Η ολλανδική αρχιτεκτονική εταιρεία Powerhouse Company χρησιμοποίησε ξύλο για να δημιουργήσει ένα κτήριο γραφείων που επιπλέει στο νερό.

Το έργο ονομάζεται “Floating Office Rotterdam” και στεγάζει τα κεντρικά γραφεία του Global Center on Adaptation (GCA), ενός οργανισμού που διερευνά λύσεις για την κλιματική αλλαγή, αλλά και γραφεία της Powerhouse Company.

Το τριώροφο κτίριο είναι χτισμένο σε ένα σύνολο 15 κομματιών από μπετόν που του επιτρέπουν να επιπλέει στο Rijnhaven του Ρότερνταμ, ένα πρώην βιομηχανικό λιμάνι στον ποταμό Μάας. Επίσης, η ξύλινη κατασκευή, που περιλαμβάνει πάτωμα από “λαμινέιτ” συμβάλλει στο χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα του κτιρίου και επίσης διασφαλίζει ότι είναι αρκετά ελαφρύ για να επιπλέει.

Επίσης, ηλιακοί συλλέκτες στην οροφή παρέχουν στο κτίριο τη δική του πηγή ηλεκτρισμού, ενώ το νερό του λιμανιού που περιβάλλει το κτίριο αξιοποιείται για ένα παθητικό σύστημα θέρμανσης και ψύξης. «Ο σχεδιασμός ενός βιώσιμου, πλωτού κτιρίου γραφείων ήταν μια πολύ απαιτητική αποστολή και το προσεγγίσαμε με ολοκληρωμένο τρόπο», δήλωσε η ιδρυτής της Powerhouse Company, Nanne de Ru στο dezeen. «Χρησιμοποιώντας το νερό του Rijnhaven για την ψύξη του κτιρίου και τα πάνελ στην οροφή ως πηγή ενέργειας, το κτίριο είναι πραγματικά αυτόνομο», δήλωσε.

Το κτίριο, που λέγεται ότι είναι το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο, εγκαινιάστηκε επίσημα στα τέλη του 2021 από τον βασιλιά της Ολλανδίας, Willem-Alexander, και τον πρώην γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ban Ki-moon. Το έργο προκρίνεται για τα Dezeen Awards 2022 στην κατηγορία βιώσιμων κτιρίων.

Διαβάστε ακόμη: