Το Brent πλησίασε τα 95 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην προοπτική διεύρυνσης του ελλείμματος προσφοράς το τέταρτο τρίμηνο μετά την παράταση των περικοπών προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού Brent σημείωσε άνοδο 87 σεντς στα 94,80 δολάρια το βαρέλι έως τις 9:17 π.μ. ET ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI)  αυξήθηκαν 1,23 δολάρια στα 92 δολάρια.

Το Brent και το WTI ανέβηκαν για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες για να αγγίξουν το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο και βρίσκονται σε τροχιά για τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες αυξήσεις τους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η Citi έγινε τη Δευτέρα η τελευταία τράπεζα που προέβλεψε ότι οι τιμές του Brent θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι φέτος.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία παρέτειναν αυτόν τον μήνα τις περικοπές εφοδιασμού κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι το τέλος του έτους.

Αυτοί οι περιορισμοί θα μπορούσαν να ωθήσουν την αγορά σε έλλειμμα 2 εκατομμυρίων bpd το τέταρτο τρίμηνο και μια επακόλουθη μείωση των αποθεμάτων θα μπορούσε να αφήσει την αγορά εκτεθειμένη σε περαιτέρω εκρήξεις τιμών το 2024, ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμα.

Το ερώτημα είναι εάν οι περικοπές θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος, δήλωσε ο αναλυτής της Investec Callum Macpherson, «δεδομένου του κινδύνου ότι οι υψηλότερες τιμές πρέπει σίγουρα, κάποια στιγμή, να τονώσουν την παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ».

Σε κάθε περίπτωση, οι ανησυχίες για τη ζήτηση παραμένουν

Η Κίνα, που θεωρείται η κινητήρια δύναμη της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου, αποτελεί βασικό κίνδυνο λόγω της υποτονικής οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία, αν και οι εισαγωγές πετρελαίου της παρέμειναν εύρωστες.

Μια σειρά μέτρων τόνωσης και η καλοκαιρινή έκρηξη ταξιδιών βοήθησαν τη βιομηχανική παραγωγή και τις καταναλωτικές δαπάνες να ανακάμψουν τον περασμένο μήνα και τα κινεζικά διυλιστήρια αύξησαν την παραγωγή, λόγω των ισχυρών εξαγωγικών περιθωρίων.

Διαβάστε ακόμη: