Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια σε υψηλό πάνω από είκοσι ετών για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, και έδωσε σήμα ότι αναμένεται μόνο μία μείωση πριν από το τέλος του έτους.

Αναλυτικότερα, τα επιτόκια παρέμειναν αμετάβλητα στο εύρος του 5,25% με 5,50%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο τους εδώ και 23 χρόνια.

Με τις αγορές να ελπίζουν σε μια πιο χαλαρή κεντρική τράπεζα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) μετά τη διήμερη συνεδρίασή τους προβλέπουν δύο λιγότερες μειώσεις επιτοκίων από τις τρεις που αναφέρθηκαν τον Μάρτιο.

Οι νέες οικονομικές προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν μετά τη διήμερη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας έδειξαν μικρή μόνο αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε τροχιά επιστροφής στον στόχο του 2% της Fed, επιτρέποντας κάποια χαλάρωση της πολιτικής αργότερα φέτος.

«Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τον περασμένο χρόνο, αλλά παραμένει αυξημένος», ανέφερε η δήλωση μετά τη συνεδρίαση.

Η επιτροπή έδειξε μια πιο επιθετική πορεία περικοπής το 2025, με τέσσερις μειώσεις – από τρεις που έβλεπε προηγουμένως – που αντιστοιχούν σε μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα.

Τζερόμ Πάουελ – Fed: Δεν είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε επιτόκια

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, αλλά φειδωλός σε κάθε πρόβλεψη για την μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου, μετά την συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) αποφάσισε -όπως εξάλλου αναμενόταν- να διατηρήσει αμετάβλητα στο εύρος του 5,25%-5,5% για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση τα επιτόκια.

Αυτό που κυριάρχησε στις δηλώσεις του Πάουελ ήταν η επιφύλαξη για τις επόμενες κινήσεις, αλλά και η ικανοποίηση για τα σημερινά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό, τονίζοντας ότι οι αμερικανοί τραπεζίτες αναμένουν κι άλλα τέτοια στοιχεία προκειμένου να ανοίξουν τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Ο κ. Πάουελ  ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου του σημειώνοντας ότι η αμερικανική οικονομία έχει σημειώσει πρόοδο και προς τους δύο στόχους της κεντρικής τράπεζας: μείωση του πληθωρισμού στο 2% και μεγιστοποίηση της απασχόλησης. «Η οικονομία μας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και προς τους δύο στόχους τα τελευταία χρόνια», είπε ο Πάουελ.

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ελήφθησαν νωρίτερα φέτος ήταν υψηλότερα από το αναμενόμενο, αν και οι πιο πρόσφατες μηνιαίες αναγνώσεις έχουν ελαφρώς υποχωρήσει», δήλωσε ο Πάουελ την Τετάρτη. «Οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό φαίνονται καλά αγκυρωμένες».

«Η οικονομία μας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο…η αγορά εργασίας έχει έρθει σε καλύτερη ισορροπία με συνεχιζόμενα ισχυρά κέρδη θέσεων εργασίας και χαμηλό ποσοστό ανεργίας», είπε. «Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά από το ανώτατο όριο του 7% στο 2,7%, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός. Είμαστε σθεναρά δεσμευμένοι να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο στόχο μας 2% για τη στήριξη μιας ισχυρής οικονομίας που ωφελεί όλους». 

Περισσότερη βεβαιότητα

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό φέτος δεν έχουν δώσει ακόμη στην Federal Reserve «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» ότι πλησιάζει πιο κοντά στον στόχο του 2%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed. «Θα χρειαστεί να δούμε περισσότερα καλά στοιχεία για να ενισχύσουμε την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%,» είπε.

Στη δήλωση της Fed, οι ηγέτες των κεντρικών τραπεζών αναγνώρισαν ότι έχει σημειωθεί «μέτρια» περαιτέρω πρόοδος όσον αφορά τη μείωση της αύξησης των τιμών στο 2%. Πριν, η Fed είχε πει ότι υπήρχε «έλλειψη» πρόσφατης προόδου.

Ο κ. Πάουελ διευκρίνισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει ακόμη την εμπιστοσύνη να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, παρότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Μαΐου την Τετάρτη ήταν χαμηλότερος από το αναμενόμενο.

«Βλέπουμε τη σημερινή έκθεση ως πρόοδο και, ξέρετε, ως οικοδόμηση εμπιστοσύνης», είπε ο Πάουελ. «Αλλά δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας ότι έχουμε την εμπιστοσύνη που θα δικαιολογούσε την έναρξη της χαλάρωσης της πολιτικής αυτή τη στιγμή».

Ο Πάουελ είπε ότι τα μέλη της Fed είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τις απαντήσεις τους για τη Σύνοψη των Οικονομικών Προβολών υπό το φως της σημερινής πρωινής έκθεσης ΔΤΚ.

«Βεβαιωνόμαστε ότι οι άνθρωποι θυμούνται ότι έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται. Τους λέμε να το κάνουν. … Αυτό που υπάρχει στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζει τα δεδομένα που λάβαμε σήμερα, στο βαθμό που μπορείτε να τα αποκωδικοποιήσουμε σε μια μέρα», είπε ο Πάουελ.

Δεν μας δεσμεύει το dot plot

Παρά το γεγονός ότι η αγορά βασίζει τις προβλέψεις στο dot plot της Federal Reserve, ο κ. Πάουελ έσπευσε να τονίσει ότι η FOMC δεν δεσμεύεται από το dot plot, τονίζοντας ότι αυτό απλώς αποτελεί ένα μοντέλο πρόβλεψης.

Επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται συνεδρίαση με τη συνεδρίαση και με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα μέχρι τότε. Και αρνήθηκε να πει πόσες μειώσεις επιτοκίων αναμένονται.

Εκτός τραπεζιού οι αυξήσεις

Ο κ. Πάουελ είπε επίσης ότι ουδείς στην επιτροπή της Fed δεν περιλαμβάνει τις αυξήσεις επιτοκίων στη βασική του περίπτωση.

«Πιστεύουμε ότι η πολιτική είναι περιοριστική. Και πιστεύουμε, εν τέλει, ότι αν απλώς ορίσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο, τελικά θα δούμε πραγματική αποδυνάμωση της οικονομίας», είπε. «Λοιπόν, αυτή ήταν πάντα η σκέψη ότι, ξέρετε, από τότε που αυξήσαμε τα επιτόκια μέχρι τώρα, πάντα υποδεικνύαμε περικοπές σε ένα συγκεκριμένο σημείο».

Γιατί δεν χαίρονται οι Αμερικανοί

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, ερωτηθείς σχετικά,  δήλωσε ότι δεν είναι σαφές γιατί το συναίσθημα των καθημερινών Αμερικανών είναι τόσο οξύ θετικό για την οικονομία.

«Δεν νομίζω ότι κανείς… έχει μια σαφή απάντηση γιατί οι άνθρωποι δεν είναι τόσο χαρούμενοι για την οικονομία όσο θα μπορούσαν να είναι», είπε.

Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχει μια αναπτυσσόμενη οικονομία και μια ισχυρή αγορά εργασίας. Ενώ ο πληθωρισμός ήταν υψηλός, σημείωσε ότι ο ρυθμός των αυξήσεων των τιμών έχει μειωθεί «σημαντικά».

Διαβάστε ακόμη