Σε νέους ιδιοκτήτες πέρασαν βιομηχανικά ακίνητα των εταιρειών «Αλλατίνη» και «Μαλαματίνα» που βγήκαν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό νωρίτερα σήμερα.
Αντίθετα, στα αζήτητα έμεινε για μια ακόμη φορά το μεγάλο επαγγελματικό ακίνητο της εταιρείας «Σβάμπε Ελλάς» στο Κορωπί.
Η «Αλλατίνη»
Μια δεκαετία και παραπάνω από τότε που κηρύχθηκε σε πτώχευση, οδηγήθηκε προς το ηλεκτρονικό σφυρί το συγκρότημα της Αλλατίνη (Nutriart) στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου. Γράφοντας έτσι και τυπικά τους τίτλους τέλους μιας βιομηχανίας στο χώρο των τροφίμων που ξεκίνησε με φιλόδοξους στόχους, αλλά «έσβησε» γρήγορα εν μέσω της οικονομικής κρίσης.
Σε αυτό το επιχειρηματικό εγχείρημα ενεργό ρόλο διαδραμάτισε ο Νίκος Κατσέλης της ομώνυμης αρτοβιομηχανίας (Υιοί Κατσέλη) που το 2008 απορρόφησε την Αλλατίνη Α.Ε. δημιουργώντας τον όμιλο Nutriart που δραστηριοποιήθηκε ως παρασκευαστής προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής για τους τελικούς καταναλωτές, καθώς και κατεψυγμένης και διατηρημένης ζύμης για επιχειρήσεις εστίασης.
Η διαδρομή του, ωστόσο, συνέπεσε με την είσοδο της χώρας στην μακρά περίοδο της οικονομικής κρίσης. Έτσι, παρά τα ιστορικά σήματα Κατσέλης και Αλλατίνη που διέθετε μπήκε σε συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για αναδιάρθρωση του χρέους και ουσιαστικά τη διάσωσή του.
Τον Αύγουστο του 2012 η Nutriart είχε ανακοινώσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογραφής των βασικών όρων συμφωνίας με ορισμένες από τις πιστώτριες τράπεζες και τον βασικό μέτοχο της εταιρείας, την Tinola Holdings S.Α. Τελικά , όμως, το σχέδιο ναυάγησε με αποτέλεσμα να κηρυχθεί σε πτώχευση στις 21 Ιουνίου 2013.
Οι πλειστηριασμοί και η…έκπληξη
Χρειάστηκε όμως να περάσουν 11 χρόνια μέχρι να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για τα βιομηχανικά ακίνητα της Αλλατίνη, στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου.
Έτσι, στις 20 Νοεμβρίου βγήκε στο σφυρί το μείζον τμήμα του ακινήτου της «Αλλατίνη Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος ΑΒΕΕ», με τιμή εκκίνησης 4.009.500 ευρώ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Πρόκειται για γήπεδο αρχικής επιφάνειας 32.954 τ.μ.,το οποίο μετά από διάφορες μετατροπές είναι σήμερα 25.041 τ.μ. Επί αυτού έχουν ανεγερθεί από την περίοδο 1995-1996 διάφορα βιομηχανικά κτίρια αρχικού συνολικού εμβαδού 7.781,26 τ.μ. (γραφεία, αποθήκες, 5όροφος μύλος ενισχυμένης ειδικής κατασκευής για αποκλειστική χρήση αλευρόμυλου με ύψος 25,50 μέτρα και εμβαδόν 3.557,23 τ.μ. καθώς και άλλα κτίρια). Σημειώνεται ότι μετά από επεκτάσεις το συνολικό εμβαδό του συγκροτήματος έφτασε τα 10.270,40 τ.μ.
Σήμερα Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου έγινε ο επαναληπτικός πλειστηριασμός με την τιμή εκκίνησης μειωμένη στα ¾ της μέσης τιμής των εκτιμήσεων των πιστοποιημένων εκτιμητών, ήτοι στο ποσό των 3.007.125 ευρώ. Τελικά υπήρξε κατακύρωση στα 3.008.000 ευρώ, δηλαδή με 875 ευρώ παραπάνω.
Η…έκπληξη ωστόσο έγινε στον δεύτερο επαναληπτικό πλειστηριασμό για ένα ακόμη σκέλος του συγκροτήματος στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου. Πρόκειται για ένα γήπεδο συνολικής επιφάνειας 13.430,44 τ.μ. με κτιριακό συγκρότημα συνολικού εμβαδού 5.960,31 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς είχε μειωθεί πλέον στο ½ της μέσης τιμής των εκτιμήσεων των πιστοποιημένων εκτιμητών και συγκεκριμένα στις 883.500 ευρώ. Ωστόσο υπήρξε «μάχη» μεταξύ μνηστήρων με αποτέλεσμα να δοθεί παράταση στη διαδικασία και τελικά το ακίνητο να κατακυρωθεί σε υπερδιπλάσια τιμή, στα 2 εκατ. ευρώ, δηλαδή με 1.116.500 ευρώ παραπάνω.
Το ακίνητο του Κ. Μαλαματίνα
Μπορεί η ιστορική οινοποιία Μαλαματίνα να συμπληρώνει 130 χρόνια ζωής, έχοντας πλέον περάσει στα χέρια του Ομίλου Mantis, ωστόσο οι περιπέτειες για τον πρώην βασικό μέτοχο και επικεφαλής της, Κωνσταντίνο Μαλαματίνα, δεν έχουν τέλος.
Έτσι, εκτός από όλες τις άλλες «αναταράξεις» που έχουν προηγηθεί, βρέθηκε σήμερα αντιμέτωπος με πλειστηριασμό για ακίνητο της εταιρείας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται ειδικότερα για κληροτεμάχιο (αγρό), αρχικής έκτασης 11.250 τ.μ., που βρίσκεται στο αγρόκτημα Καλοχωρίου, στη Δημοτική Κοινότητα Καλοχωρίου, της Δημοτικής Ενότητας Εχεδώρου, του Δήμου Δέλτα, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Κατόπιν διάνοιξης της Νέας Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Κατερίνης και από την Νότια πλευρά του, απαλλοτριώθηκε τμήμα του, εμβαδού 4.420 τ.μ. και έτσι απέμεινε το υπόλοιπο επιφάνειας 6.830 τ.μ.
Επί του αγροτεμαχίου έχει ανεγερθεί επαγγελματικό ακίνητο, σύμφωνα με την 83/1983 Οικοδομική Άδεια ανέγερσης ισόγειου καταστήματος με υπόγειο.
Το 2003 εκδόθηκε νέα άδεια για την αλλαγή χρήσης από κατάστημα σε βιομηχανική αποθήκη και νομιμοποίηση παταριού η οποία ορίζει και την τρέχουσα χρήση του ακινήτου(βιομηχανική αποθήκη). Ειδικότερα, πρόκειται για κτίσμα συμβατικής κατασκευής από φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και πλήρωση οπτοπλινθοδομής, συνολικού ύψους περίπου 7,50 μέτρων, και επιφάνειας ανωδομής περίπου 1.200 τ.μ., η οποία αναπτύσσεται κατά 600 τ.μ. στο επίπεδο του ισογείου, και 600 τ.μ. στο επίπεδο του παταριού.
Διαθέτει ακόμη υπόγειο εμβαδού 600 τ.μ. και στον περιβάλλοντα χώρο υφίστανται διάφορες κατασκευές όπως μεταλλικά στέγαστρα με επιστέγαση πολυκαρβονικών φύλλων τα οποία καλύπτουν επιφάνεια περί τα 300 τ.μ., επί της πρόσοψης και της δυτικής πλευράς του κτιρίου σε επαφή με αυτό και δημιουργούν στεγασμένο χώρο κίνησης οχημάτων και φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων, καθώς και μεταλλικό στέγαστρο με επικάλυψη πανιού (τέντα) επιφάνειας περίπου 65 τ.μ.
Στον ακάλυπτο χώρο του γηπέδου υπάρχει επίσης τσιμεντοστρωμένο τμήμα επιφάνειας 2.500 τ.μ. καθώς και περίφραξη από απλό συρματόπλεγμα με σιδηροπασσάλους και θύρα εισόδου με μεταλλικά κιγκλιδώματα.
Το ακίνητο περιήλθε στον Κ. Μαλαματίνα από το 1972 , ενώ η κατάσχεση έγινε στις 8 Μαΐου 2024 για το ποσό των 100.000 ευρώ, από την “Sunrise I NPL Finance DAC” με διαχειρίστρια την Intrum Hellas.
Η τιμή πρώτης προσφοράς για τον σημερινό πλειστηριασμό ήταν 756.000 ευρώ και το ακίνητο κατακυρώθηκε με 2 ευρώ παραπάνω, στις 756.002 ευρώ.
Διαβάστε ακόμη
- Χρήστος Μάστορας: Έχω διάσπαση προσοχής, χρειάστηκε να πάρω φάρμακα στα γυρίσματα της ταινίας «Υπάρχω»
- Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Θετικές οι προοπτικές για την οικονομία το 2025
- ΤτΕ: Στα 70,8 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers
- Γιώργος Λιάνης για Κώστα Χαρδαβέλλα: «Ο χάρος ανακάλεσε τον πιο νέο από εμάς»