Τα μηνύματα από τα μέτωπα που επηρεάζουν τις τιμές των καυσίμων, μόνο ευχάριστα δεν είναι και αυτό το γεγονός προκαλεί ανησυχίες σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ – οι οποίες έχουν κατεβάσει τα στρατηγικά αποθέματά τους στα πρωτοφανή επίπεδα των 17 (!) ημερών.

Οι ανησυχίες φυσικά αφορούν και τη χώρα μας, καθώς, παρά την πρόσκαιρη πτώση των τιμών κατά τις τελευταίες ημέρες στην αντλία, οι γεωπολιτικές εξελίξεις, οι διεθνώς αυξανόμενες ελλείψεις LNG, παράλληλα με τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, δημιουργούν αρνητικό κλίμα και φόβους ότι η κατάσταση, αντί να βελτιώνεται, θα επιδεινωθεί κατά τους επόμενους μήνες.

Παράγοντες, μάλιστα, της ενεργειακής αγοράς στη χώρα μας δεν κρύβουν την αγωνία τους και προειδοποιούν ότι οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου θα συνεχιστούν, πολύ περισσότερο αν υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, πολύ περισσότερο δε αν το Ιράν εμπλακεί στις συγκρούσεις με το Ισραήλ.

Αυτόματα, αυτό σημαίνει διακοπή εξαγωγών από τη συγκεκριμένη χώρα και εκτίναξη της τιμής του μαύρου χρυσού, ακόμα και στα 150 δολάρια το βαρέλι!

Όπως αντιλαμβάνεστε, αν πράγματι πάμε προς τέτοιες εξελίξεις, τότε κάθε οικονομικός σχεδιασμός, τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων και οικογενειακού προϋπολογισμού, ανατρέπεται εκ βάθρων.

Σε κάθε περίπτωση, τότε θα μετρήσουν, πέραν όλων των άλλων και οι (ίσες ή όχι) αποστάσεις που πήρε κάθε κράτος, έναντι των αντιμαχόμενων πλευρών, με τους χιλιάδες ήδη νεκρούς να σκιάζουν κάθε προσπάθεια αυτοσυγκράτησης, πολύ περισσότερο συνεννόησης και έναρξης συνομιλιών.

Διαβάστε ακόμη: