Υπάρχει ισχυρή θέληση για επενδύσεις σε ομόλογα μετά την περσινή άνοδο των αποδόσεων, ανέφερε η Pacific Investment Management Co. (PIMCO) σε τελευταία έκθεσή της. Μια πιθανή ύφεση απαιτεί προσοχή όταν πρόκειται για πιο ευαίσθητους οικονομικά τομείς των χρηματοπιστωτικών αγορών, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια κάνουν τις μετοχές λιγότερο ελκυστικές, σύμφωνα με τον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Συνεχίζουμε να βλέπουμε μια ισχυρή δυναμική για επενδύσεις σε ομόλογα, αφού οι αποδόσεις επανήλθαν υψηλότερα το 2022 και με μια οικονομική ύφεση να φαίνεται πιθανή το 2023», έγραψαν η Tiffany Wilding, οικονομολόγος της Pimco στη Βόρεια Αμερική και ο Andrew Balls, επικεφαλής επενδύσεων για παγκόσμιο σταθερό εισόδημα σε έκθεση για τις προοπτικές της Pimco διάρκειας 6 έως 12 μηνών.
Οι επενδυτές επλήγησαν από μια σπάνια «διπλή σύγκρουση» το 2022 καθώς μετοχές και ομόλογα ξεπουλήθηκαν ταυτόχρονα, ενώ η Federal Reserve αύξησε το επιτόκιο από σχεδόν μηδέν σε ένα εύρος από 4,25% έως 4,5% μέχρι το τέλος του έτους.
Αυτό έκλεψε επενδυτές από το τυπικό «μαξιλάρι» που παρέχεται από ένα παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο που διαιρείται μεταξύ μετοχών και ομολόγων. Το 2022 σημειώθηκε η χειρότερη συνδυασμένη συνολική απόδοση τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα που χρονολογείται από το 1872, σύμφωνα με την Deutsche Bank.
«Οι αγορές σταθερού εισοδήματος σήμερα μπορούν να προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες για τη δημιουργία ανθεκτικών χαρτοφυλακίων με τη δυνατότητα τόσο για ελκυστικές αποδόσεις όσο και για μετριασμό έναντι των καθοδικών κινδύνων», έγραψαν οι Wilding και Balls.
Μέτρια ύφεση
Η Pimco αναμένει μια «μέτρια ύφεση» το 2023 στις ανεπτυγμένες αγορές, καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αυστηροποιούν τη νομισματική πολιτική στην προσπάθειά τους να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό. «Οποιαδήποτε ύφεση θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω ρίσκο σε περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές και χαμηλότερης ποιότητας εταιρικές πιστώσεις. Αλλά πιστεύουμε ότι οι ανακατατάξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές το 2022 έχει βελτιώσει τις προοπτικές για αποδόσεις αλλού, ιδιαίτερα στα ομόλογα. Εστιάζουμε σε κλάδους σταθερού εισοδήματος υψηλής ποιότητας που προσφέρουν πιο ελκυστικές αποδόσεις από ό,τι εδώ και πολλά χρόνια», αναφέρουν οι αναλυτές και τονίζουν ότι οι μετοχές «έχουν γίνει λιγότερο ελκυστικές εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων και κινδύνου ύφεσης».
Οι μετοχές εξακολουθούν να εμφανίζονται με ανεβασμένες τιμές, είπαν, ενώ τα μοντέλα της Pimco εμφανίζουν πολύ χαμηλότερη πιθανότητα ύφεσης με βάση τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 από ό,τι υποδηλώνουν οι μακροοικονομικοί δείκτες, και οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή εμφανίζονται υπερβολικά αισιόδοξες.
Μια αλλαγή στη θέση της εταιρίας (underweight για μετοχές) θα απαιτούσε σταθεροποίηση των επιτοκίων, ένα ασφάλιστρο κινδύνου κερδών που αντανακλά την ύφεση και χαμηλότερες προσδοκίες για κέρδη. «Μέχρι να εκπληρωθούν αυτά τα κριτήρια, ευνοούμε αμυντικούς τομείς και ποιοτικές εταιρείες με λογικές αποτιμήσεις, καθαρούς ισολογισμούς και ανθεκτικές προοπτικές ανάπτυξης» υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Pimco στην έκθεσή τους.
Οι αποδόσεις
Στην ενότητα με τίτλο «Τα ομόλογα επιστρέφουν», οι δύο οικονομολόγοι της Pimco σημειώνουν ότι οι συζητήσεις της επενδυτικής επιτροπής επικεντρώθηκαν στις αποδόσεις των τιμών των περιουσιακών στοιχείων σε διάφορα σενάρια. Για παράδειγμα, η εταιρική πίστη θα μπορούσε να έχει καλή απόδοση σε μια πολύ ήπια ύφεση, είπαν.
Και ενώ η Pimco αναμένει αποπληθωρισμό, οι τίτλοι που προστατεύονται από τον πληθωρισμό του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να έχουν καλή απόδοση λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το πού διακανονίζεται ο βασικός πληθωρισμός έναντι των τρεχουσών προσδοκιών.
Οι αναλυτές σημείωσαν επίσης ότι τα βασικά ομόλογα των ΗΠΑ προσφέρουν αρχικές αποδόσεις περίπου στο 5,5%, το οποίο αυξάνεται για κεφάλαια με μεγαλύτερη πιστωτική συνιστώσα. Η Pimco αναμένει ένα εύρος αποδόσεων από περίπου 3,25% έως 4,25% για το 10ετές γραμμάτιο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
Στόχος τους είναι να είναι «ουδέτεροι» ως προς τον κίνδυνο επιτοκίου. Επίσης, παραμένει θετική όσον αφορά στους τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια. Σε ό,τι αφορά στα πιστωτικά και δομημένα προϊόντα, η Pimco συνεχίζει να ευνοεί σθεναρά την «ανοδική σε ποιότητα και ανοδική ρευστότητα τοποθέτηση σε βασικά χαρτοφυλάκια».
Οι αγορές που είναι πιο ευαίσθητες στον οικονομικό κύκλο απαιτούν προσοχή, είπαν οι οικονομολόγοι «ιδιαίτερα οι επενδύσεις που θα φέρουν το μεγαλύτερο βάρος οποιασδήποτε υπέρβασης της νομισματικής πολιτικής». Ανέφεραν ως παράδειγμα κυμαινόμενο επιτόκιο, τραπεζικά δάνεια υψηλής εξασφάλισης. Η πιστωτική ομάδα της Pimco βλέπει σημαντική υποβάθμιση και κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων ακόμη και στα τρέχοντα επίπεδα επιτοκίων πολιτικής.
Η SocGen «ψηφίζει» ελληνικά ομόλογα
Η ελληνική αγορά ομολόγων παραμένει ως μια από τις τέσσερεις επιλογές της γαλλικής τράπεζας Societe Generale για το 2023. Όπως λέει, τα spreads στα ομόλογα της Ευρωζώνης έχουν παραμείνει σταθερά σε γενικές γραμμές, ενώ σε ορισμένες χώρες έχουν ελαφρώς συρρικνωθεί στις αρχές του νέου έτους.
Το πώς η αγορά θα απορροφήσει τις εκδόσεις θα είναι το πραγματικό τεστ για τα spreads ανά χώρα, τονίζει η γαλλική τράπεζα, εκτιμώντας ότι στο α’ τρίμηνο θα κυριαρχήσει τελικά η τάση διεύρυνσης, αφού η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και θα ξεκινήσει το QT και καθώς η προσφορά που θα πρέπει να απορροφήσει από τους επενδυτές θα είναι τεράστια.
Πάντως, όπως επισημαίνει, ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη απόδοση λόγω χαμηλότερων αναμενόμενων επιπέδων έκδοσης. Η τράπεζα αναφέρει χαρακτηριστικά «σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, συνεχίζουν να προφέρουν ένα πολύ καλό προφίλ κινδύνου – ανταμοιβής», ενώ εκτιμά πως η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο της στις αγορές τον τρέχοντα μήνα με ένα νέο 10ετές ομόλογο.
Έτσι, εξακολουθεί να προτείνει την αγορά 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών, καθώς αναμένει αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας και πολιτικούς κινδύνους στην Ιταλία.
Διαβάστε ακόμη:
- Κλουκίνας – Λάππας: Οι ίντριγκες βασικών μετόχων και οι… προξενητές που «μύρισαν αίμα»
- Μετρό Θεσσαλονίκης: 110 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις στον ανάδοχο μέχρι τώρα!
- «Σφάζονται» στον ΣΥΡΙΖΑ για τους δημάρχους – Μεγάλη κόντρα και στον Δυτικό τομέα
- Μαθήματα σύγχρονης πολιτικής πρακτικής από το ΚΚΕ