Περαιτέρω υποχώρηση σημείωσε ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, γεγονός που εκτιμάται ότι φέρνει πιο κοντά τις αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τον δείκτη ωστόσο στην Ελλάδα να καταγράφει άνοδο.

Ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,4%, την ώρα που οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι το ποσοστό θα παρέμενε σταθερό σε μηνιαία βάση, στο 2,6%.

Αναλυτές της ING χαρακτηρίζουν ενθαρρυντικά τα στοιχεία της Eurostat, εκτιμούν ωστόσο ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Απριλίου.

«Τσίμπησε» ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 3,4% τον Μάρτιο από 3,1% τον Φεβρουάριο, παρά τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της αύξησης των τιμών καταναλωτή. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο  2,9%.

Πτώση και στον δομικό πληθωρισμό

Πίσω στην Ευρωζώνη, Οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (4,0%, όπως ήταν και τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,7%, έναντι 3,9% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,1%, έναντι 1,6% τον Φεβρουάριο) και την ενέργεια (-1,8%, έναντι -3,7% τον Φεβρουάριο).

Ο δομικός πληθωρισμός βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή  υποχώρησε στο 2,9% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, έναντι αύξησης 3,1% τον Φεβρουάριο, ενώ παρέλειψε τις εκτιμήσεις για 3,0%.

Σε μηνιαία βάση, ο εναρμονισμένος δείκτης  του μπλοκ αυξήθηκε κατά 0,8% τον Φεβρουάριο έναντι άλματος 0,6% που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο. Ο δομικός πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ διαμορφώθηκε στο +1,1% σε μηνιαία βάση  την ίδια περίοδο, έναντι ανάκαμψης 0,7% που είχε σημειωθεί προηγουμένως.

Γερμανία: Στο 2,3% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο του 2024

Μείωση στο 2,3% σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάρτιο του 2024, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας.

Οι γερμανικές τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες για να συγκρίνονται με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν αυξηθεί κατά 2,7% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο.

Την ίδια στιγμή, ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 3,3% τον Μάρτιο.

Γαλλία: Πληθωρισμός κάτω από το 3%,  για πρώτη φορά εδώ και 2,5 χρόνια

Στη Γαλλία, ο πληθωρισμός υποχώρησε κάτω από το 3%,  για πρώτη φορά εδώ και 2,5 χρόνια.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με ρυθμό 2,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, από 3,2% τον Φεβρουάριο. Η επιβράδυνση ήταν μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις για 2,8% σε έρευνα του Bloomberg.

Τα στοιχεία της Eurostat