search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλειστηριασμοί: Tα funds και οι servicers «τριπλάρουν» τον Άρειο Πάγο

Περισσότεροι από 6.700 πλειστηριασμοί το α' τρίμηνο - Πώς επιχειρείται παράκαμψη της απόφασης του Αρείου Πάγου

Πλειστηριασμοί: Tα funds και οι servicers «τριπλάρουν» τον Άρειο Πάγο

Με… άγριες διαθέσεις για πλειστηριασμούς μπαίνουν στο 2023 τα funds των κόκκινων δανείων και οι εταιρείες διαχείρισης δανείων, ενώ από τον Απρίλιο και μετά περιμένουν εμπλοκές και καθυστερήσεις των διαδικασιών, καθώς το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό των διπλών εκλογών, που θα κρατήσουν για μεγάλη χρονική περίοδο κλειστά τα δικαστήρια.

Την ίδια ώρα, γίνονται και κινήσεις παράκαμψης της απόφασης του Αρείου Πάγου που απαγόρευσε σε εταιρείες διαχείρισης να επισπεύδουν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds.

Το πρόγραμμα πλειστηριασμών ακινήτων για το πρώτο τρίμηνο του 2023 είναι πολύ βαρύ. Στην ιστοσελίδα eauction όπου δημοσιεύονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, είναι αναρτημένοι συνολικά 6.719 πλειστηριασμοί ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι θα διενεργούνται κάθε ημέρα περισσότεροι από 100!

Σημειώνεται ότι πολλοί αναρτημένοι πλειστηριασμοί εντάσσονται στην ίδια ομάδα περιουσιακών στοιχείων ενός οφειλέτη, αλλά καταγράφονται ότι δημοπρατούνται ξεχωριστά (π.χ.: κατοικία – αποθήκη – πάρκινγκ). Στο πρόγραμμα υπάρχουν πολλά ακίνητα μεγάλων επιχειρήσεων με τιμές πρώτης προσφοράς πολλών εκατομμυρίων, έως και 24 εκατ. ευρώ, αλλά και «ταπεινά» διαμερίσματα, αγροτεμάχια και οικόπεδα με κτίσματα μικρότερης αξίας.

Οι εταιρείες διαχείρισης δανείων έχουν θέσει στόχο να κρατήσουν και το 2023 τα υψηλά ποσοστά ανάκτησης τιτλοποιημένων κόκκινων δανείων, ξεπερνώντας τον σκόπελο των εκλογικών διαδικασιών, που είναι πιθανό να κρατήσουν δύο φορές κλειστά τα δικαστήρια, μπλοκάροντας τις διαδικασίες πλειστηριασμών.

Παρότι συνεχώς αφήνουν αιχμές για αναποτελεσματική λειτουργία του δικαστικού συστήματος, οι εταιρείες διαχείρισης πέτυχαν υψηλές εισπράξεις μέσω πλειστηριασμών το 2022. Ενδεικτικό είναι ότι στα χαρτοφυλάκια δανείων που τιτλοποιήθηκαν με το σχέδιο «Ηρακλής», οι εισπράξεις του περασμένου έτους να ξεπέρασαν το 100% των προβλεπόμενων στα επιχειρησιακά σχέδια.

Φεύγει το τελευταίο εμπόδιο

Οι εταιρείες διαχείρισης περιμένουν, εξάλλου, ότι το επόμενο διάστημα θα αρθεί και το τελευταίο εμπόδιο που είχαν αντιμετωπίσει στην επίσπευση πλειστηριασμών, με την απόφαση 822/22 του Αρείου Πάγου, η οποία είχε απαγορεύσει στις εταιρείες να επισπεύδουν πλειστηριασμούς για λογαριασμό εταιρειών ειδικού σκοπού και για δάνεια που είχαν τιτλοποιηθεί βάσει του νόμου 3156/2003 και όχι με τον νόμο 4354/2015.

Στις 26 Ιανουαρίου αναμένεται να συγκληθεί η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, για να λύσει το… κουβάρι της νομολογίας, δεδομένου ότι έχουν εκδοθεί και άλλες αποφάσεις με αντίθετο περιεχόμενο από την 822/2022, που δίνουν στις εταιρείες διαχείρισης το δικαίωμα να επισπεύδουν πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής δέχεται την επιχειρηματολογία τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης δανείων και όλα δείχνουν ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα εκδοθεί απόφαση της Ολομέλειας, που θα δικαιώνει τους χρηματοδοτικούς φορείς και θα ξεμπλοκάρει τους πλειστηριασμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες κατατέθηκαν «βροχή» οι αιτήσεις ανακοπής πλειστηριασμών από δανειολήπτες και πολλοί πλειστηριασμοί ματαιώθηκαν από τα δικαστήρια. Πάντως, από την πλευρά των εταιρειών διαχείρισης δανείων τονίζεται ότι αυτές οι αποφάσεις εις βάρος τους ήταν οι λιγότερες, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις οι πλειστηριασμοί προχώρησαν, παρά την έκδοση της απόφασης 822/2022, επειδή έγινε δεκτό το σκεπτικό άλλων αποφάσεων.

Παρακάμπτουν τον Άρειο Πάγο

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν νομικοί, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ότι εταιρείες διαχείρισης και funds κάνουν κινήσεις παράκαμψης της νομολογίας του Αρείου Πάγου, για να διασφαλίσουν ότι θα προχωρήσουν «βρέξει – χιονίσει» κάποιοι πλειστηριασμοί, χωρίς να περιμένουν την έκδοση της απόφασης από την Ολομέλεια. Όπως έχουν ενημερωθεί δανειολήπτες, με αυτές τις κινήσεις επιδιώκεται να διασφαλισθεί ότι δεν θα αμφισβητηθεί το δικαίωμα επίσπευσης πλειστηριασμών, μέσω της τυπικής ευθυγράμμισης με τον νόμο του 2015.

Ειδικότερα, σε μία περίπτωση ακολουθήθηκε διαδικασία μεταβίβασης δανείων που είχαν τιτλοποιηθεί με τον νόμο του 2003 και είχαν μεταβιβασθεί σε εταιρεία ειδικού σκοπού με έδρα την Ιρλανδία. Αυτή η εταιρεία, μεταβίβασε με βάση τον νόμο του 2015 τα δάνεια σε άλλο όχημα ειδικού σκοπού, με έδρα στο Λουξεμβούργο, η οποία, επίσης με βάση τις διατάξεις του νόμου του 2015, ανέθεσε σε μεγάλη εταιρεία τη διαχείριση των δανείων. Το σχήμα αυτό, χωρίς να αλλάζει την ουσία, δηλαδή ότι τον δανειολήπτη θα… κυνηγάει η ίδια εταιρεία διαχείρισης, ευθυγραμμίζει τα νομικά θέματα με τον νόμο του 2015, ώστε να κλείνει κάθε δυνατότητα αμφισβήτησης της νομιμοποίησης της εταιρείας διαχείρισης για την επίσπευση πλειστηριασμού.

Οι δανειολήπτες ενημερώνονται από την εταιρεία διαχείρισης ότι η αλλαγή ιδιοκτησίας των δανείων δεν αλλάζει προς το χειρότερο τη δική τους θέση, καθώς όσα χρωστούσαν θα εξακολουθήσουν να χρωστούν και δεν θα υπάρξει κάποια πρόσθετη επιβάρυνση. Από διαδικαστική άποψη, όμως, επισημαίνουν νομικοί, αυτές οι «ντρίπλες» περιορίζουν τις δυνατότητες του δανειολήπτη να υποβάλει αίτηση ανακοπής με αμφισβήτηση της νομιμοποίησης της εταιρείας διαχείρισης και «θωρακίζουν» τη διαδικασία του πλειστηριασμού.

Διαβάστε ακόμη: