Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ 100,3», τόνισε ότι εγγραφή στον Προσωπικό Γιατρό δε σημαίνει ότι ο πολίτης δεν μπορεί να πάει σε άλλο γιατρό αν το επιθυμεί, απλώς το κράτος του δίνει μία επιπλέον, δωρεάν δυνατότητα.

Ο κ. Πλεύρης ανάφερε πως η μόνη υποχρέωση για τον πολίτη είναι να εγγραφεί. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας στο σύστημα του Οικογενειακού Γιατρού έχουν μπει αρκετοί γιατροί, περίπου 3.200, ωστόσο στην Αττική υπάρχει ένα κενό, το οποίο εκτίμησε ότι θα καλυφθεί.

Το 25% των ιδιωτών γιατρών έχει ανταποκριθεί, ενώ μεγάλα είναι τα οφέλη και για τους γιατρούς του δημοσίου, καθώς όπως είπε ο υπουργός, θα λαμβάνουν μεσοσταθμικά 10.000 ευρώ παραπάνω το χρόνο.

Από το απόγευμα οι εγγραφές σε Αττική, Νότιο Αιγαίο

Σημειώνεται ότι σήμερα το απόγευμα, ανοίγει η πλατφόρμα https://ehealth.gov.gr/p-rv/p για την εγγραφή των πολιτών στο θεσμό του προσωπικού γιατρού που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους και στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου. Οι εγγραφές των πολιτών στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας που ξεκίνησαν την 1η Αυγούστου συνεχίζονται κανονικά. Παράλληλα από σήμερα ξεκινάει και η δοκιμαστική φάση του συστήματος όπου οι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται τον προσωπικό γιατρό τους.

Περισσότεροι από 2.100.000 πολίτες έχουν εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό, αναφέρει το υπουργείο Υγείας. Προσθέτει ότι πλέον όλοι οι πολίτες με τον προσωπικό γιατρό αποκτούν δωρεάν τον σύμβουλο υγείας τους που θα τους ενημερώνει για τις προληπτικές εξετάσεις, θα παρακολουθεί τον ιατρικό τους φάκελο και θα συνταγογραφεί τα φάρμακα και τις εξετάσεις τους.

Προσωπικός γιατρός: Κίνητρα για την εγγραφή

Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 01-01-2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό, από την 01-10-2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους.

Από την 01-01-2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%, επιπλέον της άνω πρόσθετης συμμετοχής, ανερχόμενα σε ποσοστό 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.

Διαβάστε ακόμη: