Ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έλλειψη λιθίου, καθώς η ζήτηση για το μέταλλο αυξάνεται, με ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν ότι θα μπορούσε η έλλειψη να έρθει το 2025. Άλλοι, ωστόσο, βλέπουν μεγαλύτερο χρονικό πλαίσιο πριν αυτή προκύψει.

Η BMI, μια ερευνητική μονάδα της Fitch Solutions, ήταν μεταξύ εκείνων που προβλέπουν έλλειμμα προσφοράς λιθίου έως το 2025. Σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση, η BMI απέδωσε σε μεγάλο βαθμό το έλλειμμα στη ζήτηση λιθίου της Κίνας που υπερβαίνει αυτή της προσφοράς της.

«Αναμένουμε κατά μέσο όρο ετήσια αύξηση 20,4% σε ετήσια βάση για τη ζήτηση λιθίου της Κίνας για ηλεκτρικά οχήματα μόνο την περίοδο 2023-2032», ανέφερε η έκθεση.

Αντίθετα, η προσφορά λιθίου της Κίνας θα αυξηθεί μόνο κατά 6% την ίδια περίοδο, δήλωσε η BMI, προσθέτοντας ότι το ποσοστό δεν μπορεί να ικανοποιήσει ούτε το ένα τρίτο της προβλεπόμενης ζήτησης.

Η Κίνα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός λιθίου στον κόσμο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο στις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο κόσμος παρήγαγε 540.000 μετρικούς τόνους λιθίου το 2021 και μέχρι το 2030 το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση θα φτάσει τους 3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της S&P Global Commodity Insights, οι πωλήσεις EV πρόκειται να φτάσουν τα 13,8 εκατομμύρια το 2023, αλλά στη συνέχεια θα αυξηθούν στα ύψη σε πάνω από 30 εκατομμύρια έως το 2030.

«Πιστεύουμε θεμελιωδώς σε έλλειψη για τη βιομηχανία λιθίου. Προβλέπουμε αύξηση της προσφοράς φυσικά, αλλά η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί με πολύ ταχύτερο ρυθμό», δήλωσε η Corinne Blanchard, διευθύντρια έρευνας λιθίου και καθαρής τεχνολογίας της Deutsche Bank.

Μέχρι το τέλος του 2025, η Blanchard βλέπει ένα «μέτριο έλλειμμα» περίπου 40.000 έως 60.000 τόνων ισοδύναμου ανθρακικού λιθίου, αλλά προβλέπει ένα ευρύτερο έλλειμμα ύψους 768.000 τόνων μέχρι το τέλος του 2030.

Διαβάστε ακόμη: