Πτώση καταγράφουν οι τιμές του χρυσού, παραμένοντας κοντά στα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα, καθώς η Fed υποβάθμισε τις προοπτικές της για μειώσεις των επιτοκίων φέτος.

Ο χρυσός spot υποχώρησε κατά 0,7% στα 2.309,69 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που λήγουν τον Αύγουστο διολίσθησαν κατά 1,2% στα 2.325,60 δολάρια ανά ουγγιά.

Οι ευρύτερες τιμές των μετάλλων αποδυναμώθηκαν την Πέμπτη, αφού ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια μόνο μία φορά φέτος, από τις προηγούμενες προσδοκίες για τρεις μειώσεις.

Μάλιστα, δεν έλειψαν οι αξιωματούχοι της Fed που ζήτησαν μην υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων λόγω του  πληθωρισμού. Η Fed αναβάθμισε επίσης την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για το έτος.

Κακό σημάδι για τα μέταλλα

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η προοπτική υψηλών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων αποτελεί κακό σημάδι για τον χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα, δεδομένου ότι αυξάνει το κόστος ευκαιρίας της επένδυσης σε μη αποδοτικά περιουσιακά στοιχεία. Αυτή η αντίληψη έχει περιορίσει τις όποιες υψηλές τιμές ρεκόρ στις τιμές του χρυσού το τελευταίο έτος.

Σύμφωνα με το investing.com, ο χρυσός επλήγη επίσης από τις ενδείξεις ότι ορισμένες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, ιδίως η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, σταμάτησαν να αγοράζουν το κίτρινο μέταλλο τον Μάιο.

Παρόλα αυτά, οι αναλυτές της Citi ανέφεραν σε πρόσφατο σημείωμά τους ότι ο χρυσός θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά τους επόμενους 12 μήνες.

Διαβάστε ακόμη