβολταϊκών με μπαταρίες.
Συνδυασμός ο οποίος αμβλύνει τα προβλήματα συμφόρησης που δημιουργεί στο δίκτυο διανομής το υφιστάμενο καθεστώς του net-metering, το οποίο δεν πριμοδοτεί τον ταυτοχρονισμό.
Tι είναι το net metering
Net metering είναι ο συμψηφισμός της παραχθείσας με την καταναλωθείσα ενέργεια στην εγκατάσταση του αυτοπαραγωγού.
Για παράδειγμα σε ένα σπίτι τοποθετείται ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στη στέγη, που παράγει ρεύμα το οποίο και συμψηφίζεται με την κατανάλωση του σπιτιού σε ρεύμα.
Η τοπική αυτοπαραγωγή δημιουργεί σημαντικό οικονομικό όφελος καθώς με μια μικρή αρχική επένδυση ο αυτοπαραγωγός κερδίζει σημαντική μείωση του κόστους για 25 χρόνια.
Με το net metering επιτυγχάνεται ακόμα και 75% μείωση στη συνολική χρέωση της ηλεκτρικής ενέργειας ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μηδενίζονται οι ανταγωνιστικές χρεώσεις.
Παράλληλα υπάρχουν οφέλη για το σύστημα καθώς μειώνεται η ανάγκη για νέες επενδύσεις στο σύστημα μεταφοράς και διανομής.
Επίσης σημαντική παράμετρος του net metering είναι ότι η ενέργεια παράγεται από ΑΠΕ είναι δηλαδή πράσινη και φιλική στο περιβάλλον.
Οφέλη απο το συμψηφισμό – ενεργειακό κέρδος
- Μείωση ή ακόμη και ο μηδενισμός του ενεργειακού κόστους.
- Δυνατότητα τροφοδοσίας ενέργειας ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές.
- Διάρκεια της εγγυημένης σύμβασης συμψηφισμού που φτάνει στα 25 έτη.
- Απεξάρτηση από την τιμολογιακή πολιτική και από τις ενδεχόμενες αυξήσεις στο ρεύμα.
- Σύντομη απόσβεση της επένδυσης.
- Δυνατότητα χρηματοδότησης από τρίτους.
- Αύξηση της προστιθέμενης αξίας του ακινήτου.
Επίσης η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού για net metering εμφανίζει επιπλέον πλεονεκτήματα όπως η αξιοποίηση του υψηλού ηλιακού δυναμικού, το ελάχιστο κόστος συντήρησης και η αθόρυβη λειτουργία.
Υπολογίζεται ότι περίπου 1 kWp εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκού παράγει περί τις 1400 kWh ετησίως, με την απόδοση να εξαρτάται από τη γεωγραφική θέση, το είδος των πάνελ, την κλίση, τον προσανατολισμό, τον βαθμό σκίασης αλλά και τον εξοπλισμό.
Σε ένα σπίτι 100 τετραγωνικών με περίπου 8000 kWh ετήσια κατανάλωση, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας είναι περίπου 1.200 ευρώ. Με την εγκατάσταση ενός συστήματος φβ 5,5kWp συνολικού κόστους 7 χιλιάδων ευρώ η ετήσια παραγόμενη ενέργεια θα ισούται με 7700kWh.
Δηλαδή σχεδόν μηδενίζεται η ανταγωνιστική χρέωση ενέργειας.
Σημαντικός για την απόσβεση είναι ο συντελεστής ταυτοχρονισμού, δηλαδή το ποσοστό της ενέργειας που παράγεται από το φωτοβολταϊκό και αμέσως αυτοκαταναλώνεται.
Ο βέλτιστος ταυτοχρονισμός επιταχύνει την απόσβεση αφού μειώνει εκτός από το ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας και άλλες χρεώσεις που συναρτώνται από το ύψος της κατανάλωσης (πχ ΥΚΩ).
Με συντελεστή ταυτοχρονισμού 50% η συνολική εξοικονόμηση για μια κατοικία 100 τετραγωνικών είναι της τάξης των 900 ευρώ, που σημαίνει ότι η επένδυση θα αποσβεστεί στο 8ο έτος και στη συνέχεια για 17 χρόνια ο καταναλωτής θα έχει το καθαρό όφελος της εξοικονόμησης.
Μεγάλος αριθμός εταιρειών προμήθειας ρεύματος προσφέρει λύσεις turn key, δηλαδή αναλαμβάνουν τη μελέτη προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος για λογαριασμό του πελάτη τους.
Παράλληλα υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά τραπεζικά προϊόντα που χρηματοδοτούν την επένδυση σε ποσοστό της τάξης του 70 με 80%.
Το κόστος του φωτοβολταϊκού κυμαίνεται ανάλογα με την εγκατάσταση από 5 έως 12 χιλιάδες ευρώ, που σημαίνει ότι ο καταναλωτής θα χρειαστεί να βάλει από τη τσέπη του από 1000 -1500 ευρώ έως 2400- 3600.
Διαβάστε ακόμη: